Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


İnternet Ortamının Yararları Ve Zararları


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 15 Temmuz 2017
Geçerli Tarih: 19 Nisan 2024, 04:26
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=24416


İnternet Ortamının Yararları Ve Zararları Üzerine

Facebook, Twitter, Whatsapp, İnstagram ve benzeri programlar henüz ortada yokken, sadece Microsoft ve Messenger varken ben internet ortamı içindeydim. Yine henüz Wordpress ve Joomla programları yokken ben MicrosoftFrontpage programını kullanarak Gomanweb sitesini yönetiyordum. Tabiki o zamanlarda internet çok pahallıydı, bu günkü kadar ucuz değildi.

Yaklaşık 18 yıldır internet ortamındayım. 15 yıl önce Gomanweb sitesi üzerinden Yöremizle ilgili konularda açtığım tartışma formu çok etkili ve önemli bir işlev yaptığını söylemek abartılı olmaz. Defalarca engellenmesine ve mahkeme kararıyla kapatılmasına rağmen GOMANWEB sitesi hala yayınını sürdürmektedir. 

Bu kadar uzun süredir internet ortamında olmama rağmen hala konunun %20’sini ancak öğrenmiş durumdayım dersem hiç kimse şaşırmasın. Çünkü o kadar çok hızlı bir biçimde teknoloji ilerliyor ve bir o kadar da çok hızlı yeni proğramlar üretiliyor ki, buna yetişmek kolay değildir.

Bunca zamandır internet ortamında olmama rağmen CEP telefonu üzerinden birçok proğramı kullanamıyorum. Daha birkaç ay önce cep telefonu ve programlarını kullanan birçok kişi benden daha iyi kullanabiliyor. Çünkü her donanımın ve bu donanımlarla ilgili proğramlar çok farklıdır. Dolayısıyla özel uğraş ve beceri gerektiriyor.

Günümüzde Facebook, Twitter, Whatsapp, İnstagram ve benzeri programları kullananların sayısı milyarları buldu. Bahsi geçen bu programların kullanılması şimdilik tamamen ücretsizdir. Üstelik çok düşük bir ücret karşılığında Dünya’nın her yerinde uydu üzerinden internet bağlantısını sağlamak da mümkündür. Hal böyle olunca herkesin önünde bilgisayar, elinde cep telefonu veya tablet bulunması yaşamsal bir ihtiyaç haline geldiği gerçeğidir.

Tüm teknolojik gelişmelere zaman içinde uyum sağlamak gerektiğini düşünüyorum. Ancak, madalyonun öteki yüzüne de bakmalıyız.

Bu teknolojinin yararları olduğu kadar zararları ve gereksiz yönleri de bulunduğunu belirtmek gerekir. Daha internet ortamı yokken insanlar nasıl birbirlerini dolandırıyorsa veya birbirleriyle bağ kurmaları ne ise, bu sanal ortamda da aynen devam etmektedir. Hatta internet ortamında dolandırıcılık ve kumpasçılık daha yoğun olarak yapılmaktadır. O nedenle çok dikkatli olmak gerekir.

Demokrasi ve insan hakları konusunda düşük profilli ülkelerde internet ortamında insanlar birbirlerini karalamak ve hakaret etmekten öteye sağlıklı bir bilgi üretemiyorlar.

Şöyle ki; İleri demokrasi ülkelerde insanların rengi, ırkı, inancı, dili, siyasi ideolojisi ve diğer özel yaşamı farklı olması doğaldır ve yasal güvence altındadır. O nedenle bu tür ülkelerde internet üzerinden evrensel kültür çerçevesinde tartışma yürütülebilir. Dolayısıyla internetten zarardan daha çok yarar sağlanabilir.

Türkiye gibi evrensel kültürden mahrum kalmış ülkelerde ise, durum tam tersinedir. Yapılan tartışmalarda gözlemlediğim kadarıyla ya tehdit ve küfür ya da din-iman-bayrak-vatan-millet kültürü devreye girmektedir. Bu kültüre sahip olan ülkelerde insanlar internet ortamında birbirlerini karalayabiliyor, hatta düelloya davet ediyor ve ne yazık ki bazı olaylar çok kötü sonuçlanabiliyor. Basından okuduğum kadarıyla bu tür olaylara ülkemizde çok rastlanmaktadır.

Değerli okuyucular, şu uyarıyı yapmadan geçemeyeceğim. Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım formlarında yorumlarınızı yazarken hemen yayınlamayınız. Daha sağlıklı sonuç almak ve daha kaliteli yorum yazmak için üzerinde biraz düşünün. Gerekirse birkaç defa gözden geçirdikten sonra yayınlayınız. Çünkü anında verilen bir yanıt depresyona sebep olabilir ve çok zor durumda kalabilirsiniz.

Tekrar etmek istiyorum. İnternet üzerinden formlara yazdığımız yorum-mesaj yazılara çok dikkat etmemiz gerekir. Aksi durumda istenmeyen sonuçlara sebep olabiliriz.

Her geçene gün hızla gelişen teknolojik sistemleri doğru orantılı olarak kullananlar daima kazanırlar. Amacından saptırıp yanlış yönden kullananlar ise kaybetmeleri kaçınılmaz olur.


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster