Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Fabrika ayarları değişmeli!


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 13 Mayıs 2015
Geçerli Tarih: 05 Mayıs 2024, 00:18
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=21217


Fabrika ayarları değişmeli! - Murat Muratoğlu

En büyük hata, işlerin sadece para politikası ile düzeleceğine inanmak. Mal üretmek, sanayi atılımlarını gerçekleştirmek, toprağı ekip biçmek para politikaları ile olmuyor. Olmayınca da ne oluyor? Türkiye açığını ithalat ile kapıyor.

 Sonra? Türkiye büyümüyor, enflasyon düşmüyor… Suçlu kim? Bugün için patates! Yarın fasulye olur, pirinç olur, buğday olur… Kaotik bir durum…

Neyse ki sonunda bu işin böyle gitmeyeceğini anlayıp Gıda Komitesi’ni kurdular.

İLK İŞLERİ İTHALAT YAPMAK

Gıda fiyatlarındaki yüksek artışa karşı oluşturulan komite ilk kararlarını aldı ve fiyatlara karşı mücadele için “ithalat” dedi!

Güzel kardeşim zaten bizim sorunumuz üretmeden tüketmek değil mi? Tükettikçe borçlanmak değil mi? İlk çözümün illa ithalat mı olacak? Kafa sadece tek yöne doğru çalışıyor.

 Üretelim diye tuttursak, ben biliyorum bu sefer ne olacağını! İnşaat yapalım diyecekler. Sivri zekâlının biri çıkacak 20’şer katlı apartman dikip her katta ayrı bir tarım ürünü ekelim diyecek… Fabrika ayarları böyle, onlar ne yapsınlar?

KARARI ZATEN VERMİŞLER

Ülkede kimse çiftçi olmak istemiyor. Neden istesin ki?

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 3 Mayıs 2012’de Sudan Tarım ve Sulama Bakanlığı ile anlaşarak 5 milyon dönüm araziyi tarımsal üretim için 99 yıllığına kiraladı. Ekecek, biçecek, üretecek…

Bakanlık anlaşmaya gerekçe olarak bazı ürünlerin “Türkiye’de yetiştirilemiyor” oluşunu göstermiş. Bir bakıyoruz, arazide Türkiye’de üretimine kota konulan pamuk başta olmak üzere sebze ve meyve üretilecek.

ANASINI DA ALDI, GİTTİ!

Peki, bunları neden Türkiye’de üretmiyorlar? Arazi mi kalmadı? Çalışacak adam mı yok? Hiçbiri… Gerekçe olarak Sudan’da kiralanan arazilerde işçilik ve sulama maliyetlerinin çok düşük olması gösterildi.

 Sadece geçen yıla bakalım… Kayıtlı çiftçi sayısında geçen yıl 81 ilin tamamında azalma var. İşini, toprağını bırakan çiftçi sayısı Türkiye genelinde 128 bin kişiye ulaşıyor.

İşsiz sayısı artıyor, çiftçi sayısı azalıyor. Belli ki sistem bozuk… Muhtemelen kullanıcı hatasından kaynaklanıyor. Garanti kapsamı dışında…


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster