Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Baraj darbe ürünü değil mi?


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 16 Aralık 2014
Geçerli Tarih: 28 Nisan 2024, 22:05
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=19949


BARAJ DARBE ÜRÜNÜ DEĞİL Mİ?

Asıl komik olan,bir yandan darbecileri yargılarken öte yandan darbe ürünü yasalarla ülkeyi yönetmektir.Hemen ifade eldim ki seçim barajı da darbe yönetiminin getirdiği bir düzenlemedir.

Bu yazı hazırlandığında Anayasa Mahkemesi’nin kararı açıklanmamıştı.Tartışmalar sürüyordu.Ancak sonucun açıklanması tartışmaları bitirmeyecektir.

Neredeyse uçan kuştan darbe yapacak kuşkusuyla koltuğunda hâlâ rahat oturamayan Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti darbe ürünü olan yüzde 10’luk seçim barajını düşürmeye hiç yanaşmadı.

Ve bunu da istikrarla açıklamaya çalıştı. Seçim barajı düşerse küçük partiler de Meclise girermiş ve tek parti iktidarı gerçekleşemez, koalisyon hükümetleri iş başına gelirmiş.

Ne var bunda? Daha demokratik değil mi? Ülkede yaşayan her siyasi görüşün Mecliste temsil edilmesinin kime ne zararı olabilir? Bunlar hükümetlerde de yer alabilmeli, bakanlık da yapabilmeli.

Mozaik diyorsunuz ya işte ülkenin her renginden temsilcilerin yer aldığı demokratik bir mozaik. Her kesim temsil ediliyor, fena mı?

Hükümet Anayasa Mahkemesi’nin buna karar veremeyeceğini, Meclis’in üzerinde bir gücün olamayacağını söylüyor. İyi de Meclis neden halledemiyor bu sorunu? Bir torba yasaya bir madde koyarsınız olur biter.

Ama yapmıyorsunuz! Darbecilerin getirdiği baraja sımsıkı tutunmuşsunuz, hem darbeyi eleştiriyorsunuz hem de darbecilerden medet umuyorsunuz.

Öte yandan biz barajdan falan korkmayız diyorsunuz ama Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karardan da ödünüz patlıyor.

Elbette buna Anayasa Mahkemesi karar vermemeli, elbette sorun parlamentoda çözülmeli ama çözmüyorsunuz! İsteseniz bir saatte halledersiniz.

Halk iradesi çok önemli ancak halkın yüzde 36 oyuyla parlamentonun yüzde 65 ini ele geçirmek halk iradesi mi Allah aşkına! Demokratik bir sonuç mu bu?

Halk öyle istedi,öyle mi?

İstikrar palavrasına gelince; seçim barajının bu kadar yüksek olması istikrarlı bir hükümetin kurulmasını sağlamıyor. Tek parti hükümetlerinin oluşum nedeni baraj değildir. Koalisyonların olmayışını barajın yüksekliği sağlamaz.

Hatırlayınız 1991 yılından 2002 yılına kadar 49, hükümetten 57. hükümete kadar 9 koalisyon hükümeti kurulmuş. Neredeyse bir yılda bir hükümet…

Peki, baraj bu dönemde neden istikrarı sağlamaya yetmemiş. Yüzde 10 barajı o yıllarda yok muymuş? Olmaz olur mu?

Ama siyasi istikrarı yakalamaya yetmemiş. Demek ki neymiş? Barajın yüksek oluşu siyasi istikrar sağlamıyormuş. Siyasi istikrarın, tek parti iktidarlarının başka nedenleri var.


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster