Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


İş kazası mı,kader mi?


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 13 Eylül 2014
Geçerli Tarih: 07 Mayıs 2024, 07:13
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=19041


İŞ KAZASI MI? KADER Mİ?

Canım ülkem de ne ucuz deseniz hiç tereddütsüz insan hayatı derim.Canın,cana bu kadar kolay kıydığı  cinayet gibi iş kazaları şüphesiz Avrupa ülkeleri arasında en çok Türkiye de  yaşanıyor.2012 SGK verilerine göre son 10 yılda iş kazalarında yaklaşık 13.000 kişi hayatını kaybetmiş.

Yine son yıllarda Hükümet söylemlerinde yer alan ve çoğunluğun artık kabul ettiği bir diğer söylemde Kader bu takdiri ilahi elden ne gelir ki?

Halbuki kanunlarda İş kazası ve iş kazası için alınacak önlemler oldukça açık bir şekilde tanımlanmıştır.Kanunları yapan da uygulamayan da insan olunca istediğiniz kadar yasa çıkarın genelge çıkarın ne yazık ki sonuç değişmiyor.

Aniden gelişen ve sadece işçinin değil yakınlarının da hayatını değiştiren iş kazalarının Sosyal Güvenlik açısından ülkemizde çok da içi açıcı uygulamaları ne yazık ki yok.

Ai Tezel İzmir ofisinde çalışmaya başladığım 4 yıla yakın sürede dinlediğim İş kazalarında en çok dikkati mi çeken işçinin ve yakınlarının haklarını bilmemelerinden dolayı yaşadığı maddi  kayıplardır.Çoğunlukla karşılaşılan  işverenin  olayı ört pas edip hukuki sorumluluktan kurtulmak için işçinin yakınlarına para teklif etmesidir.

İşçi veya işveren olayda kusuru varsa kusuru oranında iş kazasından maddi manevi etkilenmeli sonuçlarını paylaşmalıdır.Ama son yaşanan Mecidiyeköy deki iş kazası kazadan çok ihmaldir.

Peki İş kazası nedir?

İş kazası, çalışanın işyerinde veya işverenin görevlendirmesi ile işyeri sınırları dışında sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen yada ruhen özre uğratan olay olarak tanımlanmıştır.

Bir olayın iş kazası sayılabilmesi için; Kazayı geçiren kişinin sigortalı olması, kazanın meydana gelmesi, kaza ile sonuç arasında uygun bir illiyet bağının bulunması kaza sonucu bedence veya ruhça özre uğraması ve bu unsurların bir arada gerçekleşmesi gerekmektedir.

İş kazası işin yürütümü sırasında meydana gelen olayı ifade etmekle birlikte yapılan işle ilgisi olmayan hal ve durumlarda meydana gelen olayları da kapsamaktadır.

5510 sayılı Kanun ile iş kazası olayının Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi ‘’İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirgesi” ile yapılmaktadır. Bildirge e-Sigorta ile  işverenin bağlı olduğu SGK’ya bildirilebileceği gibi doğrudan ya da posta yoluyla da ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne gönderilebilmektedir.İş kazası Kuruma en geç kazadan sonraki 3 gün içinde bildirilmelidir..

İşverenin geçici veya sürekli görevle yurt dışında görevlendirdiği ya da yurtdışına götürdüğü sigortalısının yabancı ülkede iken meydana gelen iş kazasının, 3 iş günü içinde, iş kazasının işverenin kontrolü dışındaki yerlerde meydana gelmesi hâlinde, öğrenildiği tarihten itibaren 3 iş günü içinde bildirimde bulunması gerekmektedir

Sigortalıların iş kazası geçirmeleri hâlinde, belirtilen sürelerde işverence bildirim yapılmaması durumunda, bildirimin SGK’ya yapılacağı tarihe kadar sigortalıya ödenecek  geçici işgöremezlik ödeneği İşverenden tahsil edilir.

İş kazasında en az %10 meslekte kazanma gücü kaybı olan işçiye  SGK ca maaş bağlanır.

İşçiye geçici işgöremezlik sonrası bağlanan sürekli iş göremezlik geliri işçinin emekli olmasına engel bir gelir değildir.İşçi çalışmaları sonucuda bulunan prim günleri ile emekli olabilir.Sürekli iş göremezlik ve emeklilik maaşının ikisinide alır.İki maaştan hangisi yüksekse onun tamamını geri kalanın yarısını alır.

İş kazası sonucunda işçi veya yakınları işverene maddi manevi tazminat davası açabilir.

İş kazası yaşanmaması ve gerekli önlemlerin zamanında alınması en büyük temennimizdir.Ama yaşandıysa da tarafların kusuru oranında işçi ve yakınlarına maddi destek sağlanmalıdır.


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster