Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Gizle


Polisin arama yetkisi nedir?


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 25 Haziran 2014
Geçerli Tarih: 21 Eylül 2024, 01:15
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=18184


Polisin arama yetkisi nedir?

Birçok insanin insan haklari açisindan merak ettigi ve toplumumuzda uzun yillardir hakkinda birçok söylentinin oldugu polislerin ev ve isyerlerini arama yetkisi, çogu insan tarafindan yanlis bilinen bir durumdur. Polislerin aldiklari bir ihbar ya da arastirdiklari bir konu hakkinda süphelenmeleri durumunda ev ve isyerlerini arayabilmesi için bazi özel haller disinda, öncelikle mahkemeden yazili izin alinmasi gerekir. Hakim tarafindan “yazili” olarak verilen ve kisi adina düzenlenmis bir arama izni yoksa istisnai durumlar haricinde, polisin kisinin evini ya da isyerini arama hakki yoktur.

Suç üstü yapilmasi gerekliligi, delillerin karartilmasi ya da  suçlunun kaçma ihtimalinin olmasi gibi durumlarda sayet polis kuvvetleri arama emri almak için hakime ulasamiyorsa, cumhuriyet savcisindan izin alinarak ev ve isyeri aramasi yapilabilir. Cumhuriyet savcisinin istegi dogrultusunda bazi acil durumlarda arama yapilabilmesine ragmen nadir olarak savciya da ulasilamama durumu yasanabilir. Bu tür hem hakim hem de savciya ulasilamamasi durumunda, konunun aciliyetine göre polis kolluk amirinden de arama onayi alabilir.

Polisin mahkeme kararini bekleyecek vaktinin olmadigi ve aciliyeti olan durumlar aldigi izinle yapilan tüm ev ve isyerleri aramalarinda, yine de en geç 24 saat içerisinde hakimden yazili arama izni almasi gerekmektedir. Sonuç olarak her ne kadar acil durumlarda polis sahislarin ev ve isyerlerini arayabilse de, her halükarda hakim tarafindan arama izninin alinmasi sarti vardir. Tüm bu durumlarin haricinde bazi özel durumlarda, polis hakim ya da savcidan arama izni almadan da sahislarin ev ve isyerlerini arayabilir.

Ev ya da isyerinde arama yapilacak sahis hakkinda mahkeme karariyla sabit görülmüs bir yakalama emri ya da hüküm olmasi durumda, polis herhangi bir izin almadan da arama yapma yetkisine sahiptir. Hakkinda mahkeme karariyla yakalama emri bulunan bir sahisin ilgili adreste oldugundan emin olunmasi halinde polis, sahisi yakalayarak adalete teslim etmek için hakim ya da savci izni olmaksizin arama yapabilir. Ayrica suçun islenme halinin devam etmesi durumunda, polis suçu engellemek ve ilgili sahislari yakalamak için izin almadan da ev ve isyerlerini arayabilir.

merakname.com


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Gizle