Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Bedrettin Akdenizin annesi ile röportaj


Açıklama: Sebiha Akdeniz Gelecek Gazetesine konuştu
Kategori: Röportaj-Söyleşi
Eklenme Tarihi: 10 Nisan 2014
Geçerli Tarih: 21 Eylül 2024, 04:02
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=17462


Bedrettin Akdenizin annesi ile röportaj

Bedrettin Akdeniz’in annesi Sebiha Akdeniz Gelecek Gazetesine konustu.

Merhaba Sebiha Anne,Bedrettin Akdeniz 2 yildir tutsak bulunmakta.Bize 2 yillik süreçte neler yasadiginiza ve içinizdekileri anlatir misiniz?

Benim içimdekiler,hislerim çok fazla.Ancak yasadiklarimdan kaynakli hafizam biraz geriledi. Bedrettin 2 senedir tutsak,eve bakan,güzel meslegi olan,kardesleri hasta oldugunda kardeslerini alip hastaneye götüren,sikintim oldugumda alip ta karsima oturan rahat rahat konustugum oglum 2 yildir yok.Bedrettin’ime bakiyorum hiç bir suçu yok,meslegi desen meslegi var,bunu biliyorlar kaniti var çalistigi islerin yaptigi islerin, aileye yarari var, bilerek tutsak ediyorlar çünkü Bedrettin çiktiginda biliyorlar yarari olacak çevreye, aileye neden birakayim ki neden bu firsati vereyim diyorlar. Düsüncesi güzel, bilgisi güzel, kötülükleri önleyecek bilgi bundan kaynakli Bedrettin’i kisitliyorlar. Onlar istedigi kadar kisitlamaya çalissin bunu her zaman dile getiriyorum hiçbir zaman için insanin düsüncelerine ne kilit vurulur nede zincir vurulur. Benim olgum içerdeyse arkadaslari bagiracak ben bagiracam kardesi bagiracak onun düsüncelerini her türlü haykiracagiz ve gururla haykiracam elimden geldikçe de paylascam, yasadigim müddetçe bu can bende oldugu müddetçe paylasacam benim oglumun düsüncelerini, iyiliklerini, yapabileceklerini, kuracagi düzeni.

Bedrettin Akdeniz 3 defa Cezaevi degistirdi. Bu süreçte de çesitli haksizliklara ugradi. Bu süreç nasil yasandi?

Haksizliga gelince benim oglum 3 defa haksizliga ugradi. Bu haksizlik sadece benim ogluma degil cezaevinde yatan herkesin benim ogullarimin basina geldi, geliyor. Ilk olarak oglum darbeyi Mersin’de yedi, sonra sürgün edildi Iskenderun’a orda da ayni darbe edildi gardiyanlar tarafindan. Cezaevinde dört duvar arasinda elinde silah yok, molotof yok, biçak yok, sen bu insanin bütün özgürlügünü almissin. Sen adaletin arkasina siginarak da gardiyan elbisesini giymissin bir kisiye 10-20 kisi nasil darp yapiyorsun, nasil bir adalettir bu soruyorum. Bu adalet midir? Bu adaletse adaletsizlik nerede? Adaletsizlik nasil oluyor ben bunu merak ediyorum. Bu yaptiklarina sözde adalet diyip de darp yapiyorlar ya memur sifati adi altinda çalisiyorlar ya ben bunlara insan demiyorum. Ben bir anne olarak onlara hayvan gözüyle de bakmiyorum. Çünkü hayvan olan bir oksamaya, bir ekmek vermeye yanina gelir senle iyi geçinir. Vergimi aliyorsun, benden kisitliyorsun her seyimi, benim paramla geçiniyorsun orada. Sen vatandasin, benim arkadasimin vergisiyle oradan maas aliyorsun ve kalkiyorsun benim ogluma zülüm ediyorsun ve adaletin altina siginiyorsun, sözde bana adalet gömlegi giyiyorsun gardiyanim diyorsun. Adaletsizlik nasil bir seydir bunu bana anlatsinlar. Haksizligi bu zulümü adalet olarak görüyorlarsa bana adaletsizligi ögretsinler. Nasil bir seydir adaletsizlik. Adalet nedir adaletsizlik nedir inanin bilmiyorum. Yaptiklarina adalet diyorlar ama ben adalet gözüyle bakmiyorum. Ve tüm bunlara da adalet mülkün temelidir diye yazisi yazip onun altina siginiyorlar. Adaletsizlik nerde peki? Ben bu adaletsizlik dedigim zaman copu vuruyorlar, kelepçe vuruyorlar. O zaman gelsinler bana adaletsizlik nedir onu ögretsinler ki ben onlarin yaptiklarina dogrudur adalet budur diyip ben onlarin arkasindan gideyim.

Ben  buradan sesleniyorum Basbakana da seslendim mail attirdim. Hani çikti dedi ya MHP dedi Bahçeli dedi aile nedir bilmiyor. Peki ben bir aileyim bir anne olarak sesleniyorum. Benim orada çocuklarim dört duvar arasinda haksiz yere, zulüm altinda,  adaletsizlik altinda senin adalet dedigin, ben baskanim dedigin, devlet dedigin orada mahkûmlar eli kolu bagli yönetimi resmen cezaevi almis.

Basbakana attiginiz mail de ne yaziyordu?

Ben bir anne olarak sesleniyorum. Buna gözde tikamayacaksin kulak da tikamayacaksin. Mailde de eksik yazdim. Söyleyecegimi yine söyledim. Görmek istedigini görüyor, görmek istemedigini görmüyor. Kalkti orada gururla soyluyor gecenin 12 sinde bana dua eden adami aradim. Bunu da gör beni de ara o zaman ve gel gör, eger sen harbiden Basbakansan adalet diyorsan o zaman senin arkanda olurum. Bende sen adaleti sagliyorsun diyecegim. Kalkip o adam sana dua ediyor diye 12 de o adami ariyorsan benim o mailimi de gör benim çocugumun yasadigi zulümü de gör. Senin adalet altinda yetistirdigin de rozet verdigin, memur yaptim diye Basbakanim diye geçiniyorsun burada senin memurlarin basbakanlik yapiyor haberin var mi?.

Eger gerçekten bunlardan haberin yoksa gel de o zaman konus bana konus. Devlet Bahçelinin aile yok aile yapisinin ne oldugunu bilmiyorsun ya ben bir aileyim ve bir anneyim ve ne oldugunu da çok iyi biliyorum. Senin bilmedigin kadar biliyorum. Gel ben sana aileyi ögreteyim. Onlar gibi özel dadilar özel okullar degil, çalarak degil, elimizin emegiyle bu yasina getirdigim ogullarim dört duvar arasina kattigin dayak attirdigin ogullarim burada. Ben Basbakan olarak seni görmüyorum burada Basbakanligi cezaevi müdürlerin yapiyor. Iskencelerini siyasilerin üzerine uyguluyor. Bunlari iyi düsüncelerinin üzerine uyguluyor. Susturulmaya çalisiliyor ama susmayacagiz. Ben buna boyun egmeyecegim. Benim için bir Bedrettin degil binlerce Bedrettin var. Alisi var Dersimi var. Her ne kadar dövseniz de sustu mu yok. Dövüp de susturamadilar ne revire götürüyorlar nede adli tipa götürüyorlar. Avukatlar gidiyor avukatlar haksizligi söyledikten sonra çikariyorlar. Zulmün ikinci veya üçüncü günü adli tipa götürüyorlar. Adalet bu mudur?

Peki bu hukuksuz isleyen süreçle ilgili davalariniz oldu mu olduysa nasil sonuçlandi?

Oglumun mahkemesi oluyor mahkemeye gittigim zaman kendimi zor tutuyorum orada yaziyor Adalet Mülkün Temelidir. Bende oraya adaletsizlik mülkün temelidir. Onlar oraya otursun benim onlara yakistirdigim odur.

Ben ogluma, aliye, dersime zulüm edenleri sikayet de bulunmak için gittim adalete sigindim.  Bana adliyede mahkemelere gelecek misin dediler evet dedim. Ben hakkimi arayacagim. Ben bu zulümü kabul etmiyorum. Tamam dediler bana mahkemeye geleceksen mahkemeye çagiracagiz. Bana gecen gele gele ne geldi biliyor musun? Iste bilmem ne Keles suçsuz bulunmustur. Berat edildi. Peki ne hakla. Beni hiç mahkemeye çagirdin mi sen. Ben bundan sikayetçiyim, ben mahkemeye basvurali neredeyse 1 sene geçecek sen kaç defa beni mahkemeye çagirdin yüzlestirdin. Neden bu haksizligin üstü ört bas ediliyor.

Oglum son olarak su an bulundugu cezaevine Kürkçüler F-Tipine getirildi. Burada da ogluma 4-5 ay geçmedi yine zulüm edildi. 1 kisiye 30 kisinin kogusa girmesiyle darp edildi benim oglum. Bu adaletsizliklerin sürekli üzerini kapatmaya çalisiyorlar. Ben bu adaletsizlikler kapansin istemiyorum. Sikâyet dilekçelerimi tekrardan verecegim bu zulümü yanlarina birakmayacagim. Sen cezaevinde hükümlü bile degil tutuklu bir ögrenciyi darp ediyorsun, bana kalkip birde diyorlar ki iskence kalkmis. Darp degil bunlarin yaptigi iskencedir.

Geçtigimiz hafta Kürkçüler F-Tipinde Siyasi tutsaklara iskence yapildigi ortaya çikti. Bedrettin’de bu zulmün içinde. Bildiginiz kadariyla nasil bir durum yasandi?

Bedrettin’in arkadasi Mahmut’u mahkemeye götürüyorlar. Dönüste bir gardiyan ring aracindaki 50-60 yasindaki bir mahkûmu darp ediyor. Çocuk buna tepki gösteriyor. Çocugu dövüyorlar. Götürüyorlar cezaevine Bedrettin’de kogus arkadasi da bu durumu duyuyor. Haksizliga ses çikartiyorlar. Susturmaya çalisiliyor gardiyanlarda kogusu girip dövüyorlar ogullarimi. Ne kadar sesimizi kismaya çalissalar da hücrelere atsalar da  hiç bir zaman için diyorum ya haykirisimizi susturamayacaksiniz, sesimizi kisamayacaksiniz. Artik insanlarin çogunun gözü kapaliysa da, çogunun da gözü açildi. Istediginiz kadar gardiyanlarinizi ogullarimin üzerine gönderin susturamayacaksiniz. Susturabiliyor musunuz hayir. Daha da alni dik oluyorlar. Çünkü kendinin hakli oldugunu biliyor. Kendi haksizligini onlar da kabullenemiyor. Cezaevinde bagirdiklarinda duymak istemiyorlar kendi haksizliklarini. Kelepçeli mahkemeye giden bir insan ne yapabilir sana. Sen niye bu insani darp ediyorsun. Yarin o darp eden gardiyan içinde suçsuz bulundu kâgidi gelecek ben bunu biliyorum.

Bu arada bir sey daha söylemek istiyorum görüse gidiyorum Bedrettin’i görmeye gribim peçete var elimde o peçeteyi alip atiyorlar. Erdogan Bayraktarin oglu cezaevinde annesi baklavalarla gidiyor ona ses çikartmiyorlar. Bu adalet nerde. Ben bu çocugumu hirsizliga mi tesvik etsem. Demek ki bende adaleti saglayacagim elimde baklavalarla gidecegim. Bir peçete ya bir peçete gribim diyorum onlar yasak o zaman peçete ver bana. Ben simdi çocugumu görmeye gidiyorum çocugumda da peçete yok  ben ne ile  elimi yüzümü silicem.  Götürdügüm bir peçete cebimden alinip çöpe atiliyor. Yani bunlar sizin yaptiginiz ikiyüzlülüktür.

Sebiha anne bildigin gibi Özel Yetkili Mahkemeler kalkti. Simdi Bedrettin’in mahkeme süreci nasil islemekte?

Simdi bu ÖYM’leri yine kendileri için kaldirdilar kalkip da biz bunu vatandas için kaldirdik demesinler. Bizde insallah bundan bizim çocuklarimiz da yararlanir umuduyla bakiyoruz. Istanbul’daki gezi tutsagi arkadaslar yararlandi bununla da çok mutlu oldum. Insallah benim oglum ve diger tutsaklar da yararlanir bu durumdan.

Mahkeme 4 ay atmisti bir sonraki mahkemeye simdi ÖYM’ler kalkti 1 aydir da öyle bekliyoruz ne zaman mahkeme olacak belli degil. Zaten ÖYM’lerin kaldirilmasi en basindan bir hukuksuzluktu. Ancak simdi ne yapiyor kendini öne çikariyor gerisi ne olursa olsun diyor.

Peki, Sebiha anne Bedrettin’in suanda durumu nedir ne zaman göreceksin?

Bedrettin suan darp edilmis daha göremedim. Uykularim da kaçiyor ne sekilde nasildir bilmiyorum. Su an bir anne olarak düsünüyorum gitsem acaba ne haldir durumu çarsamba günü acik görüsü var. Ben o darplarla çocugumu görmeye ne kadar dayanabilecegim. Ben gardiyan olan memurlarla nasil karsilasicim tepkim ne olacak bilemiyorum.

Benim tek istegim ogullarimizi, kizlarimizi döven gardiyanlari annelere versinler benim tek istedigim bu. O zaman görsünler darp nedir.

Gelecek Gazetesi

serkankaya1917@gmail.com


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster