Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Miranda Hükümleri


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 03 Haziran 2013
Geçerli Tarih: 02 Mayıs 2024, 23:42
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=14541


Miranda Hükümleri

 

Değerli arkadaşlar,sizlere MİRANDA HÜKÜMLERİ hakkında özel bilgi aktarmak istiyorum. 

Miranda Hükümleri,1 Haziran 2004 tarihinde Türk C.M.K. içinde yer alan bir kavramdır.

T.C.K 147. VE 148. MADDELER İÇİNDE DÜZENLENMİŞTİR...

Lütfen,bu eylemler sırasında kamu veya şahıs mallarına,hiç bir canlının bedenine zarar vermeyiniz.

Polis size,orantısız güç kullanıp canınızı yakmışsa,siz de onlara karşı ORANTISIZ ZEKA VE AKIL YOLLARININ tümünü kullanma hakkına sahipsiniz.

Yasal sınırlar içinde yaptığınız bu itiraz ve sesinizi duyurma eylemlerinde,hukuksal hak ve görevlerinizi bilmenizde yarar görüyorum. 

Fiziki zarar görmemeniz için akıl ve zekanızı bütün kaabiliyetinizi sonuna kadar kullanmak zorundasınız.    

Polis sizi her fırsatta yakalamak,göz altına almak,bu ses getiren eylemlerinizi engellemek isteyebilir.

Lütfen polislerimize kızmadan,ama kendine polis süsü vermek suretiyle bu mücadelenizi engellemek isteyenlerin her tür provakasyon ve tertibini derhal anlamalı ve mani olmak için tüm zekanızı kullanmak zorundasınız.

Kendini sivil polis olarak tanıtan her kişiye "LÜTFEN KİMLİĞİNİZİ,POLİS OLDUĞUNUZU BELGELEYEN BİR EVRAKINIZI GÖREBİLİR MİYİM...?" demek hakkına sahipsiniz.

Size hakaret eden ve şiddet kullanan her polisi ya da polis kisveli şahısı çok iyi belleğinize kazımalısınız. 

Size polis olduğunu belgeleyemeyen her kişiyi derhal yakalayıp aranızdan çıkartınız ve ilk fırsatta bir polise ya da en yakın emniyet gücüne teslim ediniz.

Eğer polis kimliğini,görevli evrakını gösteren bir polis ile karşı karşıya iseniz ve sizi darpetmek istiyorsa,bunu engelleme hakkına sahipsiniz...

Polis size asla şiddet darp cebir kullanamaz.Ama polis size kimliğinizi göstermenizi isteyebilir.Polise kimliğinizi göstermek zorundasınız.

Polis sizi karakola götürmek isterse,"HANGİ SAVCI BENİ NEDEN SUÇLUYOR,BİR YAZILI BELGENİZ VAR MI? LÜTFEN BENİM ALIKONULMAMI VE NE İLE SUÇLANDIĞIMI GÖSTEREN BİR YAZI GÖSTERİNİZ..." demek hakkınız var.

Siz hiç bir şiddet ya da zarar verme eylemine katılmamışsanız, "BEN ANAYASANIN 56. MADDESİNDEN,90/EK 5. MADDESİNDEN,T.C.K.1-2-3-4-5. MADDELERİNDEN,ÇEVRE KANUNUNDAN,AİHS.DEN VE AİHM.KARARLARINDAN ALDIĞIM GÜCÜ VE HAKLARIMI GÖREVLERİMİ YERİNE GETİRİYORUM..." deme ve alıkonulmaya itiraz etme hakkınız var...

Diyelim ki size yine de ısrarla karakola götürürlerse,fiziki zarar görmüşseniz mutlaka "önce hastane ve doktor kontrolüne gitmek isteğinizi" anımsatınız.Hastaneye gittiğinizde., hekimlerimize mutlaka tüm vücudunuzu,şiddet darp gördüğünüz tüm detayları,hiç utanmadan çekinmeden hem sözlü hem açık ifadelerle anlatınız.Mutlaka darp gördüğünüzü rapor ettiriniz...

Karakola gittikten sonrasında,ne ile suçlandığınızı bilme hakkınızı anımsatınız.

Bir nöbetçi savcının kendisini göz altına alma-yakalama ya da tutuklama emri olan yazı isteyiniz.

Eğer size böyle bir görevlendirme yazısı gösterdilerse,"BEN KARAKOLDA HİÇ BİR İFADE VERMEYECEĞİM...MİRANDA HÜKÜMLERİNİ ANIMSATIYORUM...BENİ TEZ ZAMANDA NÖBETÇİ İLGİLİ SAVCILIĞA ÇIKARTINIZ..." deme hakkınız var.

Eğer karakola gittikten sonrasında darp-cebir gördünüzse,bunun mutlaka doktor raporuna bağlanmasını ısrarla isteme hakkınız var.

Savcı huzuruna çıktınızsa,gördüğünüz şiddet darp hakaret varsa mutlaka bunu da savcılarımıza açık sözlü olarak ifade ediniz...

Karakolda hiç bir ifade vermek zorunda değilsiniz.Ama kimliğinizi,adresinizi bildirmek zorundasınız.

Derhal ailenize ya da en güvendiğiniz birine hangi karakolda olduğunuzun bildirilmesini talep etmek hakkınız var.

Nöbetçi savcı ve hakim karşısına çıktıktan sonrasında da ANAYASA'DAN ,T.C.K. DAN,ÇEVRE KANUNUNDAN DOĞAN YUKARDA SAYDIĞIM TÜM MADDELERİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRDİĞİNİZİ VE HİÇ BİR SUÇ İŞLEMEDİĞİNİZİ,VARSA EĞER GÜVENDİĞİNİZ BİR HUKUKÇU EŞLİĞİNDE İFADE VERECEĞİNİZİ,YA DA BAROLARIN MECBUREN GÖNDERECEĞİ C.M.K NÖBETÇİ AVUKATI İSTEMEK..." HAKKINIZ VAR...

Eğer tanımadığınız bir nöbetçi avukat gelirse,size verdireceği ifadelere çok dikkat ediniz. Çünkü avukat eşliğinde hatalı şekilde verdiğiniz her beyan yarın size suç delili olarak çevirilecektir...! 

Yani bir avukat da size hata yaptırabilir...

Lütfen dikkatli olunuz...

MİRANDA HÜKÜMLERİNİ HEPİNİZ DERHAL VE DİKKATLE GOOGLE'DEN BULUP OKUYUNUZ...

TÜM YASAL HAKLARINIZI MUTLAKA BELLEYİNİZ derim...

Şimdilik buradan elimden gelen budur... 

Her yer Taksim...

Her yer direniş...

Doğa savaşçılarının mücadelesini destekliyoruz.

Anayasanın 56. maddesinden doğan hak ve yetkilerinizi sonuna kadar kullanmanızı diliyorum... 

Sayın başbakanım,Anayasanın 58.maddesini sonuna kadar en sınırda düzenlemelerle savunuyorsa...Siz de Anayasanın 56.maddesinden doğan tüm hak ve yetkilerinizi sonuna kadar kullanmak gücüne sahipsiniz...

Sevgiler selamlar sunuyorum.

Miranda Hükümleri Nedir?

1963 yılında amerika'nın arizona eyaletinde 18 nyaşında bir kadın kaçırılır ve tecavüze uğrar. 23 yaşındaki ernesto miranda göz altına alınır. iki saatlik sorgu sonucunda suu itiraf eder ve hüküm giyer. bu adam sorguya girerken kendisinin bir avukat tarafından temsil ebileceğinden habersizdir. söylediği herşeyin kendi aleyhinde kullanılabileceğini de sözylemezler miranda'ya. bu durum temel haklara aykırıdır. ayrıca miranda'nın zihinsel enelli olduğu da söylenir. bunun üzerine olaylar gelişir ve neticede artık polis birini tutklarken ya da sorgularken miranda'nın adıyla anılan temel hakları tek tek saymak ve bunlarının anlaşıldığını teyit etmek zorundadır. hakların tam metni şöyledir:

1. you have the right to remain silent and refuse to answer questions. do you understand?
2. anything you do say may be used against you in a court of law. do you understand?
3. you have the right to consult an attorney before speaking to the police and to have an attorney present during questioning now or in the future. do you understand?
4. ıf you cannot afford an attorney, one will be appointed for you before any questioning if you wish. do you understand?
5. ıf you decide to answer questions now without an attorney present you will still have the right to stop answering at any time until you talk to an attorney. do you understand?
6. knowing and understanding your rights as ı have explained them to you, are you willing to answer my questions without an attorney present?

ernesto miranda adında bir suçluya tutuklandığında sessiz kalma hakkının olduğu söylenmeyince tarihe miranda rights diye geçen; you have the right to remain silent... diye devam eder.

bir de bunun tokat gibi bir cevabı vardır*:

"haklarımı talep ediyorum:
sizinle koşmadan önce bir avukat istiyorum.
sizinle ya da bir başkasıyla hiçbir konu hakkında konuşmayacağım.
avukatım gelmeden hiçbir soruyu yanıtlamayacağ ve suçlamalara cevap vermeyeceğim.
herhangi bir teste girmeyi, mülkümün aranmasını veya bir yüzleşmeye çıkarılmayı kabul etmiyorum.
avukatım da imzalamamın uygunluğu konusunda ikna olmadıkça hiçbir şey imzalamayacağım.
anayasal haklarımın hiçbirini çiğnetmeyeceğim.
şimdi, ya beni bırakın ya da hücreme geri dönüyorum."
*

ernesto miranda amerika supreme court'u ikiye bölmüş ve 5-4 miranda lehinde karar kılınmıştır. kararı yazan yargıç earl warren'dır. miranda daha sonra başka delillerin varlığı dolayısi ile tutuklanmış 11 yıl hapse mahkum edilmiştir. 1976'da 41 yaşında ölmüştür.

basit şekilde türkçeye çevirilse;

1-konuşmama hakkına sahipsin
2-söylediğin herşey aleyhinde delil olarak kullanılacaktır
3-sorgun sırasında avukat bulundurma hakkına sahipsin
4-avukat tutacak paran yoksa, sana bir tane atanacaktır
5-istersen sorgu sırasında soruları avukat olmadan cevaplandırabilir ama istediğin an bir avukat gelene kadar susma hakkını kullanmayı tekrar seçebilirsin
6- sana okunduktan sonra bu hakları bildiğin ve anladığın kabul edilir.

 


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster