Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Nietche'yi Okurken


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 27 Mart 2013
Geçerli Tarih: 14 Mayıs 2024, 13:23
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=13846


NİETCHE 'Yİ  OKURKEN...

 

Son günlerde Nietzsche ‘ yi daha fazla okur oldum.

Bence beyninde çarpışan düşüncelerin , karmaşasını gidermekte yardımcı oluyor. Yani bir anlamda çivi çiviyi söküyor… Onun ters bakış açılarıyla getirdiği uyarı ve doğrudan söylem daha hızlı karar vermede yardımcı oluyor.

Kitap kurdu bir dostum Nietzsche ‘ ye fazla dalınmaması gerektiğini der , onun karmaşasının kafa karıştırabileceğini söyler ki çok ta haklıdır. Ancak bazen bir düğümü çözerken , tekrar düğüm olmamak için daha katı bakmak gerekebilir.

Duygularımız olumlu veya olumsuz olsun , ruhumuzu etkiler ve doğrudan davranışlarımıza yansır.Bazı insanlara pozitif , bazılarına negatif düşünceli denilmesi bundandır.Bu bir kişilik yapısıdır ve hayatı algılama biçimidir.Ancak burada görünüm etkenini de unutmamak gerekir özelliklede gözlerimiz düşüncelerimizin eğilimini gösterirken kızmayı ve gülümsemeyi de bilirler. İfade yok boşluksa hızla kaçın orada tehlike sinyali var…

Sabahtan akşama kadar tüm gün mesaide olan bir beynimiz var , komuta merkezi ağır işçi şartlarında çalışan bir komutan .

Yani sizi bilmem ama benimki öyle , tüm organları idare et bir de akıl yürüt , düşün , tasarla , üret , konuş , yaz , çiz , izle bu arada yürürken takıldığın taşı geç fark edersen burada da onu suçlama.Çok işi var düşünen insan biraz dalgın oluyor , hoşgörün. Taşları da yolumun üzerine koymasınlar ne yapıyım.

Şaka bir yana düşünmek , farkında olmak , çözüm için emek vermek ve nerede nasıl durduğunu bilmek doğru olandır ve böyle olmalıdır.

‘’Güçleri duygularının derinliğinde olan insanlar – bunlara genellikle derin insanlar diyoruz – beklenmedik her olay karşısında nispeten dingin ve kararlıdırlar , zira , ilk anda onların henüz yüzeyde olan duyguları ancak sonradan derinleşir.’’ Nietzsche ‘’ derin insanların ‘’ beklenmedik olaylar karşısında sus pus olma sebeplerinin de ,aslında böyle olmasını bekledikleri kişi ve olaylar kaynaklıdır diye açıklar. Bu durumda böyle kişilere öngörüsü güçlü kişiler de denilebilir. Ben bunu akıl ve duygu yoğunluğu olarak görüyorum , her ikisi de algılamaya bir anlamda hızlı öğrenme ve uygulamaya geçirme de önemli etken. Yaygın söylemle pratik zeka sahibi , yani şu çözüm insanları dikkat edin bakışları etkili kişilerdir. Yine bir başka dostumun savunduğu tezindeki gibi ‘’duyguları aldırmak ‘’ olası mı? Bence değil ,alınmış gibi dursalar da , beyin onların gitmesine izin vermiyor.Olmadık bir anda eski sürece dönüyor. Sorumluluklar ve düşünen insan olma bilinci öncelikli olarak sizi tetikliyor…varlığım duygularımla bir bütün bunu için gülümseyebiliyorum…

Biz varsak , duygularımız da var , yeter ki en çok kendimizi sevmeyelim , sevgimizi paylaşabilelim ki çoğalsın. Bu arada sevgimizle de öldürmeyelim. Çünkü en çok kimde kendimizi bulursak onları daha çok severiz.Bazen sevgimiz kontrol duygumuzu öylesine tetikler ki o artık acı verir…

Özdemir Asaf ‘ ın dizelerinde ki gibi ;

BENMİŞİM Bana yakın geldin dedi , Sevdi . Bana yakın geldin dedi , Vurdu. Adlarını sordum , İnsan dediler. Sevgi insan ruhunun çoşkulu hali , kocaman bir açıdan uzakları görebilen bir pencere… Sevgisiz olunamıyor , tüm duygular tatile çıkmış olsa bile…

Sevgiyle kalın…


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster