Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Diyarbakır Ziyareti Açıklaması


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 06 Şubat 2013
Geçerli Tarih: 12 Mayıs 2024, 06:20
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=13142


DİYARBAKIR ZİYARETİ   AÇIKLAMASI

 

Merkezi  İstanbul da  kurulu bulunan  il dernek ve  federasyonlarının  oluşturduğu  bu birliktelik üç yıldır toplantılar yapılarak kendi aralarında birliktelik oluşturarak  ön yargılarını bir tarafa koyarak iller arasında askeri birliklerini sağlamayı başarmışlardır. 

En güzeli  ortak kararlarda birleşmeyi benimsemişlerdir. 

Zaman zaman otuz beş kırk il olarak toplantılar yapmak suretiyle yapılacak ortak işleri masaya yatırıp her türlü   tartışmaya  acık olarak  gündeme getiriliyor. 

Son toplantıda   gündeme gelen konular arasında ülkemizin  doğu  bölgesindeki  durumlar masaya yatırıldı dökülen kanların  şehit olan asker ve polislerimizin. Göz yaşları durmayan annelerin  feryadına  nasıl bir çare buluruz arayışı içindeki  bu toplantıda Sivil toplum kuruluşlar olarak  bizler neler yaparız nasıl bir çözüme ulaşırız nasıl  annelerimizin göz yaşlarının dinmesine yardımcı oluruz  mantıyla bir karara bağlayarak . Bölgenin  önde gelen illeri arasında olan Diyarbakır a gitmeye  orada Sırasıyla  Diyarbakır  Valisiyle . Diyarbakır Emniyet müdürüyle. Diyar bakır Belediyesiyle. Diyarbakır sanayi ve ticaret odasıyla . Diyarbakır esnaf odasıyla .Diyarbakır işadamları  dernekleriyle. Diyarbakır da   kurulu bulunan  tüm  siyasi  parti  başkanlarıyla.ve sivil toplum kuruluşlarıyla . Esnaf ziyaretleriyle halkın içinde dolaşarak genel bir değerlendirme yapılmasına  karar  verilerek  bu yola çıkmışızdır. 

Diyar bakıra gitmeden  İstanbul da  Devletin  yetkilileriyle bazı kurum yetkileriyle görüşerek  gideceğimiz Diyarbakır ziyareti hakkında  bilgiler verdik. 

Sivil tolum mantıyla  önce  vatanın birliğini Türkiye cumhuriyetinin  bölünmez bütünlüğünün benimseyen  anlayışla  arkadaşlarımızla bu yola çıkmaya karar vermiş  kişiler olarak kimsenin  gölgesinde olmadan sadece sivil  düşünen  siyasi bir bekleyişi olmayan  sadece  Ayyıldız bayrağımızın bu topraklarda sürekli olarak  göklerde  dalgalanmasını  benimseyen kişiler ve kurumlar olarak yola çıkmayı kabullendik. 

Bilindiği gibi  ilk  ziyaretimizi  Diyarbakır valisi sayın  Mustafa  TOPRAKLA . yaptık  kendilerine bizleri gelişi hakkında geniş bilgileri verdikten sonra  sayın valimiz Mustafa  TOPRAK   bey  çok güzel bir işe girmişsiniz bölgenin ve bu halkın acilen bu gibi sivil toplum kuruluşlarının  kaynaşmayı dayanışmayı  sağlamasına hakkın  arzuları ve  istekleri var. Diyarbakır halkının bu  istekleri  gözlerinden  okunuyor. 

Sayın vali Mustafa TOPRAK . Bu birlikteliğinizi sivil toplum olarak zor bir görevi seçmenizden  ülkenin bütünlüğünü bozmadan  kutuplara ayrılışmalara mahal vermeden  yapmak istediğiniz  kardeşliklerin yeniden canlanmasına vesile olacaktır. Nasıl  Çanakkale de  ülkede yaşayan  Türk . Kürt . Arap . Alevi . Musevi.  Türkiye sınırları içinde yaşayan tün  insanların hep birlikte göstermiş oldukları  dayanışmayı hatırlayarak ve  bu  halka anlatarak dayanışma ve kaynaşma yolundaki  adımlarınızı destekliyorum bu yolda her türlü yardımları  devletimiz adına yapmaya hazırım. 

Sayın valimiz Mustafa TOPRAK  bölgenin çok hassas bir yer olması münasebetiyle her gün devamlı olarak her ilçede her köyde her toplantılarda birlikteliği devletimiz adına sağlamaya özen gösteriyorum .  

Gözlemlerimiz ve aldığımız bilgiler doğrultusunda  Devletin kurum ve kuruluşlarıyla  yerel yönetimlerin arasında uzaklıklar olduğunu   anımsayarak  ziyaretlerimize devam  etti. 

İkinci  ziyaretimizi  Büyük şehir  Belediye Başkanı  Osman Baydemir.  Makamında ziyaret ederek  geliş amacımızı sivil toplum kuruluşları olarak ülkede  huzurun  bozulmasına  daha  tahammül  edemeyen sivil toplum kuruluşları olarak bunların  bir an önce halkın arasında birlikteliğin yeniden sağlanmasına sizlerin önem vererek  birlikteliklerimizin eskiden olduğu gibi düzelmesini bekliyoruz isteklerimizi kendilerine ileterek yıllardır ülkede yaşayan bu milletlerin bir sıkıntısı olmadan birlikte yaşamayı  benimseyen  kişilerin arasına kim ve kimler tarafından  ayrışmayı getirenler nerede dış güçlerin istekleri doğrultusunda emirler alarak halkımızın içine nifak sokarak günlük yaşantısını engelleyerek birbirine düşürenlerin herkes tarafından  biliniyor 

İşteki birlikteliği samimi şekilde sağlamayı yapabilsek dışardan bizleri karıştırmak isteyenler kolay kolay  bir şey yapamazlar Biz yıllardır iç içe yaşamayı birlikte sürdürüyoruz birbirimize kız alıp vermişiz ortak olarak işler kurmuşuz  her dalda birlikteliğimiz var şimdi bizleri kim ve kimler  ayıracaklar  bizlerin  etler Tırnak dan öte  kanla Can olmuşuz bunu nasıl   yapabilir   Bizler  bunları  belediye başkanına anlatarak hep birlikte bu yaranın bir an önce kuruması gerekli olduğunu makamında kendilerine anlatmışızdır. 

Belediye başkanı  Osman   BAYDEMİR .in Bizlerin gelişinden duyduğu memnuniyeti dile getirdikten sonra olumlu şeyleri söylediğimizi  kendilerinin de istekleri olduğun anlatarak daha ileri giderek  sivil toplum kuruluşları tamamen sivil düşünen kurumlardır hiçbir yere bağlı kalmadan  başka kurum ve kuruluşlar dan  emir almadan    işlerini  yapıyorlar sizlerde bugün burada  kanayan bu yarayı durdurmaya gelmiş olmanız bile  büyük  bir  sivil  görevdir. Gelin hep birlikte el ele vererek  bu sorunu çözelim  belediye başkanı olarak bana düşen bütün görenleri  yapmaya hazırın .                                        Osman başkanın konuşmalarının sonunda bizlerde uyandırdığı  anlam kendisinin de asker anasının göz yaşıyla dağda ölen kişinin anasının  Göz yaşının rengi ırkı ve hiçbir farkı olmadığını söyleyerek  kendilerinin bizlerle  birlikte  bu  anaların ağlamasına son verilebileceğini  söylemesi üzerine iler ki günlerde  her  kesiminde içinde olacağı geniş çaplı bir toplantının yapılmasını uygun olacağının altını çizmişlerdir. Sivil toplum kuruluşları olarak Bizlerin  diyar bakıra  gelişi çok önemsediğini bunun bir milat olarak ilerde  yazılması gereklidir dedi  bu önemli ve anlamlı  ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyorum diyerek bizleri makamının çıkışına kadar uğurladı. 

Sivil toplum kuruluşları olarak  hep birlikte Cuma namazımızı  Diyarbakır da  dinlerin buluştuğu ulu camide kılarak camide ziyaretlerde bulunarak halka ve esnaflara  bizlerin buraya gelişi hakkında bilgiler vererek  kaynaşmayı samimi olmayı benimseyen yaşlı amcalarla sohbetler ederek  resimler çektirdik. 

Bir esnafın   bizleri  öyle yemeğine davet etmesi  üzerine yerine giderek Diyarbakır a has güzel bir sofra hazırladığını gördük karşılıklı sohbetlerle gelişimiz hakkında kendilerine bilgi verdikten sonra  bizlerin gelişinden bu hayırlara vesile olacak samimi birliktelikten oluşan sivil düşünen sizlerin  bizlerin binlerce yıldır bu ülkede kardeşçe yaşamamıza  gölge düşürenlere karşı hep birlikte olmamızın şart olduğunu söylemeleri üzerine  bizler esnaf olarak bu ziyaretinizi destekliyoruz  bizlerin bir an önce birlikte kardeşçe yaşamayı benimsemeliyiz kabullenmeliyiz her yönüyle esnaflar halk olarak birlikte olmalıyız demeleri bizlerin gidişine daha da gurur vermişlerdir. bu sivil toplum kuruluşlarının  oluşuma kendilerinin de destek vereceklerini m bizlere söylemesi bizleri   güçlü kılmaya Desteklerinden dolayı  şahsına ve çalışanlara teşekkür ederek oradan ayrıldık. 

Diyarbakır ziyaretimizin amaçlarından birisi  Kardeşliğin simgesi olarak her zaman anılacak olan Diyarbakır ın en işlek ve önemli parkın olan  Sümer parka  illerimizi temsilen kardeşlik adına birlik ve beraberce yaşamayı  benimsenmesine katkı olması adına sevgi saygı kardeşliğin birlikte olması    Türkiye  cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan tüm insanların birlikte yaşamasına katkı sunmak amacıyla medeniyetlerin  ve dinlerin buluştuğu bu güzel ilimize  defne ağaçlarının gölgesinde  birlikte oturmayı benimseyenler olarak. Dikilen  defne ağacının büyümesini beklemeden  kardeşliğimizin pekişmesini kaynaşmasını  umuyoruz diyerek   Belediye başkanıyla  birlikte  fidanları  ellerimizle  toprakla  buluşturduk.  

 

Daha sonra  Diyarbakır  sanayi ve ticaret odasında . başkanını ve yönetimini ziyaret ederek  Sivil toplum kuruluşları olarak gelişimizin sebeplerini tek tek anlatmış olduk  Sayın başkan ve yönetiminin  de bu gidişin bir an önce durmasını  istediklerini bizleri bu  sivil düşünce içinde  ziyaret etmemizden duydukları  önemli işleri yapabileceğimizi  söyleyerek maddi ve manevi her türlü yanınızdayız hep birlikte  bu kardeş kavgasına dur diyelim .  Diyarbakır ın  sanayisi devamlı büyüyor bizlerde köylerini tek eden gençlere iş imkanları sağlamaya onlar kurslar açarak sokaklardan almaya uğraş veriyoruz diyerek  bizler bunu desteklemesek  sokaktaki çocukların istediğin gibi yönlendirebiliyorsun. Sizlerin bu ziyareti  Sivil toplum kuruluşları olarak ülkemizin her köşesinden birlikte olarak bu gün Diyarbakır da bizleri ziyaret etmeniz  olağan üstü olumlu ve anlamlı buluyoruz. Toplantıya katılan başkanlarında olumlu konuşmalarından  sonra  hep birlikte  öyle yemeğini  geçerek yemek sonunda .sivil toplum kuruluşları  olarak ülkemizin kanayan bu yarasına vermiş olduğunuz ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ederiz diyerek bizleri uğurladılar. 

Sivil toplum kuruluşları olarak Diyarbakır da kurulu bulunan siyasi partileri ziyaret ederek istek ve arzularımızı tüm ülkede de yaşayan  vatandaşlarımızın ortak isteklerinin  ülke içindeki bu siyasi rant uğruna  birbirilerine düşman edenlerin kendilerinin bolluk ve rantlar içinde yaşadığını bilinmesi gereklidir Türkiye cumhuriyetinin içinde yaşayan  dini ırkı  meshebi  ne olursa olsun  kardeşçe yaşarken  dış güçlerin istek ve arzularını emirleri bizlerin üzerlerinde  oynamasına  gelin hep birlikte  karşı koyalım kardeşçe yaşamamıza kimsenin  engellemeye hakkı yoktur diyerek bu kurumların yetkililerine gerekli bilgileri vermek suretiyle  kendilerini de  dinleyerek bu oluşumların  hayırlı bir başlangıç olduğunu ve  sivil anlayışla kimsenin etkisinde kalmadan başarılı olacağının altını çizerek  ziyaretlerimizden dolayı teşekkür ederek bizleri uğurladılar. 

Sivil Toplum kuruluşları  olarak gece  esnafları yerlerin çaylarını içerek  yemeklerini yiyerek ziyaret etme fırsatı bulduk karşılıklı konuşmalarda  gelişimizi anlattık   kendilerinin  istek ve talepleri doğrultusunda bu sivil toplum kuruluşlarının buraya daha çok önem vermelerini beklediklerinin söyleyerek bizler  esnaf olarak  birlikte organize  olamıyoruz her birimiz  ayrı ayrı baskılar  altında  yaşamayı  sürdürüyoruz  diyar bakır içinde  bu olumsuzlukları  yapanların sayısı çok azdır ama  organize olarak bir anda toplanıyorlar  her türlü  eylemleri yapıyorlar.  

Diyarbakır esnafının anlatımları bizleri sevindirmiştir Diyarbakır da   her bölgeden her milletten iş adamı ve esnafı var bizler burada kardeş gibi yaşıyoruz bir sorunumuz yok her türlü  birlikteliğimiz buradan diğer illerdeki esnaflarla da devam  ediyor örneğin İstanbul dan alış verişlerimizi  diğer kardeşlerimizle yapıyoruz . Örneğin  diyar bakırda  en işlek caddesinde  büyük bir  ayakkabı  satan esnafla  konuşmamızda  benin yıllardır  İstanbul da  mal aldığım kişi  Giresun  Bulancaklı bir kardeşim ben tüm ayakkabılarımı ondan alıyorum  hatta kaç defada Giresun a  Bulancak  onun köyüne gittim .Bu değerli  esnafın bizlere anlatımından sonrada şahsın bu kardeşimden bir çift  kışlık bot alarak bu kardeşlikte sınır tanımayan sivil toplum kuruluşlarının herkesle birlikte olmayı benimseyen  hiçbir kurumum ve kuruluşların emrinde olmadan  benimsemeden bu yolda yürümeyi kendilerine and içerek görev bilmişlerdir. 

                          Sonuç olarak Diyarbakır  

Türkiye  Anadolu  Sivil Toplum Kuruluşları olarak Diyarbakır da yapmış olduğumuz bu anlamlı ve önemli olan  kurum ve kuruluşlarla devlet kurumlarıyla  yerel yönetimlerle esnaflarla siyasi partilerle esnaf ziyaretleriyle  halkın arasında dolaşarak onlarla sohbetler ederek  Diyarbakır da yaşayan halkın istek ve arzularını birebir karşılıklı konuşarak dinleyerek onlardan andığımız bilgiler  doğrultusunda görüşmelerden elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda. 

Diyarbakır halkının bu  kargaşaya bu ayrışıma  dur diyecek birlikteliği yeniden sağlayacak kardeşliğimizin arasına sokulan  nifak tohumlarının bir an  önce kalkmasının şart olduğunun dile getirilmesiyle birlikte esnaf ziyaretlerimizden elde ettiğimiz bilgilere dayanarak birlikte olmayı benimseyen esnafın veya halkın arasında organize olamayışları gözlenmiş olup bunu  bir an önce sağlaya bilirlerse  Diyarbakır da yaşayan halk bu gidişe dur diyebilirler. Anlatmalarına ve gördüklerimize dayanarak elde edilen bilgiler doğrultusun da  Köylerin boşalmasından  halkın tamamı şehre  yerleşmek durumunda kalmıştır . 

Diyarbakır da  köylerinden ayrılıp şehre yerleşmesinden dolayı işsizlik ve sokaklarda boş gezen gençlerin yapacakları bir iş olmadığından birileri tarafından istekleri doğrultusunda kullanabiliyorlar doğrultusunda bir anlatımları olmuştur. 

Diyarbakır da halkın çoğunluğu bu gidişatın bu kargaşanın bitmesini  istiyorlar. 

Diyarbakır esnafının  şehirde işsiz boş gezen  bazı kişileri  maddi yönde kim desteklerseler onun yanında yer alabiliyorlar.  

Diyarbakır da bu olayları içerde ve dışarda ki güçlerin karıştırmasıyla  ülkede kavgayı benimseyen bazı gurupların işine gelmesiyle bunlarında tek sermayesi bu gibi işlerden temin ettiklerine göre Tüm bölge halkının birlikte  kardeşçe dayanışma içinde  TC sınırları da yaşamayı benimsemesiyle düzelecektir. 

Bunun başını çekenlerin bundan nemalananların  çocuklarına hiş bir şey olmuyor   yaşantılarını sürdürüyorlar  anlatımlarını dile getiren  birlikte yaşamayı benimseyen  Diyarbakır esnafıdır. 

Sivil toplun kuruluşları olarak sadece  bu ülkede kan akmasın analar ağlamasın ocaklar sönmesin her türlü birlikteliğimizin kaynaşmamızın huzurumuzun yeniden canlanmasını  istiyoruz .  

İçerden ve ya dışardan bizlerin birlikteliğine zarar verenlerinde  bu millete bir gün hesabını vereceklerdir.  

 


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster