Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Göçebe Kadının Gücü Amazonlar...


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 03 Şubat 2013
Geçerli Tarih: 11 Mayıs 2024, 12:36
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=13117


Göçebe Kadının Gücü Amazonlar...

 

Kadın olmak ,farkında olmak ,hep bu konuda bir şeyler yazmaya çalışmak ve tarihsel süreçte kadın yaşamı efsaneleri , kahramanlıkları , yaşam içinde rolleri zaman içinde değişen kadın yaşamı derken birden çok eski çağlara sürüklendim .

Açık söylemeliyim ki onlardan çok etkilenmişimdir ve bazen içimizdeki olmadık anlarda aniden ateşlenen o dayanıklı ruh halinin kaynağında onların olduğunu düşündüğüm anlar olmuştur.

Bana kalsa her güçlü kadında bir Amazon ruhu vardır …

Tarihin efsanevi savaşçı kadınları Amazonlar ...

Onlara Anadolu’nun savaşçı kızları da denir.

Efsanevi çekiciliklerini hiçbir dönemde kaybetmeyen amazonlar güzellikleri ve savaşçılıklarıyla günümüze kadar gelen fantastik kadın öykülerinin baş kahramanlarındandır.

Antik kaynakların kiminde erkeklerin günlük hayatlarında yer alamadığı söylense de kimi kaynaklara göre , bu güne göre bir rol değişiminden söz edilir , yani çocukları büyüten ve ev işleriyle ilgilinen erkekler olmaları gibi , bir anlamda kadın erkek eşitliği kavramının o günkü yorumu.

Eski Türk boylarındaki ana erkil aile yaşamını anımsatan aile yapısının temelinin geldiği bir yapılanma olarak düşünülebilir.

Her ne olursa olsun çok iyi ata bindikleri , yay ve mızrak kullandıkları tüm kaynaklarca doğrulanmaktadır.

Amazon sözcüğünün Yunanca ‘’ memesiz’’ , ‘’mazos ‘’ yada Farsça ‘’ savaşçılar’’ , ‘’hamazas ‘’ sözcüklerinden geldiği sanılmaktadır.

Karadeniz kıyılarında Thermedon (Terme Çayı)çevresinde yer alan Themiskyra (Terme ) kentinde bir kraliçe yönetiminde yaşadıkları sanılan , daha rahat yay ve mızrak kullanabilmeleri için sağ memelerini feda ettikleri farzedilen kadınlardır.

Yunanlılarla savaşırlar ve yenilirler , esir alınan Amazonları gemilere bindirerek Karadeniz ‘e ( Pontos Euxenios ) açılırlar. Gemide isyan çıkartan kadınlar gemicilik bilmedikleri için denizde sürüklenip Güney Rusya kıyılarına çıkmışlar ve burada İskitlerle karşılaşmışlardır , önceleri onlarla da savaşıp sonrada birlikte yaşamaya başlamışlardır.

Anadolu ‘nun hiçbir yerinde onlara ait bir yerleşkeye rastlanmaması göçer bir toplum olmaları özelliğine bağlanmaktadır.

Kimi araştırmacılar onların köklerini Anadolu toprakları dışında arasa da , Truva savaşı sırasındaki tavırları onların bu topraklara ait olduğunu göstermektedir.

Savaşta Truvalılara destek olup onların yanında savaşmışlar hatta kraliçeleri Penthesileia,Isparta ‘lı Achilleus (Aşil ) tarafından öldürülmüştür…

Yine bir başka kaynakta yer alan bilgilere göre 1994 ‘te Kazakistan ‘da yapılan kazılarda Amazon kadınlarının bir efsane olmadıkları konar göçer Türk boylarının içinde farklı bir yaşam sürdürdükleri ileri sürülmüştür.

Kazılarda mezarlarda silahlarıyla gömülmüş kadın iskeletleri bulunmuştur.

Yine bu iskeletlerden alınan DNA ile günümüzde ki bir Kazak kızı olan Meryemgül ‘ün DNA sının % 99.9 oanında birbirini tutması 2500 yıl öncesindeki Amazon kadınlarının torunlarından olduğu tezini doğrulamaktadır.

Yine bir başka kaynakta yer alan bilgilere göre Şanlı Urfa ‘daki Zeugma kazılarında bulunan mozaiklerde savaşçı kadınların av sahneleri görülmektedir.

Savaş sahnelerinde görülen Amazonlar ilk kez burada av sahnelerinde resmedilmişlerdir.

Tarihsel süreçten gelen öyküleriyle yeni buluntularla daha geniş bir anlamla karşımıza çıkmaya devam ederken ben yine bu güne günümüze gelmek istiyorum.

Günümüz toplum yaşamında hala kadına şiddet devam ederken güç olgusunun tarihsel süreçte değişimi beni hayli düşündürüyor.

Gelişmiş toplumlarda kadın erkek eşitliği kavramının bir değişmez olgu olarak reddedilmeksizin kabullenilmesi gerekirken hala bu konuda geleneksel baskıdan kaynaklanan sorunlar yaşanması yılar içinde içimizde gizli kalmış o Amazon ruhumuzu yitirmiş olmamızdan kaynaklanıyor olabilir mi?

Kaynak : Mitololoji (Philip Wilkinson ve Neil Philip) İnkilap Yayınevi ve NTV – Tarih Dergisi


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster