Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Kadına Yönelik Şiddet Erkeklik Değildir


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 08 Kasım 2012
Geçerli Tarih: 17 Mayıs 2024, 06:14
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=12214


Kadına Yönelik Şiddet Erkeklik Değildir
ESP'li erkekler kadına yönelik şiddeti, tacizi, tecavüzü ve Rize'nin AKP'li belediye başkanı Halil Bakırcı'nın "İkinci eşlerinizi doğudan alın. Hasım değil, hısım olun" şeklindeki pervasızca kadınları aşağılayıcı sözlerini Galatasaray Meydanı'nda yaptıkları basın açıklaması ile protesto ederek tüm erkeklere insanlaşma çağrısı yaptılar.
Erkekler adına açıklamayı ESP İstanbul İl yöneticisi Ersin Sedefoğlu yaptı.

Basın açıklamasının tam metni:

Biz bu gün erkekliğin, erkek egemen devlet ve toplumsal yapının kadınlara yönelik şiddet, tecavüz,işkence uygulamalarına karşı tepkimizi göstermek ve erkeklik hallerimizi terketmek üzere toplandık. Kadınlara yönelik pervassız saldırıların en son örneği, insanlığı utandıran Rize belediye başkanının sözleridir.
Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Kürt ve Türk kadınlarını aşağılayarak “Türk erkekleri Kürt kadınlarını kuma olarak alırlarsa Kürt Sorunu çözülür” dedi. Elbette bu fikir tek başına Bakırcı'ya ait değildi. Bu zihniyet onlarca yıldır ezilen Kürt halkını ve Kadınları aşağılayan, dışlayan erkek egemen zihniyetin ve sömürgeciliğin yansımasıdır.
Kürt Sorununa inkar ve imha politikası ile yaklaşan Kürt kimliğini yıllarca inkar eden, sorununun varlığını kabul etmeyen rejimin resmi politikasıdır. Bu politika, erkek egemen zihniyeti taşıyan bürokratları, yerel yöneticileri bu türden açıklamalar yapma yönünde cesur kılmaktadır. Rize Belediye Başkanı, sadece Kürt kadınlarını kuma olarak görüp aşağılamakla da kalmamış aynı zamanda Türk kadınlarının kumalığı, çok eşliliği kabul etmesini isteyerek Türk kadınlarını da aşağılamıştır. Rize Belediye Başkanı bu ülkenin en temel sorunlarından biri olan Kürt sorununa küstahça yorum getirerek Kürt kadınlarını hor gören zihniyetlerini ortaya koymuştur. Bu politikalar bir belediye başkanının bireysel görüşleri midir? Yoksa Kürt Sorununda ikiyüzlü politika izleyen Kadına dönük şiddete yönelik hiçbir politika üretmeyen, hatta tecavüze uğrayan kadını tecavüzcüsüyle evlensin şeklinde yasal düzenlemelerle tecavüzü meşrulaştıran,teşvik eden AKP Hükümetinin politikaları mıdır?
Coğrafyamızda hergün kadına dönük şiddetin çeşitli boyutlarını gazetelerde okumakta, televizyonlarda izlemekteyiz. Kadına dönük taciz, tecavüzlerden, kaba dayaktan, kadın cinayetlerine kadar kadınlara uygulanan şiddetten dolayı biz sosyalist erkekler, erkek olduğumuzdan utanç duymaktayız. Çünkü kadınlara şiddet uygulayanlar, kadına dönük saldırıları 'erk'eklik adına yapmaktadır ya da yaptığını ifade etmektedir. Toplumumuzda da “ erkektir, babasıdır, kocasıdır,abisidir “ gibi değerlendirmelerle kadına dönük şiddet meşrulaştırılmakta, tacize ve tecavüze uğrayan kadınlarla ilgilide erkekler değil,“acaba nasıl giyindi, nasıl yürüyordu” gibi yaklaşımlarla kadınlar sorgulanmaktadır. Tecavüz eden erkek değil, tecavüze uğrayan kadınlar suçlu sayılmakta ailelerinden ve toplumdan dışlanmaktadır.
Erkek egemen toplumsal yapıda kadınlar, erkeğin mülkiyeti görülmekte, kadınların tüm yaşamları erkeklerin kararları ile yönlendirilmektedir. Kadının bedeni erkeğin denetiminde yer almakta, 'kadının namusu erkeğin namusu' olarak sunulmaktadır.
Biz sosyalist erkekler olarak kadınların bedenlerinin kendilerine ait olduğunu bedeni ve kendisi ile ilgili söz söyleme, karar hakkının da kadınlara ait olduğu bilinciyle erkeklik zihniyetimizle hesaplaşıyoruz.

Erkekleri insanlığın bu utanç tablosuna karşı insanlaşmaya çağırıyoruz!

Coğrafyamızın genelinde her ay onlarca kadın intiharları yaşanmakta ve yine bir o kadar kadın katliamları gerçekleştirilmektedir. Baskı altında yaşayan kadınlar korku ve kaygılar sonucu çözüm olarak intiharlara başvurmaktadır. Kadın intiharlarından kadınların kendileri değil, onları baskı altında tutan erkekler ile kadın intiharlarına karşı hiçbir önlem almayan, şiddete ve baskıya maruz kalan kadınlara destek olmayan devlet de sorumludur.
Bizler sosyalist erkekler olarak kadına dönük her türlü yapılan şiddeti kınıyor, kadına şiddet uygulayan tüm erkekleri artık hesap vermeye, kadını aşağılayan her türlü yaklaşımlara son vermeye çağırıyoruz.


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster