Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?
21 Kasım 2017, 02:53

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Kış lastiği uygulaması 1 Aralık-1 Nisan arasında uygulanacak.

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutulacak.

Söz konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebilecek. Şahsi ve ticari araçları yakından ilgilendiren bu süreç 1 Aralık-1 Nisan arasında uygulanacak.

İşte kış lastiği cezası ne kadar ve kış lastiği uygulaması zorunlu mu?

KIŞ LASTİĞİ CEZASI 2018 NE KADAR?

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için 1 Aralık'ta başlayacak kış lastiği takma zorunluluğuna uymayan işletmecilere kesilen 625 liralık cezanın, 1 Ocak 2018 itibarıyla 715 lira olması öngörülüyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmarı, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutulacak. Söz konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebilecek.

ÖZEL ARAÇLARA KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU MU?

Binek otomobillerde şehirlerarası yollar için mecburi hale getirilen kış lastiği uygulamasına bu sene de 1 Aralık'ta başlanacak. Aracın ve trafiğin sıhhati için elzem olan kış lastiğini alırken, yapısının yumuşak, kauçuk miktarının fazla ve lastiğin desenleri üzerindeki izlerin kolay ayrılabilir olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Aracınızın lastik ebatları çok büyük değilse, uygun fiyata da kış lastiği bulabilirsiniz. Bildiğimiz büyük lastik markalarının, bir de gelişmekte olan ülkeler ve üçüncü dünya için üretim yaptıkları alt markaları var. İstediğiniz e-ticaret sitesinden bilmem kaç taksit ile kapınıza kadar getirtebilirsiniz. Sürüş güvenliğinizi büyük ölçüde arttıracaktır.

KIŞ LASTİĞİ NEDİR?

Yaz lastiklerinin malzemesi 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda sertleştiği için yola tutunması azalır. Kış lastiklerinin özel profillerinin yanı sıra, üretildikleri silica esaslı malzeme daha yumuşaktır ve 7 derecenin altındaki soğuk hava şartlarında kuru asfalt, kar ve buzda tutunmayı artırır.

KIŞ LASTİĞİ FİYATLARI NASIL?

Lastik ebatına göre fiyatlar değişiyor. Ancak otomobillerde çoğunlukla 16 ve 17” jantlar kullanılıyor. Fiyatları ortalama 250-400 TL arasında değişiyor. Jant boyutu büyüdükçe fiyatlar da büyüyor. Mesela 19” bir jant için alabileceğiniz bir kış lastiğinin tanesi 1.000 TL'ye kadar çıkabiliyor.

LASTİK ÖLÇÜLERİ NASIL SEÇİLMELİDİR?

Aracınızın üreticisinin fabrika detaylarına göre belirlemiş olduğu ölçülerde lastik modelleri satın alırsanız, sürüş güvenliğinizi ve konforunuzu etkili bir şekilde sağlayabilirsiniz. Ayrıca satın alacağınız lastiklerin kullanım ömürleri olduğunu da unutmayın. Bu yüzden lastik alışverişinizi yaparken mutlaka lastiğin üretildiği tarihe bakın. Üretim tarihinin üzerinden 3 yıl geçtikten sonra hiç kullanılmamış lastikler bile özelliklerini yitirebilir. Dolayısıyla her zaman son 12 aylık dönem içinde üretilmiş lastikleri tercih edin. Aracınızın marka ve modeline göre yedek kış lastikleri de alabilirsiniz.

KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

1 Aralık 2018 tarihinde başlayacak olan kış lastiği uygulaması 4 aylık bir süreyi kapsıyor. Yani 1 aralık 2018 - 1 Nisan 2018 tarihleri arasında kış lastiğini kullanmanız gerekecek. Kış lastiği uygulaması, eşya ve yolcu taşımak amacıyla ülkemiz karayollarında seyreden ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş olan motorlu araçlar ile yabancı plakalı araçları kapsar. Sadece lastik tekerlekli traktörler, iki ve üç tekerlekli taşıtlarla yapılan taşımalar, römork ve yarı römorklar, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan taşımalar kapsam dışında tutulmuş.

HANGİ ARAÇLARDA KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU VAR?

Kış lastiği uygulaması, eşya ve yolcu taşımak amacıyla ülkemiz karayollarında seyreden ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş olan motorlu araçlar ile yabancı plakalı araçları kapsar. Sadece lastik tekerlekli traktörler, iki ve üç tekerlekli taşıtlarla yapılan taşımalar, römork ve yarı römorklar, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan taşımalar kapsam dışında tutulmuş.

KIŞ LASTİĞİ NASIL AYIRT EDİLİR?

Kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti aranır. Bu işaretler bulunamazsa trafik polisinin elinde bulunan “kış lastiği deseni” dökümanındaki desenler lastiklerinizde aranır. Dingil üzerinde bulunan içteki lastikler için de aynı durum söz konusu.

CEZAYI ÖDEDİKTEN SONRA NE OLACAK?

Size cezayı kesen memur en yakın lastikçiye veya aracınızı bırakabileceğiniz bir yere gidebilmeniz için bir izin kağıdı veriyor. Eğer belli bir süre için geçerli bu izin kağıdı ile gerekli önlemleri almaz ve yola devam ederseniz tekrar ceza yiyebilirsiniz.

KIŞ LASTİĞİNE DENETİM NE ZAMAN GELİYOR?

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca hazırlanan tebliğ gereği yapılan yeni düzenleme uyarınca; tescil edilmiş olsun veya olmasın karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet ve otomobillerde (hususi otomobiller hariç) kış lastiği kullanılması zorunluluğu getirildiği belirtilen açıklamada, 'Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerin kış lastiği olması, kamyonet, minibüs ve otomobillerin (hususi otomobiller hariç) tüm lastiklerinin kış lastiği olması, her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dönemde kış lastiği kullanılmasının zorunlu hale getirilmesi hususunda karar alınmıştır.

beyazhaber

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 2201 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Haber

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun Fakıbaba, köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damızlık koyun ile maaş verileceğini açıkladı

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor Uymayanlar hakkında 25 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Seçime Girecek Partiler Açıklandı

Seçime Girecek Partiler Açıklandı İyi Parti listede yok

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası Sarma sigara satana, bulundurana ve nakledene 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası

Filmli araçlara 3 ay süre

Filmli araçlara 3 ay süre Cam filmi yasağına tepki geldi

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss