Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çavuşlu Çöplüğe Yenik Düştü
14 Mayıs 2017, 03:38

Çavuşlu Çöplüğe Yenik Düştü

Görele Çavuşlu beldesi çöplüğe yenik düştü.

ÇAVUŞLU ÇÖPLÜĞE YENİK DÜŞTÜ

Görele Çavuşlu beldesi çöplüğe yenik düştü.

Sonunda istedikleri gerçekleşti, halkın tepki ve eylemlerine, olumsuz ÇED raporlarına karşın Görele Çavuşlu beldesi çöplüğe yenik düştü.

Neredeyse 10 yıldan bu yana süren çöplük mücadelesinde kazanan, İl Özel İdaresi ile Giresun Belediyesi oldu. Eski taş ocağında İl Özel İdaresi ile Giresun Belediyesi tarafından yapımı sürdürülen katı atık bertaraf tesisi, yargının ve bilirkişinin olumsuz kararlarına rağmen çok yakında faaliyete geçecek.

Diğer ilçelerin öcü gibi korkuttuğu çöplük sahipsiz, gariban Çavuşlu’nun başına yıkıldı. Yaz aylarında nüfusu 20 bini aşan ekmeği ile meşhur Karadeniz’in güzel beldesinde halk, oluşacak pis koku, deniz ve içme suyu kirliliğinden kaygılanıyor.

Kaygılarında son derece haklılar. Çünkü, beldenin içme suyu yakında açılacak tesisin hemen önünden akan Çavuşlu Deresi’nden sağlanıyor. Daha önce ansızın faaliyete açılan tesisin pis suyu dereye, dolayısıyla içme suyuna karşınca yine ansızın bir gecede kapatılmıştı. Yani tehlike halkın sağlığını bozacak kadar büyüktü.

Aradan bir yılı aşkın süre geçti, tesisin açılması yeniden gündemde. Bakalım, o pis suyun dereye karışması, sızması nasıl önlenecek? Şimdi bunun önlemine yönelik çalışma yürütülüyor, duvar örülüyormuş. Hem de halk çalışmaları görmesin, tepki göstermesin diye üç metre boyunda sac galvanizlerle çevrilerek.

Ne kadar önlem alırsanız alın, o pis suyun dereye, denize karışmaması mümkün mü? Halkta yaygın hastalığın oluşmamasına kim garanti verebilir? Allah korusun acı bir olayın faturasını kim üstlenir?

Sadece bu mu tehlike? Ya çöp kamyonlarının beldenin içinden geçerken yayacağı kötü koku, yollara sızan pis su ne olacak? Nereden bakarsanız, Çavuşlu’yu çöp teslim alacak.

Tesisin faaliyete geçmesiyle 65 kilometre uzaklıktaki Giresun ve ilçelerinden toplanan çöpler buraya dökülecek.

Ne yazık ki, diğer ilçelerin istemediği, sahipsizlikten beldeye kakılan tesisle Çavuşlu artık “Ekmek Diyarı” değil,  “Çöplük Diyarı” olarak anılacak. İnsanların denize girmek için komşu ilçelerden koşarak geldiği o güzelim Çavuşlu sahili ne kadar önlem alırsanız alın kirlenecek. Yazıklar olsun.

Giresun Belediye Başkanı,  tesisin AB düzeyinde olduğunu açıklıyor. Bu kadar iyi, güvenceli de o zaman neden kent merkezine veya diğer ilçelere değil de Çavuşlu’ya reva gördüler bu çöplüğü?

Başkan, Giresun’un 60 yıllık çöp sorununu çözdüklerini gururla açıklıyor. Aksu’da ki ayıbın 2017 Türkiye’sine yakışmadığını belirtiyor. Peki sayın başkan, Çavuşlu’ya yakışacak mı bu çöplük. Başka yer bulamadınız da sahipsizlikten mi Çavuşlu’ya yıktınız sizin deyiminizle AB düzeyindeki çöplüğü?

Başkan, sanırım tepkileri dindirmeye yönelik olacak ki, katı atık bertaraf tesisinde çöpün geri dönüşüme tabi tutulacağını, gübre ve elektrik üretileceğini ifade ediyor. Güldürmeyin adamı sayın başkan, bunlar olmayacak, gerçekleşmeyecek işler. Nitekim, enerji üretiminin şu anda pek mümkün olmadığını da sözlerinize eklemişsiniz. Sahi Türkiye’de hangi çöp tesisinde elektrik ve gübre üretildi? Sayın başkan açıklasa da öğrensek.

Günümüzde modern çöp işleme tesislerine ihtiyaç var. Bunu kimse yadsıyamaz. Ancak bu tesislerin yeri halkın oturduğu yerleşim birimleri değil, daha uzak, iç bölgelerdir. Hele hele içme suyunun sağlandığı derenin kenarı hiç değildir. Giresun’un daha yukarı bölgelerine bu tesis kurulamaz mıydı?

Giresun Belediye Başkanı Aksu’daki çöplüğün kaldırılmasından ne denli sevinçli ise, Çavuşlu halkı da kendilerine reva görülen bu çöplükten o denli kaygılı,üzüntülü, bu kararı alanlara bir o kadar öfkeli.

Çavuşlu sahipsiz dedim ya. Gerçekten gariban “Ekmek Diyarı” Çavuşlu. Beldesi olmasına karşın ne Görele, ne de komşusu olan Eynesil belediyeleri, halkı destek verdi. Oysa, uzun süreçte çöplüğün olumsuzluğu her iki ilçeyi kesinlikle etkileyecek. Risk onlar için de söz konusu.

Sanırım, Çavuşlu’nun son yıllardaki gelişiminden, ün salan ekmeğinden, artan konaklama ve yeme-içme birimlerinden ürktüler.

Umarım, kaygı duyulan, korkulan olmaz. Ama hiç yakışmadı bu çöplük Karadeniz’in şirin beldesi Çavuşlu’ya 

Şükrü KARAMAN

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 887 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Görele

Oto Faresi Tutuklandı

Oto Faresi Tutuklandı Görele’de çalışan oto faresi, oto boya ustası Mehmet Türkmen tutuklandı.

Görele Halkı Kazandı

Görele Halkı Kazandı Hastane branşlarına doktorlar gelmeye başladı.

Çöp Eylemine Ara Verildi

Çöp Eylemine Ara Verildi Çavuşlu çöp eylemine 15 gün ara verildi.

Görele'de İmar Vurgunu

Görele'de İmar Vurgunu Akpli Başkandan Görele'de İmar Vurgunu

Yeğen Katili Oldu

Yeğen Katili Oldu Öz yeğenini bıçaklayıp öldürdü

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss