Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Doğu Karadeniz Maden Deposu
24 Eylül 2015, 00:58

Doğu Karadeniz Maden Deposu

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin Türkiye'nin en önemli maden yataklarının bulunduğu maden kuşağında olduğu belirtildi

Doğu Karadeniz Maden Deposu

Türkiye'nin en önemli maden yataklarının bulunduğu Doğu Karadeniz Bölgesi'nin Romanya'dan Himalaya Dağları'na kadar uzanan dünyanın en önemli maden kuşağında olduğu belirtildi.

Türkiye’nin en önemli maden yataklarının bulunduğu Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Romanya’dan Himalaya Dağları’na kadar uzanan dünyanın en önemli maden kuşağında olduğu belirtildi.

Maden Tetkik Arama (MTA) Trabzon Bölge Müdürlüğü’nün web sitesinde yer alan bilgilere göre, MTA’nın kuruluş tarihi olan 1935 yılından 2014 yıl sonuna kadar süreçte Doğu Karadeniz Bölgesi’nin endüstriyel hammadde, enerji hammaddesi, soğuk ve sıcak su aramaları da dahil olmak üzere maden yataklarının ortaya çıkarılması amacıyla yaklaşık 227 bin metre sondaj yapıldığı açıklandı. Yapılan sondaj ve aramalarda bölgede birçok maden yatağı ve yüzlerce maden zuhuru saptandığı vurgulandı. Yapılan sondaj ve aramalarda Doğu Karadeniz Bölgesi’nin dünyanın en önemli maden kuşağında yer aldığının ortaya çıkarıldığı belirtilerek, “Doğu Karadeniz Bölgesi Romanya, Bulgaristan, Türkiye üzerinden Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan ve İran’a ve oradan Himalaya’lara kadar uzanan yaklaşık 7 bin km uzunluğundaki ‘maden provensi’ içinde yer alır. Bölge, dünyanın sayılı Türkiye’nin ise en önemli maden kuşağı özelliğindedir” denildi.

MTA Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan arama çalışmaları sonucunda Doğu Karadeniz Bölgesi’nin kurşun, bakır ve çinko rezervi açısından ülkenin en büyük maden alanı olduğu da kaydedilerek, “Doğu Karadeniz Bölgesi, 2.1 milyon ton bakır, 2.2 milyon ton çinko ve 400 bin ton kurşun rezervine sahiptir” denildi.

500 NOKTADA MADEN VAR

Bölgenin ayrıca önemli altın ve gümüş yataklarına da sahip olduğu belirtilerek şu bilgilere yer verildi: “Doğu Karadeniz Bölgesi Gümüşhane-Mastra, Kaletaş, Sobran, Olucak, Ordu-Akoluk-Sayaca ve Artvin-Cerattepe yataklarında 68 bin ton metal altın, bin 638 ton metal gümüş rezervine sahiptir. Bu özellikleri ile Türkiye’nin yüzde 29 altın ve yüzde 37 gümüş potansiyelini elinde bulundurmaktadır. Bugüne kadar MTA ve diğer kuruluşlarca yapılan çalışmalar sonucunda 500’e yakın Cu (bakır), Pb (kurşun), Zn (çinko), Au-Ag (altın-gümüş) yatak ve zuhuru tespit edilmiştir.Bunlardan özellikle Cu, Pb, Zn yataklarına ait rezervler Türkiye rezervinin yüzde 28’lik kısmını oluştururlar.Bugün ülkemiz bakır üretiminin yüzde 75’lik kısmı da bölgedeki bakır yataklarından karşılanmaktadır”

Maden Tetkik Arama (MTA) Trabzon Bölge Müdürlüğü web sitesi

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 753 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Haber

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun Fakıbaba, köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damızlık koyun ile maaş verileceğini açıkladı

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor Uymayanlar hakkında 25 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Seçime Girecek Partiler Açıklandı

Seçime Girecek Partiler Açıklandı İyi Parti listede yok

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar? Kış lastiği uygulaması 1 Aralık-1 Nisan arasında uygulanacak.

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası Sarma sigara satana, bulundurana ve nakledene 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss