Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Topuk çatlakları tedavisi nasıl yapılır?
07 Ağustos 2015, 00:07

Topuk çatlakları tedavisi nasıl yapılır?

Görsel olarak kötü bir görüntüye sebep olmakla birlikte sosyal hayatıda engeller

ÇATLAK TOPUK

Topuk çatlakları çok sık rastlanan bir sorundur.

Topuk çatlaklarının en önemli nedeni topuk derisinin kurumasıdır.

Topuğu kavrayan deri kalınsa daha ağrılı rahatsızlıklara neden olabilir.

Topuk çatlakları bu bölgede kendini derinin kuruması ve sarı,kahverengi ölü deri ile gözle görülebilen yarıklar şeklinde kendini gösterir.

Derin çatlaklar (rhogaden) ayakta durulduğunda ağrıya neden olabilir.

Bu çatlaklar genellikle topuk sınırında oluşmaktadır. Kuru cilt tabakası çoğaldıkça oluşan çatlakların derinleşme olasılığı da artar. Bunun nedeni gün boyu topuklara binen ağırlığın bu esnekliğini kaybetmiş kuru cilt tabakası üzerinde baskı yaratmasıdır. Nasırlar çift taraflı olduğu gibi tek taraflıda olabilir.

Görsel olarak kötü bir görüntüye sebep olmakla birlikte sosyal hayatıda engeller.

Topuk çatlakları tedavisi nasıl yapılır?

Topuk çatlaklarının tedavisinde en önemli basamak çatlakların oluşma nedenini ortadan kaldırmaktır. Örneğin en önemli nedeni olan derideki kuruluk önlenmeli, cildin iyi nemlenmesi ve nemini koruması sağlanmalıdır. Topuk çatlakları en sık yaz dönemlerinde görülür. Özellikle sandalet tarzı açık ayakkabı ya da topuklu ayakkabı giyenlerde görülmektedir. Kişi bir gün açık ayakkabı giyiyorsa, diğer gün içinde ince pamuklu çorap olacak şekilde kapalı ayakkabı giyebilir.

Topuk çatlaklarının oluşumunu önlemek için akşamları ayakları ılık ya da sıcak suda 10 - 15 dakika kadar bekletip, ardından bölgeyi iyice kuruladıktan sonra bir nemlendirici ile nemlendirmek de çatlağın ilerlemesini önleyecektir. Nemlendirmek için vazelin ya da zeytinyağı kullanabilirsiniz. Buna ek olarak topuk çatlakları için ayaklarınıza birkaç günlük bakım kürü de yapabilirsiniz.

Topuk çatlakları için vazelin veya zeytinyağı dışında hümektan kategorisindeki üreli veya propylene glycol içeren preparatları kullanabilirsiniz. Bunlar hümektan olarak geçer. Bu preparatlar derinin nemini korudukları gibi dışarıdan da nem alınmasına yardımcı olan ürünlerdir. Bunların kullanılması da topuk çatlaklarının önlenmesi veya giderilmesi için faydalı olacaktır.

Topuk çatlakları hastada ağrı, enfeksiyon gibi yan etkiler de gösterebilir. Bu yan etkilerin olmaması için de önleyici tedavilerin yapılması gerekir. Topuk çatlaklarının en önemli nedeni topuk bölgesinin yeteri kadar nemlendirilmemesi ve uzun süre ayakta durulmasıdır. Bu anlamda bu faktörlerin elimine edilmesi gerekir.

Sadece yüzeyel topuk çatlaklarında sadece nemlendirmek tedavi için yeterli olacaktır. Çatlaklarla beraber genelde topuklarda keratöz dediğimiz oluşumlar ortaya çıkmaktadır. Bunların soyulması gerekir.

Topuk çatlağı olduğu zaman hastada öncelikle bir mantar enfeksiyonu veya sedef hastalığı, egzama olup olmadığına bakmak gerekir. Bunlar yoksa, klinik olarak çatlakta herhangi bir yara oluşumu veya kanama var mıdır, buna bakmak gerekir. Bu tür durumlarda antiseptik kremler, antiseptik losyonlar kullanmak gerekir.

Topuk çatlağı derin ise epitelizan adı verilen bazı krem ve ilaçların kullanılması, hastanın varsa ağrısının azaltılması gerekir. Tüm bunlardan sonra deriyi nemlendirme işlemi gerekir.

Topuk çatlakları için vazelin veya zeytinyağı dışında hümektan kategorisindeki üreli veya propylene glycol içeren preparatları kullanabilirsiniz. Bunlar hümektan olarak geçer. Bu preparatlar derinin nemini korudukları gibi dışarıdan da nem alınmasına yardımcı olan ürünlerdir. Bunların kullanılması da topuk çatlaklarının önlenmesi veya giderilmesi için faydalı olacaktır.

Yüzeyel olan, başlangıç seviyesindeki topuk çatlağı için evde yapabilecekleriniz

- Ayaklarınızı ister sıcak,isterseniz ılık ve sabunlu suda 10 - 15 dakika bekletin

- Ardından sünger,ponza taşı veya topuk törpüsü ile sert deriyi giderin

- Bölgeyi isterseniz saf olacak şekilde zeytinyağı ile ovun.Bunun dışında vazelin veya hümektan kategorisindeki üreli veya propylene glycol içeren preparatları kullanabilirsiniz

- Zeytinyağı veya seçtiğiniz diğer nemlendirici ürün ile ovduğunuz ayaklarınızı streç film ile sarın

- Bu işlemi birkaç gün boyunca her gün uygulayın.

- Birkaç günün sonunda topuk çatlaklarının giderildiğini göreceksiniz.

Uzmantv.com

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 3070 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Sağlık-Beslenme

Giresun'da Virüs Yaygınlaşıyor!

Giresun'da Virüs Yaygınlaşıyor! Giresun'da pandemi yaygınlaşıyor

Sağlık Hizmetlerine %58 Zam

Sağlık Hizmetlerine %58 Zam laboratuar tahlil ücretleri yüzde 209 artırıldı

Tıbbi cihazlar artık ücretsiz

Tıbbi cihazlar artık ücretsiz Vatandaş ihtiyaç duyduğu tıbbi cihazları artık ücretsiz alacak

Sağlıkçılara Çirkin Saldırı

Sağlıkçılara Çirkin Saldırı Hasta yakınları sağlıkçılara saldırdı

Kalp krizinin belirtileri

Kalp krizinin belirtileri Vücudunuz Kalp Krizi Gerçekleşmeden 1 Ay Önce Sizi Uyarıyor

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss