Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çöpte İsveç modeli
02 Temmuz 2015, 02:13

Çöpte İsveç modeli

İsveç'te çöpten elde edilen enerji 1 milyon evi ısıtıyor

ÇÖPTE İSVEÇ MODELİ

Çöp illerimizin sorunu, içlerimizin sorunu, köylerimizin sorunu… Bölgenin sorunu, Türkiye’nin sorun!

Giresun’da oluşan çöp dağından tutunda dere yataklarına ve tatlı su havzalarına kadar dökülen çöplerle ilgili kökten bir çözüm üretilemiyor ülkemizde… İlimizde, herkes gözünü Çavuşlu’ ya dikmiş, tesisisin açılmasını bekliyor.

Kaldı ki o tesisle ilgili geçmişten günümüze yaşanan sorunları da hepimiz biliyoruz.

Yine o tesisle ilgili başka bir komedinin de nasıl yaşandığının geçtiğimiz günlerde yazmıştık. 2014 yılı 5 Haziran’da bitti diye açılışı yapılan, hatta video konferans yöntemiyle Cumhurbaşkanına açılışı yaptırılan tesisler hâlâ çalışmaya başlamadı.

Geçen hafta yerel gazetelerde çıkan bir haberin başlığı bizleri heyecanlandırmıştı. Gerçi haberin tamamını okunduğumuzda heyecanlanacak bir şeyin olmadığını gördük.

Haberin başlığı:” Çöp Sorunu Çözülüyor.” Nasıl heyecanlanmazsınız!

Görele Belediye Başkanı Tolga Erener’in bir açıklaması olmuş: Erener; Çavuşlu’ da kurulan Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı’nın bitirilmesiyle çöp sorunun çözüleceğini söylemiş.

Görele Belediyesi geçici olarak, sahil yolu yapımı sırasında kazanılan bir çukuru çöp döküm alanı olarak kullanıyormuş. Birçok belediye çöplerini dere havzalarına dökerek içme sularını dahi kirletiyormuş. Gerçi bu alana çöp dökmekten memnun değillermiş ancak başka da seçenekleri yokmuş.

Dedik ya herkesin gözü Çavuşlu’ da.

Oysa aynı günlerde ulusal basında çöple ilgili başka bir haber daha çıktı. Biz de yazımızın başlığını bu haberden aldık. İsveç çöpten enerji üreterek ülkenin enerji ihtiyacını karşılıyormuş.

Hatta çöp sıkıntısı çektikleri için komşu ülkelerden çöp temin ediyorlar ve üstüne üstlük çöpünü aldıkları ülkelerden üste para alıyorlarmış.

İşte Çöpte İsveç Modeli dediğimiz bu.

Çavuşlu’ yla ilgili tartışmaların zirveye ulaştığı günlerde hep bunu dile getirdik. Gelişmiş ülkelere bir bakalım dedik, onların çöp sorununu nasıl çözdüğünü bir araştıralım dedik. Bu güzelim Çavuşlu’ yu çöple anılır olmaktan kurtaralım dedik ama dinleyen olmadı.

İsveç’in Linköring isimli bir şehri var. Nüfusu 110 bin. Belediye başkanları bir Türk; Muharrem Demirok.

Bu yerleşim yerinin tüm enerjisini çöplerin dönüşümünden sağlıyorlar. Nüfusu Giresun’un nüfusundan fazla… Çöpten enerji elde etmek için kurdukları tesisten koca şehrin enerjisini karşılıyorlar.

Ama bir sorunları var, çöp yetiştiremiyorlar. Bunun da komşu ülkelerden tedarik ediyorlar. Avrupa ülkelerinde çöp depolama yasak olduğu için neredeyse her ülke çöpünü İsveç’e vermek istiyor. O zaman da üste para alıyorlar çöp aldıkları ülkelerden.

İyi iş değil mi?

Böyle bir sistemden Çavuşlu’ ya çöp tesisi kuranların bilgisi yok mu? Neden böyle bir tesis değil de bugün yaptıkları gibi değişik bir depolama yöntemini dayatıyorlar?

Var işte,dünya da örnekleri var; adamlar çöpten enerji elde ediyorlar.

Türkiye neden böyle bir sisteme geçmiyor ki!

Çok pahallıdır diyeceksiniz değil mi? yapmayın Allah aşkına; dünyanın Çin’den sonraki en büyük ikinci ekonomisi dediğimiz Türkiye için pahallı sözü eski Türkiye’de kaldı.

Kaldı ki elde ettiğiniz enerjiyi satarak yatırım harcamalarınızı karşılayabilirsiniz. Hani son yıllarda çokça uyguladığımız bir yöntem var: Yap-İşlet yöntemi…

Enerjimizi çöpten sağladığımızda HES’ lere ve nükleere santrallere de ihtiyaç duymayabiliriz.

Adamlar yapmışlar olmuş,biz de neden olmasın?

İsveç’te çöpten elde edilen enerji 1 milyon evi ısıtıyor

İsveç’te çöpten elde edilen enerji ile 1 milyona yakın evin ısıtılması sağlanırken, 300 bin evin ise elektrik ihtiyacı karşılanıyor.

İsveç, evsel atıkların modern yöntemlerle işlenmesi yoluyla elde ettiği biyogazı hem ısıtma hem de elektrik üretmek için kullanıyor. Nüfusu 10 milyona yakın ülkede, evlerde oluşan çöplerin yüzde 99’unu elektrik üretimi için kullanılırken, kalan yüzde 1’lik kısım ise tarımsal gübre amaçlı değerlendiriliyor.

İsveç, evsel atıkların modern yöntemlerle işlenmesi yoluyla elde ettiği biyogazı hem ısıtma hem de elektrik üretmek için kullanıyor. Nüfusu 10 milyona yakın ülkede, evlerde oluşan çöplerin yüzde 99'unu elektrik üretimi için kullanılırken, kalan yüzde 1'lik kısım ise tarımsal gübre amaçlı değerlendiriliyor.

İsveç vatandaşı 33 yaşındaki James Cronin, AA muhabirine, 17 yaşından beri çöpleri ayıklayıp, en yakındaki istasyona bıraktığını, bu işlemi yapmadan önce özel bir eğitim almadığını ancak okulda fen derslerinde geri dönüşümün önemini öğrendiğini söyledi. Cronin, şöyle devam etti:

"Stokholm'de eğer geri dönüşüm yapmazsak bunun bir cezası yok ancak her gün televizyonlarda, radyoda, internette geri dönüşümle ilgili haberleri görüyoruz ve duyuyoruz, bu artık bizim için bir alışkanlık. Şimdiki çocuklar ise bu konuda daha şanslı, çünkü okulda derslerde bu konu ayrıntılarıyla işleniyor."

Pernilla Enström ise evde çöpleri plastik, cam ve metal olarak üç kısma ayırdığını ancak annesinin biraz daha çok sınıflandırma yaptığını söyledi ve şunları kaydetti:

"O sprey kutularını, yemek artıklarını ya da pilleri de ayrı bir şekilde sınıflandırıyor, bazen kullanmadığımız eşyaları ikinci elde satıyoruz . Çöpleri evimize en yakın geri dönüşüm kutularına bırakıyoruz. Bazı apartmanlarda ise bu kutular konteyner şeklinde ve apartmanın içinde, birkaç yıl önce ise durum farklıydı, bisikletlerimize çöplerimizi yükleyip biraz uzaktaki konteynerlara bırakıyorduk."

Yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip İsveç, kendi çöp kaynaklarının bitmesi durumunda komşu ülkelerin yanı sıra İngiltere, İtalya, İrlanda ve Balkan ülkelerinden çöp alıyor. İsveç, 2013 yılında 25,5 gigawatt yenilenebilir enerji üretim kapasitesine ulaştı ve bu kapasite, 2014 yılı için 26,6 gigawatt olarak tahmin ediliyor.

Ülkede, 2013 yılında yenilenebilir enerji üretimi yatırımlarına 1 milyar dolar ayrılmış ve enerji verimliliği için uzun yıllardır enerji verimliliği çalışmaları yapılıyor.

Haber : Nihat Öztürk www.gorelesol.com

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 1341 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Çevre

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı Giresun Valiliğine dilekçe yağdırdılar.

Balık stoku tükeniyor

Balık stoku tükeniyor Prof. Dr. Sarı: “Balık bu sene olsa seneye olmaz."

Giresun Valiliği Suç İşliyor!

Giresun Valiliği Suç İşliyor! Mahkemenin kesin kapatma kararını tanımayan Vali Ünlü Çavuşlu'ya çöp dökmeye devam ediyor.

Dere Talanı İstifa Getirdi

Dere Talanı İstifa Getirdi Özel İdare sekreteri vekil Öztürk tartışması istifa ettirdi

Çanakçı'da HES Mücadelesi

Çanakçı'da HES Mücadelesi Nihat Öztürk yazdı

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss