Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
3 Mayıs dünya basın özgürlüğü günü kutlu olsun
03 Mayıs 2015, 13:19

3 Mayıs dünya basın özgürlüğü günü kutlu olsun

Türkiye'de medya; Basın özgürlüğü gününü buruk bir şekilde kutlamaktadır

3 Mayıs dünya basın özgürlüğü günü kutlu olsun


Dünya basın meslek örgütleri özgürlükleri daha da geliştirmenin yollarını ararken,Türkiye’de medya; Basın özgürlüğü gününü buruk bir şekilde kutlamaktadır.


Türkiye;Sınır Tanımayan Gazeteciler Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 149’uncu sıradadır.

Hukuk devleti ilkesinin zedelendiği,

İktidarın havuz medyası hastalığına tutulduğu,

Medya faaliyetlerinin siyaset-işveren ilişkilerine dayandığı,

İktidarın mahkeme kararı olmadan internet sitelerini kapatabildiği,

Medyada yandaş-candaş ayrımına ve her türlü kutuplaşmaya gidildiği,  

Özgürlüklerin tırpanlandığı bir ülkede gazetecilik yapmaya çalışıldığı,

Kurulan baskıyla halkın hangi haberi nasıl öğreneceğine karar verildiği,

Medya mensuplarının iş güvenliği ve sendikal haklardan yoksun bırakıldığı,

Hedef alınan gazetecilerin, sansür ve otosansürün gölgesinde çalışmaya zorlandığı,

Akreditasyon ve sair adlar altında sansür uygulamalarının yaygınlaşarak devam ettiği,

Halka sadece gerçeği iletmeye çalışan gazetecilerin ise işsiz bırakıldığı, sözlü ve fiziksel saldırıya uğradığı, iktidar ve siyasetçiler tarafından hedef gösterildiği,

Medya mensuplarına yönelik uygulamalarla Basın Özgürlüğünün anlamının yitirilmeye çalışıldığı,

İşsiz kalan basın emekçilerinin, açılan davaların, yüklü para cezalarının, yasakların halkın doğru bilgi almasını önlediği,

bir ülkede, özgür basından söz edilemeyeceği açıktır.

 

Çıkara göre gazeteciliğin yapıldığı,

Muhbirlikle muhabirliğin içiçe geçtiği,

İdeolojiye göre gazeteciliğin yürütüldüğü,

Gerçek haberle saptırılmış haberin karıştığı,

Din’e, mezhep’e göre gazeteciliğin sürdürüldüğü,

Patronun çıkarına göre haberlerin şekillendirildiği,

Küresel ve bölgesel oyunlarda gazetecilerin örtülü ajan olarak kullanıldığı,

Dürüst, namuslu, ahlaklı, mesleğin tarafsız yansız temel özelliğini hertürlü olumsuzluklara rağmen yürüten gazetecilerin onur savaşı verdiği bu süreçte; aydınlara, siyasetçilere, iş adamlarına büyük görev düşmektedir.  

 

Haberin sakıncalı, gazetecinin terörist olarak tanımlandığı, halkın haber alma hakkının yayın yasaklarıyla engellendiği bir Türkiye, çağdaş dünya’dan kopmaktadır.

 

Gazetecilikte; insani duygular, dini duygular, ideolojik duygular ikinci planda olmak zorundadır.

 

Yanıltıcı yönlendirici haberler birçok yıkıma yol açabilir.

İfade özgürlüğü ve Haber Alma Özgürlüğü en değerli haklardır.

Özgür medya; toplumsal kalkınmışlığın gelişmişliğinde göstergesidir.

Özgür basın olmadan demokrasi, hukuk devleti olmaz.


3 Mayıs 2015 dünya basın özgürlüğü gününü kutlarız.


Haber : Nurullah Aydın www.gorelesol.com


3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü

Basın-sen: “ Basın iş yasası’nın uygulanması ivedilikle denetlenmelidir”


Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen), basın özgürlüğü ve özgür gazeteciliğin, halkın haber ve bilgi almak hakkından kaynaklanan en temel insan haklarından biri olduğuna işaret ederek, basın emekçilerinin halkın bilgi ve haber alma hakkını objektif olarak yerine getirmesi için, iş ve gelecek güvencesine sahip olması gerektiğini kaydetti.

Basın-Sen Başkanı Kemal Darbaz 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, basın alanında çalışanlarla çalıştıranların, hangi koşullarda çalışacağını düzenleyen Basın İş Yasa’nın uygulanmasının ivedilikle denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

Darbaz, en genelde basın emekçisi, özelde gazetecilerin çalışma şartlarını, gazetecilik yaparken gerçeğin peşinde olmayı güvence altına alan editoryal bağımsızlık; mesleki ret hakkı ile güçlendirilen Basın İş Yasası’nın, etkin bir şekilde uygulanmasının bu nedenle önemli olduğuna işaret etti.


Kemal Darbaz, işbölümü nedeniyle halkın bilgi ve haber alma hakkını profesyonel meslek olarak yerine getiren gazetecileri, sansür, otosansür, keyfi haber çarptırmaya karşı koruyan kurallarla donatılan ve Avrupa Birliği ülkelerinde bile büyük bir olumlulukla karşılanan Basın İş Yasası’nın uygulanmasının denetlenmesinin bu nedenle önemli olduğuna dikkat çekti.


Darbaz, uzun yılların birikimi, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) tüm üye örgütlere, ülkelerinde yapılacak toplu iş sözleşmelerinde yer almasını önerdiği editoryal bağımsızlık, mesleki ret, iş güvencesi, çalışma şartlarının belirlenmesi, gece çalışmaya farklı düzenleme ve ödenek içeren Basın İş Yasası’nın tam anlamıyla uygulanmasının halkın bilgi ve haber alma hakkından kaynaklanan basın özgürlüğü ve özgür gazetecilik için önemli olduğunu vurguladı.

“Gazeteciyi, iş güvencesi, haberine dokunulmaması, haberin çarpıtılmaması güvencesinden yoksun bırakarak, bu konuda güvenceler getiren (Basın İş Yasası gibi) yasal düzenlemelerin uygulanmasını denetlemeyenlerin, her 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde mesaj yayımlayarak basın emekçilerinin gününü kutlaması kabul edilemez, ikiyüzlü bir tutum” diyen Kemal Darbaz şöyle devam etti:


“Yasaları uygulamayan, gazeteci ve doğal olarak haberi güvence altına alan düzenlemeleri es geçen Hükümet edenlerin, yasaları tam ve eksiksiz uygulamak yerine sadece bildiri yayımlamaları, yalnızca gazetecilerle değil, halkla alay etmektedir. Bu kabul edilemez.”

BASIN İŞ YASASI’YLA İLGİLİ DENETİMLERİ BAŞLATILMALI


Basın-Sen Başkanı Kemal Darbaz, 30 Nisan 2007 tarihinde Cumhuriyet Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edilerek yasalaşan Basın İş Yasası’yla ilgili denetimleri başlatma ve uygulanması çağrısı yaptı.


Darbaz, mesajında meslektaşlarından, Basın İş Yasası’na sahip çıkılmasını istedi.

İş güvencesi ve haberini garanti altına alamayan gazetecilerin, halk adına gerçeğin peşinde koşması, halkın bilgi ve haber hakkını objektif olarak kullanmasının söz konusu olamayacağına işaret eden Kemal Darbaz, Anayasa Mahkemesi’nin de gazetecilere güvenceler sağlayan Basın İş Yasası’na sahip çıkarak, bir işverenin açtığı davayı ileri götürmediğini hatırlattı.


Anayasa Mahkemesi’nin bir işverenin, Basın İş Yasası’nın gazeteciye iş güvencesi getiren düzenlemesinin, Anayasa’ya aykırı olduğuna yönelik başvurusunu ileri götürmemesine, tüm gazetecilerin büyük bir kıskançlıkla sahip çıkarak koruması gereken bir kazanım olduğunu söyleyen Darbaz, “Meslektaşlarımız, ülkede kendileriyle ilgili yasal mevzuatı en iyi şekilde bilmeli, talep etmelidir” dedi.

Darbaz mesajının sonunda, “Basın Emekçileri Sendikası, dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de, basın emekçilerinin örgütlü sesi olmaya devam edecektir. Sendikamız bu topraklar üzerinde, basın özgürlüğünün ve özgür basının gerçek anlamda var olacağı güne kadar mücadelesini sürdüreceğini Kıbrıs Türk Halkına deklare eder” diyerek, ülkede ve tüm dünyadaki basın emekçilerinin,3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününü kutladı.

haberkıbrıs.com

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 882 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Af Yasası Çıktı

Af Yasası Çıktı Yaklaşık 100 bin kişi tahliye olacak.

Yaşasın 8 Mart

Yaşasın 8 Mart Bize diyorlar ki,

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı Ad ve soyadlardaki yanlış yazımlar mahkeme kararı olmaksızın değiştirilmesi süreci devam ediyor.

23 Nisan Sadece Tören Değildir

23 Nisan Sadece Tören Değildir Çocukların Yaşadığı Ağır Sorunlara Kalıcı Çözümler Üretilmelidir!

İşte referandumun oy pusulaları

İşte referandumun oy pusulaları Türkiye'de ise seçmenler 16 Nisan'da sandık başında olacak.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss