Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
PKK baskısıyla kaçak elektriği sordu
22 Mart 2015, 04:32

PKK baskısıyla kaçak elektriği sordu

Selahattin Karaahmetoğlu Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a kaçak elektriği sordu

PKK BASKISIYLA KAÇAK ELEKTRİK!!!

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner YILDIZ’a kaçak elektrikle ilgili daha önceki sözlerini hatırlatarak, komisyonda kabul edilen Kanun Tasarısı ile ilfgili olarak "3 yıl önce bahsettiğiniz bölge aboneliği sistemine neden geçmediniz" diye soran Karaahmetoğlu, dağıtım şirketlerinin baskısıyla yasal düzenleme yapıldığını ifade etti. 

Taner Yıldız’a “PKK tarafından elektrik faturalarının ödenmemesi konusunda ciddi baskı var” sözlerini hatırlatan Selahattin Karaahmetoğlu bunun dağıtım şirketlerini korumaya yönelik düzenlemeye bir kılıf olduğunu söyledi.

Kaçak elektrik tüketimiyle mücadele yerine külfeti tüm vatandaşa yüklemek daha mı konforlu diye soran Karaahmetoğlu Enerji Bakanının 22 Şubat 2015’deelektrik parasını ödeyenin hakkını korumamız lazım" sözlerinizi hatırlatarak, yeni düzenlemeyle faturasını ödeyen vatandaşın hakkını koruyan hangi kamu yararını gözettiğinizi açıklar mısınız diye sordu.

“14 Nisan 2012’de bir gazetede yer alan mülakatta başkalarının kaçak kullandığı elektriğin parasını ödemek zorunda olan vatandaşın şikâyetinin farkında olduğunuzu ifade etmiştiniz. Bunun istismar edilmeye müsait bir siyasi bir konu olduğunu ifade ederek kaçak elektriğin bedelini sadece bu bölgedeki abonelere yansıtırsak terör örgütü ve siyasette aynı çizgideki partiler etnik ayrımcılık yapılıyor diye bunu istismar ederler demiştiniz. 17 Aralık 2014’de Yargıtay Hukuk Genel Kurulu`nun, kayıp ve kaçak bedellerinin haksız olduğuna tüketiciden kayıp-kaçak elektrik bedeli alınamayacağına ve alınan bedellerinin geri ödenmesine yönelik nihai kararı ardından vatandaşlarımız elektirik dağıtım şirketlerine, kesilen kayıp kaçak bedellerinin iadesi için akın etmişti. Birçok ilimizde dağıtım şirketleri önünde kuyruklar oluşmuş, Hükümetin de mahkeme kararı sonrası yasal düzenleme yaparak vatandaşın işini kolaylaştırması bekleniyordu. Fakat tam tersi olarak TBMM Sanayi Komisyonunda elektrik abonelerinden alınan ‘kayıp-kaçak’ bedellerini yasal hale getiren kanun tasarısında daha önce tahsil edilen kayıp-kaçak bedellerini geri almak için dava da açılamayacağı öngörülmektedir.”

Buna ilişkin olarak.

1.Yargıtay’ın “Elektrik abonesinden kayıp-kaçak parası alınamaz” kararı ardından TBMM Sanayi Komisyonunda elektrik abonelerinden alınan ‘kayıp-kaçak’ bedellerini yasal hale getiren kanun tasarısı da hükümsüz kalacak ve daha önce tahsil edilen kayıp-kaçak bedellerini geri almak için dava da açılamayacaktır. Yargı kararını yasama eliyle yok saymak anlamına geldiği belirtilen yeni düzenleme ile yüzde 15 olan elektrikteki kayıp kaçak faturalara itiraz eden vatandaşlarımızın aldığı iadeler ve mahkeme masrafları da yansıtılacaktır. Bunun, hükümetin büyük bir haksızlığı gidermemesi bir tarafa, hakkını hukuk yoluyla arayan vatandaşıyla alay eden onlara hakaret eden bir düzenleme anlamına geldiğini biliyor musunuz? 

2.Ulusal abonelik sisteminden bölge aboneliği sistemine geçmekten bahsettiğiniz ifadelerinizin üzerinden 3 yıl sonra bölge aboneliği uygulamasına niçin hala geçmediniz? Bakanlığınıza ve hükümetinize kaçak elektrik tüketimiyle mücadele yerine külfeti tüm vatandaşa yüklemek daha mı konforlu gelmektedir?

3.Batı illerimizde kaçak elektrik tüketen vatandaşın, elektriği kesilip, sayaçları mühürlenip, haklarında dava açılıp yargılanırken, doğu illerinde aynı uygulamayı etnik ayrımcılık endişesiyle yapamadığınız için mi kanuni düzenlemeye gerek gördünüz? Asıl ayrımcılık kayıp ve kaçak bedellerinin dürüst kullanıcılardan tahsil edilirken, diğerini görmezden gelmek değil midir? Yeni düzenleme öncesi kaçak tüketimle ilgili görüşleriniz devletin kaçak tüketimle etkin mücadele iradesi taşımadığının göstergesi değil de nedir?

4.“Doğu ve Güneydoğu’daki yüksek kaçak-kayıp oranının altında PKK var. Vatandaşımız bunu ödememekten yana değil ama PKK tarafından elektrik faturalarının ödenmemesi konusunda ciddi baskı var, ciddi bir baskı haline dönüşmüştür” ifadeniz ardından Komisyonda kabul edilen tasarı, vatandaş üzerindeki PKK baskısının hükümet tarafından da kabul edildiği anlamına mı gelmektedir?

5.Vatandaşlarımızın Yargı kararıyla kayıp kaçak bedellerini hem de geriye dönük olarak alacak olmalarının Dağıtım Şirketlerinin üzerinde yarattığı rahatsızlığı, külfeti gidermek için mi yeni bir düzenlemeye gerek gördünüz? Geriye dönük haksız kaçak bedeli ve mahkeme masraflarını vatandaşlara yükleyip Dağıtım Şirketlerini korumak üzere yapıldığı açıkça ortada olan yasal düzenlemeye kılıf uydurmak için mi “vatandaş kaçak elektrik tüketmek istemiyor ama PKK baskısı var” ifadesini kullanmaktasınız?

6.22 Şubat 2015’de “elektrik parasını ödemeyenlerle alakalı, onların tahsiliyle alakalı kararlılığımız devam edecek, çünkü ödeyenin de hakkını bu vesileyle korumamız lazım" sözlerinizi hatırlatarak, yeni düzenlemeyle faturasını ödeyen vatandaşın hakkını koruyan hangi kamu yararını gözettiğinizi açıklar mısınız?

Selahattin KARAAHMETOĞLU SELAHATTIN.KARAAHMETOGLU@tbmm.gov.tr

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 439 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Görele

Oto Faresi Tutuklandı

Oto Faresi Tutuklandı Görele’de çalışan oto faresi, oto boya ustası Mehmet Türkmen tutuklandı.

Görele Halkı Kazandı

Görele Halkı Kazandı Hastane branşlarına doktorlar gelmeye başladı.

Çöp Eylemine Ara Verildi

Çöp Eylemine Ara Verildi Çavuşlu çöp eylemine 15 gün ara verildi.

Görele'de İmar Vurgunu

Görele'de İmar Vurgunu Akpli Başkandan Görele'de İmar Vurgunu

Yeğen Katili Oldu

Yeğen Katili Oldu Öz yeğenini bıçaklayıp öldürdü

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss