Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gerçek ihracat rekoru fındıkta
26 Şubat 2015, 22:54

Gerçek ihracat rekoru fındıkta

Türkiye'nin son 20 yılda bu üründen elde ettiği gelirin net olarak 24 milyar doları aştığı bildirildi

GERÇEK İHRACAT REKORU FINDIKTA

Dünya fındık üretim ve ihracatının yüzde 70'den fazla kısmını elinde bulunduran Türkiye'nin son 20 yılda bu üründen elde ettiği gelirin net olarak 24 milyar doları aştığı bildirildi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nden edinilen bilgiye göre, 1995-2014 arasını kapsayan 20 yıllık sürede 4 milyon 589 bin ton iç fındık ihraç edilerek karşılığında 24 milyar 396 milyon 626 in dolar döviz girdisi sağlandı.

Söz konusu yıllar içinde en fazla ihracat 2013 yılında 274 bin 657 ton iç fındık ile yapılırken,döviz olarak en kazançlı yılı 2014 teşkil etti. Türkiye geçtiğimiz yıl fındık ihracatından 24 milyar 314 milyon dolar döviz elde etmişti.

Son 20 yılın rakamlarına göre fındıktan yıllık ortalama gelir 1 milyar 219 milyon dolar olurken, ihraç miktarı ise 230 bin ton iç fındık civarında gerçekleşti. Ortalama ihraç fiyatı ise kentalde 531 dolar civarında oldu.

Fındık ihracatının yüzde 35'e yakın kısmının gerçekleştirildiği Trabzon'daki firmaların üye olduğu Trabzon Ticaret Borsası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, fındıktan elde edilen dış satım gelirinin tek kuruş ithal girdisi bulunmayan net kazanç olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Türkiye gerçek manada bu tür dış satımlarını arttırdığı zaman borçlanmadan kalkınabilir. Bunun için her sektörde fındık örnek alınmalı, fındık da ise ihracatımız daha da arttırılmalıdır. Son yıllarda bu artışı gözlemliyoruz. Bugün dünyada 120'ye yakın ülkeye ihracat yapabiliyoruz. İhracatta katma değeri yüksek, yani işlenmiş fındık miktarımız da artıyor. Bu hem daha fazla kazanç, hem de işleme çalışmaları için içeride istihdam demektir."

Türkiye'nin fındıkta üretimden ihracat aşamasına, hatta dışarıda tüketimi özendirmeye kadar istikrarlı politikalar ve tanıtım çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğini vurgulayan TTB Başkanı Köleoğlu, "İstikrarlı dış satım için içeride verim ve kaliteyi arttırmalıyız. Hem içerideki hem de dışarıda ki piyasa talep ve fiyat hareketlerini kontrol altına alıp istikrar sağlayabilmemiz için de lisanslı depoculuk sistemini de uygulamaya koymamız lazım. Yaşlı bahçeleri devlet desteği ile yenileyerek üretimi, lisanslı depoculuk sistemi ile piyasa istikrarı ile ihracatı arttırıp, 2023 hedefindeki 4 milyar doların bile üzerine çıkabiliriz" dedi.

Haber : Serpil Gürgen

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 526 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yöreden

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!” Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"

Hemşire, hastanede ölü bulundu

Hemşire, hastanede ölü bulundu Hemşire, görev yaptığı hastanede ölü bulundu

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı olayla ilgili 9 şüpheli tutuklandı.

Espiye'de uyuşturucu operasyonu

Espiye'de uyuşturucu operasyonu Uyuşturucu tacirleri 2 kişi tutuklandı

Giresun’da feci ölüm

Giresun’da feci ölüm Testereyle boynundan yaralanan genç hayatı kaybetti.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss