Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hukuki Kazanımlarımıza Yenileri Eklendi!
13 Ocak 2015, 13:48

Hukuki Kazanımlarımıza Yenileri Eklendi!

AİHM kararı uyarınca bundan böyle idari para cezası tutanağı düzenlememesi ve hiç kimseye para cezası vermemesi gerekmektedir

Hukuki Kazanımlarımıza Yenileri Eklendi!

Sendikamız ESM tarafından emekli olan üyesi adına açılan dava neticesinde Ankara 10. İdare Mahkemesi tarafından, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun 89. maddesinin 4. fıkrasının birinci cümlesinde yer alan "... verilecek emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler (dikkate alınmaz)" ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurulmuş ve bu başvuru sonucunda ilgili yasa kuralı Anayasa'nın 2, 10 ve 60. maddelerine aykırı bulunarak 25.12.2014 tarihinde iptal edilmiştir. 

Anayasa Mahkemesi'nin 25.12.2014 tarih, 2013/111 E. ve 2014/195 K. sayılı kararı 07.01.2015 tarih ve 29229 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

AKP’nin hak gasplarına ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik saldırılarına karşı açtığımız davalarda üç önemli kazanım daha elde ettik.

1.BASIN AÇIKLAMASI YAPILMASI HAKTIR! İDARİ PARA CEZASI VERİLEMEZ

Bilindiği üzere; son yıllarda sendikal faaliyetlerimize yönelik baskılarda sıkça karşımıza 5326 sayılı Kabahatler Kanunu çıkarılmaktadır. Valilikler tarafından yasaklandığı belirtilen yerlerde basın açıklaması yapılması durumunda 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32.maddesine göre idari para cezası verilerek en Temel Anayasal hakkımız bile engellenmek istenmektedir. Sendikamız SES’in, konuya ilişkin SES Niğde Temsilcisi, SES Mardin Şube Başkanı ve SES Mardin üyesi adına AİHM’e 2006 yılında yapılan başvuru sonuçlanmıştır.

AİHM’in 4524/06 başvuru nolu ve 14 Ekim 2014 tarihli kararında, başvurucuların barışçıl bir gösteriye katılmalarından dolayı yargılanıp idari para cezası verilmesinin orantılı olmadığı ve AİHS’in 11.maddesinin 2.paragrafı kapsamında bu cezanın kamu düzenini sağlamak için gerekli olmadığı sonucuna varıldığı belirtilmiş ve Türkiye’nin sözleşmenin 11.maddesini (örgütlenme ve toplanma özgürlüğü) ihlal ettiği belirtilmiştir.

Bu durumda, özellikle kamu kurum ve kuruluşları önünde yapılan basın açıklamalarından sonra polisler tarafından idari para cezası tutanağı tutulup, para cezası verilmesi AİHS’in 11.maddesine açıkça aykırı hale gelmiştir. Türkiye’deki tüm emniyet birimlerinin AİHM kararı uyarınca bundan böyle idari para cezası tutanağı düzenlememesi ve hiç kimseye para cezası vermemesi gerekmektedir.

 2. SENDİKAL İZİN KULLANIMI ATAMAYA GEREKÇE YAPILAMAZ

Sendikal iznini,haftanın farklı günlerinde kullandığı için,"sağlıklı görev yapma koşullarının ortadan kalktığı" gerekçesiyle Bandırma'dan Bigadiç'e atanan Sendikamız ESM Balıkesir Şube Yönetim Kurulu üyesi adına sendikamızın açtığı davada Danıştay 5. Dairesi önemli bir karar vermiştir. Danıştay 5. Daire; mevzuatta sendikal izinlerin sabit bir günde kullanılmasına dair herhangi düzenleme bulunmadığı, haftanın farklı günlerinde izin kullanmanın hakkın kötüye kullanımı sayılıp atama gerekçesi yapılamayacağı ve bu sebeple de atama işleminin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yerel mahkeme kararının BOZULMASINA karar vermiştir.

Söz konusu karar, KESK ve bağlı sendikalarda sendikal izin kullanan yöneticiler açısından emsal niteliği taşımaktadır.

3. SAATLİK İZİNLER YILLIK İZİNDEN DÜŞÜLEMEZ

Sendikamız ESM tarafından Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun 2014/2 sayılı Genelgesinde yer alan “1 ay içerisinde alınan ve 8 saati aşan saatlik izinler yıllık izinden düşülür” ibaresinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada Danıştay 5. Daire 10.09.2014 tarih ve 2014/3557 Esas sayılı kararı ile yürütmenin durdurulmasına karar vermiştir. Karar gerekçesinde “kanunda yıllık izinden düşülebilecek sürelerin tahdidi biçimde sayılmış olması karşısında, alt derece bir düzenleme olan Genelge ile yıllık izinden düşülebilecek sürelerin genişletilerek saatlik iznin de bu sürelere eklenebilmesine, normlar hiyerarşisi uyarınca hukuken imkân bulunmadığından, dava konusu düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir. Öte yandan, dava konusu işlem, davalı idare emrinde görevli personelin kullanacağı saatlik izinlerin yıllık izinden düşülmesi sonucunu doğurmakta, işlemin hukuka aykırı olduğu saptanmasına rağmen uygulamanın sürdürülmesi, personel yönünden telafisi güç zarara neden olmaktadır. Zira, işlemin kurulduğu tarih ile hukuka aykırı olduğunun tespit edildiği tarih arasında yıllık izin hakkının kısıtlanması, personelin hukuka aykırı işlemden ötürü katlandığı durumun telafisini olanaksız kılmaktadır.” denilmiştir.

Konfederasyonumuz AKP’nin baskılarına ve hukuk tanımaz politikalarına karşı mücadelesini sürdürecek ve kararların hayata geçirilip geçirilmediğinin takipçisi olacaktır.13.01.2015

Hayri ŞENEL - KESK Dönem Sözcüsü - Eğitim Sen Şube Başkanı

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 740 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Eğitim

Sol Parti; Eşit, Parasız ve Laik Eğitim İstedi

Sol Parti; Eşit, Parasız ve Laik Eğitim İstedi Sol Parti Giresun İl Yönetim Kurulu yaptığı açıklama ile eğitimde eşit, parasız ve laiklik sözü verdi.

Sınav Merkezli Eğitime Son

Sınav Merkezli Eğitime Son Eğitimin niteliğini olumsuz etkileyen SINAV SİSTEMİNİN öncelikle sorgulanması gerekir.

Okullar ne zaman açılacak?

Okullar ne zaman açılacak? okulların başlama tarihini kesin olarak bildirdi

17 Nisan Okulların Tatil

17 Nisan Okulların Tatil Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yaptığı açıklamayla son buldu

Diploması sahte çıktı

Diploması sahte çıktı R.G.S.'nin, 19 yıl sahte diplomayla öğretmenlik yaptığı ortaya çıktı.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss