Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Vekil bütçe görüşmesinde konuştu
18 Aralık 2014, 21:16

Vekil bütçe görüşmesinde konuştu

Karaahmetoğlu,sizleri ve emekçi halkımızı saygıyla selamlıyorum

Vekil bütçe görüşmesinde konuştu

Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; iyi günler dileklerimle sizleri ve emekçi halkımızı saygıyla selamlıyorum.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, 2011 yılında İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü yerine, 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kurulmuştur. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, bugün geldiğimiz noktada kendisinden beklendiği şekliyle, sağlık, ilaç ve eczacılık alanının etkin ve verimli hizmet koşullarına erişimde etkin rol oynayacak bir yapıya kavuşturulamamıştır, sağlık, ilaç ve eczacılık alanını yeniden şekillendirecek özerk kurum idealinden ve sorunlara çözüm olmaktan uzak kalarak daha etkisiz ve yetkisiz bir yapı olarak sistemde yerini almıştır, Maliye Bakanlığı, Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı gibi bakanlıklar aracılığıyla yönlendirilen bir alan olmaya başlamıştır. İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu büyük ölçüde izleyici konumunda kalmış, ilaçsa tümüyle bir piyasa metası hâline getirilmiştir.

Sayın milletvekilleri, insanlığın varoluşundan günümüze kadar üretim biçimlerine, üretim ilişkilerine göre farklı toplum biçimleri yaşanmış ve yaşanmaktadır. Yaşanan her toplum biçimi kendinden önceki toplum biçimine göre daha ilerici nitelikler taşır. Toplumların ekonomik ilişkileri altyapısını; demokrasi, kültür, ahlak, sanat gibi olgular da üstyapısını oluşturur. Altyapı üstyapıyı belirler, üstyapı da altyapıyı etkiler. İçinde bulunduğumuz koşulların üretim ilişkilerinden faydalanıp onun demokrasisini benimseyemezseniz, yurttaş olmayı hâlâ kabullenmemişseniz, feodal kültürden arınmamışsanız, sistemin demokrasisini aldatmaca olarak kullanırsınız. Bu sistemin bile demokratı olamayanlar halkımıza ileri demokrasiden söz ediyor. Eğer üretim güçlerinin gelişimi sağlanmıyorsa ileri demokrasiden söz etmek mümkün değildir.

Sayın milletvekilleri, 3 Kasım 2002 seçimleri öncesi "Yolsuzlukları, yoksulluğu, yasakları yeneceğiz." sloganıyla AKP iktidara geldi. "Yolsuzlukları yeneceğiz." dediler, bugün geldiğimiz yerde ne yazık ki yolsuz çıktılar. Yalnız, bir konuda haklarını teslim etmek istiyorum ki, bu işleri Allah için yaptıklarını biliyoruz.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2014 Yolsuzluk Algı Endeksi'ne göre en büyük düşüşü yaşayan ülke olduğumuzu açıkladı. "Yoksulluğu yeneceğiz." dediler, halkımız daha da yoksullaştı. En iyimser tabloları hazırlayan TÜİK bile 13 milyon yoksul olduğunu ifade ediyor.

Uluslararası Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, gelir dağılımındaki eşitsizlik açısından ülkemizi en kötü 21 ülke arasında 2'nci sırada gösteriyor. Küresel Kölelik Endeksi'ne göre ülkemizde 185 bin insanımız kölelik şartlarında yaşıyor. Bu tabloyla da, ülkemize bir Avrupa birinciliği daha kazandırdınız.

Yolsuzluklarla özleşmiş, halkını daha yoksullaştırmış bir iktidarın yasakları kaldırması mümkün müdür? Hayır. Aksine, yolsuzluklara karşı mücadele eden, yoksulluğa karşı hak arayan kitleleri susturmak için yasakları olağan hâle getirdiniz.

Herkesin telefonunun dinlendiği, Avrupa'da en çok tutuklu gazetecinin yaşadığı, kendi gibi düşünmeyen aydınların tutuklandığı bir ülkede, şimdi soruyorum, sizden gerçekten demokrat olur mu? Bu tabloda görüştüğümüz bu bütçede halk olabilir mi?

Asgari ücreti vergi dışı bırakacağını vadeden, iş adamlarının kasaları dolsun diye iş cinayetlerine duyarsız kalan, taşeronluk sistemiyle modern kölelik dönemi yaşatan iktidarın bütçesinde işçiler olabilir mi? İki Trakya büyüklüğündeki arazide tarımdan vazgeçilen, 2013 yılında gıda ve tarım ithalatına 37 milyar lira ödeyen iktidarın bütçesinde çiftçi, üretici olabilir mi? Siftah yapamayan esnaf ülkesine hizmet edip, emekli olup, ömrünün son dönemlerini insan onuruyla yaşaması gereken emekli, çaresiz dul, yetim, özgürlük mücadelesinde katlettiğiniz gençler, şiddet mağduru kadınlar bu bütçede olabilir mi? Sistemin yapısal sorunlarını sermayenin ardı arkası kesilmeyen kazanma hırsının hayat bulması için kendi demokrasisini inkâr ederek finans kapitalin en gerici, en şoven, en emperyal unsurlarının diktatörlüğüyle çözüm arayan bu iktidarın bütçesinde halk olamaz ve bu iktidardan demokrat olması beklenemez.

Sayın milletvekilleri, ben Giresunluyum, Karadenizliyim, Temel bizim sembolümüzdür, Karadenizlilerin de öz güveni tamdır, bunun için Temel fıkralarının çoğunu biz üretir, biz anlatırız. Temel'le zaman zaman görüşürüm, ülkenin sosyoekonomik durumunu, toplumsal ve siyasal gelişmelerini paylaşırız. Son görüşmemde kendisine bugün bütçe üzerinde konuşma yapacağımı söylediğimde, bana bugün için ülkenin içinde bulunduğu nesnel koşulları anlatan bir dörtlük yazdığını, bunu Mecliste okumamı istedi, ben de sizlerle paylaşmak istiyorum. Temel diyor ki: "Aldı duman dağları/ Yağı geliyor yağa/ Yakında devrim olur/ Öyle geliyor bana."

Haziran 2015 seçimlerinde sandıkta demokratik yollardan bu devrimi gerçekleştireceğiz, bu düzen böyle gitmeyecek. Özgürlük ve barış insanlarımızın özlemi olmaktan çıkacak. Bu topraklarda dünyaya gelen her insan din, dil, etnik köken, cinsiyet ayırmaksızın doğduğu günden ölene kadar insan onuruyla yaşayacağı bir düzeni inşa edeceğiz.

14 Aralık operasyonuyla ilgili de kısa bir şeyler söylemek istiyorum. Sonun yaklaştığı korkusuyla bu operasyonlar yapılıyor. Korkular arttıkça baskı ve zulüm artacaktır. Usta Nazım Hikmet der ki: "Tavşan korktuğu için kaçmaz kaçtığı için korkar"

Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Selahattin KARAAHMETOĞLU SELAHATTIN.KARAAHMETOGLU@tbmm.gov.tr

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 638 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Görele

Oto Faresi Tutuklandı

Oto Faresi Tutuklandı Görele’de çalışan oto faresi, oto boya ustası Mehmet Türkmen tutuklandı.

Görele Halkı Kazandı

Görele Halkı Kazandı Hastane branşlarına doktorlar gelmeye başladı.

Çöp Eylemine Ara Verildi

Çöp Eylemine Ara Verildi Çavuşlu çöp eylemine 15 gün ara verildi.

Görele'de İmar Vurgunu

Görele'de İmar Vurgunu Akpli Başkandan Görele'de İmar Vurgunu

Yeğen Katili Oldu

Yeğen Katili Oldu Öz yeğenini bıçaklayıp öldürdü

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss