Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yeni Türkiye artık bir 'diktatörlük'tür
15 Aralık 2014, 13:12

Yeni Türkiye artık bir 'diktatörlük'tür

Nuri Ödemiş yazdı

Yeni Türkiye artık bir 'diktatörlük'tür

Seçimle gelmiş bir iktidarın; hukuk, yasallık, yurttaşların yasalarca güvence alınmış temel haklarına saygı gibi en temel demokratik siyasal kuralları hiçe sayarak; iş başındaki siyasal partinin lideri olan kişinin fiilen tek adam olarak yönettiği bir 'diktatörlük'tür söz konusu olan.

Seçildiği makamda, kendini o makama seçilmesini sağlayan yasal kurallarla bağlı saymadan, ülkeyi fiilen kişisel karar ve tasarrufları ile yönetmeye yönelmiş tek adamın diktatörlüğü; herhangi bir kurumsal diktatörlükten milyon kez daha tehlikeli bir hal arz etmektedir.

Yurttaşların temel hukuk kuralları ve yasalarla güvenceye alınmış haklarının bu türden bir tek adam yönetimi karşısında hiç bir anlamı ve güvencesi yoktur.

Böylesi bir yönetim anlayışı ve diktatörce yöntemlerle yönetilen ülkelerde, kolluk kuvvetleri makul buldukları bir şüpheye sahip olmaları durumunda herkesi gözaltına alabilir, sorgulayabilir ve hak ve özgürlüklerinden mahrum kılabilir.

Bugünkü Türkiye tam da böyle bir görünüm arz etmektedir. Önümüzdeki dönem bu günden de kötü olmaya adaydır.

Bu halin iyileşeceğine, iktidarın kendini hukuk ve yasa ile sınırlayan hale geri döneceğine dair hiç bir işaret bulunmamaktadır.

Üstelik bu diktatörce yöntemlerle Türkiye toplumu uzun bir tarihin ürünü olan temel kazanımlarından yüz geri ettirilmiş olarak; siyasal islamın toplum projesi olan dini kurallara göre yönetilen ve davranılan bir toplum haline dönüştürülmeye çalışılmaktadır.

İktidarın uzun zamandan bu yana fırsatını bulduğunda gündeme getirdiği ve gerçekleştirdiği toplumsal değişimler ve zorlamalar bir bütün olarak ele alındığında ortaya Türkiye için iktidarın neyi tahayyül ettiğini gösteren bütünsel bir tablo çıkmaktadır.

Türkiye de demokrasi ve özgürlükler mücadelesinin tarihsel sahiplenicisi ve sürdürücüsü olan solun tüm kesimlerinin, yapılarının, gruplarının ve bireylerinin bu gerçekliği dikkate alan biçimde davranmaları; bunca zamandır yürütülen tarihsel mücadeleye karşı da bir sorumluluktur.

Toplumu dini bir totalitarizmin baskı ve zoruna teslim etmeyecek bir birliktelik ve duruşu gerçekleştirmek bu sorumluluğun ilk adımı olarak solun önünde durmaktadır.

Farkılıkları geri plana, ortaklıkları ve birliktelikleri ön plana alan; tek bir bireyi, grubu ve yapıyı dışında bırakmayan; Kürt özgürlük hareketi ile mümkün ve en yakın bir birlikteliği amaçlayan bir yönelim diktatörlük karşısında seferber edilebilecek mümkün güçlerin tümünü seferber edebilir.

Tarihin ve güncelin solun önüne koyduğu görev ve sorumluluk budur. Sorun bu görev ve sorumluluğun hakkının verilip verilemeyeceği sorunudur.

Bu sorunun çözümü aynı zamanda Türkiye toplumunun geleceğinin de belirleyicisi olacaktır.

Haber : Nuri Ödemiş

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 572 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Af Yasası Çıktı

Af Yasası Çıktı Yaklaşık 100 bin kişi tahliye olacak.

Yaşasın 8 Mart

Yaşasın 8 Mart Bize diyorlar ki,

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı Ad ve soyadlardaki yanlış yazımlar mahkeme kararı olmaksızın değiştirilmesi süreci devam ediyor.

23 Nisan Sadece Tören Değildir

23 Nisan Sadece Tören Değildir Çocukların Yaşadığı Ağır Sorunlara Kalıcı Çözümler Üretilmelidir!

İşte referandumun oy pusulaları

İşte referandumun oy pusulaları Türkiye'de ise seçmenler 16 Nisan'da sandık başında olacak.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss