Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bedelliler neleri kaçıracak
07 Aralık 2014, 11:52

Bedelliler neleri kaçıracak

Herşeyin bir bedeli var,askerliğinde!

Bedelliler neleri kaçıracak

HER ŞEYİN BİR BEDELİ VAR,ASKERLİĞİN DE...

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı ‘bedelli askerlik' açıklaması yurtta ve dış temsilciliklerde coşkuyla kutlandı. Yılbaşında 28 yaşından gün alanlar 18 bin lira ödemeleri halinde kışlaya bile gitmeden askerlikten muaf olacak. Haliyle "Bizde bir veznedar vardı” diye başlayan banka anısı haricinde askerliğe dair söyleyecek sözü olmayan bedelli talihlileri çok şey kaçıracaklar. Bundan 10 yıl sonra bir masada herkes askerlik anısı anlatırken onlar muhtemelen susacak. Ama böyle olmak zorunda değil! Anlatacaklarımız ve göstereceğimiz yol sayesinde onlar da sohbet aralarına ufak tefek anılar serpiştirebilirler. Neticede "Para ödeyen anı anlatamaz” diye bir kural yok. Yönetmen Mustafa Altıoklar da bedelli askerlik yaptı ama anılarından yola çıkıp film çekmekte bir sakınca görmedi! Bedelli yolcularını ‘askerlik nasıl bir şeydir' sunumu için yazımızı okumaya davet ediyoruz.

KÜFÜR BİR BAĞLAÇTIR

 

Uzun uzun tavana bakmak, kalabalıkta uykuya dalmaya çalışmak, yeni bir yatak, hijyen sorunları... Anahtar kelimeleriniz bunlar. Araya küfür serpiştirerek kuracağınız cümleler ilgiyle dinlenmenizi sağlayacak. Zaten öbür türlü kuracağınız bir cümleyi kışlada kimse ciddiye almazdı. Anlatacaklarınız sorgulanmayacaktır. Zira askerlikte abartı yoktur. Zaten mantık aranmayacağını biliyor olmalıydınız.

KUMANDA SİZİN OLABİLİR

"Sivilde ne iş yapıyorsun” sorusunun ardından meslekle çoooook uzaktan alakalı işlerle görevlendirilmek âdettendir. Cem Yılmaz'ın gösterilerinde sıkça anlattığı, atom mühendisinin televizyon sorumlusu olması gibi. Makine mühendisinden mutfak çavuşu, avukattan fotokopici, iletişimciden anten tamircisi... Bu anı çok su kaldırır. Senaryo size kalmış, göreceksiniz ki mutlaka birisi o senaryoya tanık olmuştur.

ŞU MALUM KİTAP MESELESİ

Askerlikteki en netameli konu: Kitap. Kantelem'in Ekşi Sözlük'teki deneyimini bir yere not edin: "Asker kitap okurken komutana yakalanır; akabinde komutan ‘Kimin o kitap' diye kükrer. Askerin ‘Ömer Hayyam'ın komutanım' cevabına, komutan, ‘Akşama ikinizi de odamda göreceğim' diye çıkışır.” Böyle birisine rastlayınca ne okuduğunuza dikkat etmek şart.

REPERTUVARINIZ GENİŞLER

Kral TV ya da muadili televizyon kanalı... Askerde müzik olarak bu öğrenilir. Hangisinde daha çok kadın şarkıcıların klipleri yayımlanıyorsa reyting yarışını o kazanır. Birlikteki askerlerin dilden dile yaydıkları şarkılar da repertuvarınızı genişletecek.

GECE,NÖBET VE BİZİM HAYALLER

Askerdeki mesainin önemli kısmını kapsayan nöbetle ilgili de konuşurken herhangi bir sınırınız yok. Bu konuda Ekşi Sözlük'ten aktaracağımız şey, insanın canı sıkıldığında neler yaptığını güzel özetliyor: "İş fikri bulmak, şirket kurmak, şirkete isim bulmak, ofise yer belirlemek, ofis dekorasyonu, personel alımı, birkaç kriz yönetimi, sonra şirketi batırmak ve daha nöbetin bitmesine 1 saat olduğunu fark etmek.”

BEKLEME YAPMAYALIM

Askerde banyo yapma deneyimleri, ‘dayanıklılık testleri'nde kimin daha iyi olduğunu anlatmak için aktarılıyor gibi görünebilir. Ama değil. Kısa sürede banyo yapmak, kalabalıktan kurtularak eylemi tamamlamak, hijyen şartlarına aldırmamak gibi unsurlar zorlayıcı detaylar sonuçta. Söyleyecekleriniz genelde herkesin başına gelen şeyler. Ve unutmayın askerde ortalama banyo sayısı: Haftada bir.

DEMİR BARDAK ÇOK MÜHİM

Askerde çay içilen demir bardak olarak literatüre geçen, çoğu okul ve sanayi tesisi yemekhanesinde de kullanılan bu aracımız tipik bir nefret objesidir. Onunla bir çay içmek işkencedir, ne içerseniz onun tadını bozar. Isıyı yansıttığı için elinizi de yakar. Aynı anda erinden komutanına herkesi küfür ettirecek kapasitededir. Bir açıdan bütün askerleri birleştiren çimentodur.

mynet

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 881 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Af Yasası Çıktı

Af Yasası Çıktı Yaklaşık 100 bin kişi tahliye olacak.

Yaşasın 8 Mart

Yaşasın 8 Mart Bize diyorlar ki,

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı Ad ve soyadlardaki yanlış yazımlar mahkeme kararı olmaksızın değiştirilmesi süreci devam ediyor.

23 Nisan Sadece Tören Değildir

23 Nisan Sadece Tören Değildir Çocukların Yaşadığı Ağır Sorunlara Kalıcı Çözümler Üretilmelidir!

İşte referandumun oy pusulaları

İşte referandumun oy pusulaları Türkiye'de ise seçmenler 16 Nisan'da sandık başında olacak.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss