Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ülker Hero Baby GDO'lu çıktı
03 Aralık 2014, 23:19

Ülker Hero Baby GDO'lu çıktı

Yapılan denetimler sonucunda Ülker Hero GDO'lu çıktı

Ülker Hero Baby GDO’lu çıktı

İstanbul Valiliği,İl Gıda ve Hayvancılık Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan denetimler sonucunda Ülker Hero Bayb GDO’lu çıktı.

 

Sendika değiştirdikleri için işçilerini işten atan Ülker firmasının ürettiği “Hero Baby” adlı bebek mamasının GDO’lu olduğu ortaya çıktı. Ülker yetkilileri iddiayı doğrularken, 2 parti ürünün piyasadan çekildiği bildirildi.

2 ÜRÜNDE GDO

İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanlarının piyasa denetimleri sırasında aldıkları 23064 parti nolu “Ülker Hero Baby Sütlü, Bisküvili, Muzlu, 8 Tahıllı Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdası 6-36 ay” ile 07063 parti nolu “Ülker Hero Baby Sütlü 8 Tahıllı Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdası 6-36 ay” ürünlerinin incelemesi sırasında GDO tespit edildi. Bu tespiti, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait Ankara Ulusal Referans Laboratuvarı da onayladı.

ÜLKER: PİYASADAN ÇEKTİK

Olay üzerine iletişime geçtiğimiz Ülker Hero Baby firması yetkilileri 2 parti üründe böyle bir tespite rastlandığını doğrularken, ürünlerin piyasadan çekilerek imha edildiği ifade etti.  İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün rutin denetimlerinin sık sık yaptığını ve GDO tespit edilen 2 parti dışındaki ürünlerin piyasadan çekilmesinin söz konu olmadığını savunan firma yetkilileri, ürünlerin üretimine devam edileceği bilgisini verdi. 

MAMALARA DİKKAT!

Geçtiğimiz haziran ayında Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanları “Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı” ürünün incelemesi sırasında GDO tespit etmişti. Aynı firmanın “Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı-Ekopaket” isimli ürününden ağustos ayında Zolguldak’ta alınan numunesinde de GDO bulunmuştu. Milupa ürünlerinde GDO’nun varlığını yazılı bir açıklamayla kabul eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gelişmeler üzerine mevzuat değişikliğine gitmesi “firmaları kurtarma planı” olarak değerlendirilmişti. Gıda Güvenliği Hareketi değişikliğin iptali için Danıştayda dava açmıştı. Gıda Kontrol Müdürü İrfan Erol’un çok sayıda firmanın ürününde GDO tespit edildiği, ancak hiç birinin teşhir edilmediğini itiraf etmesi üzerine Gıda Güvenliği Hareketi suç delilleriyle 7 Haziran 2014’de yürütmeyi durdurma ve iptal davası açmıştı. Aradan 5 ay geçmesine rağmen Danıştay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının savunma vermediğini gerekçe göstererek yürütmeyi durdurma kararı vermedi.

Tamer Arda ERŞİN – Ankara

Bebek mamalarında GDO serbest bırakıldı!

Bebek maması üreten Milupa'nın raflardan alınmış ürünlerinde yapılan analizlerde GDO tespit edilmişti. Bu ürünlerle ilgili Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, “söz konusu bebek mamasının ithalat kontrollerinde GDO analizi yaptırılmış GDO tespit edilmediğinden ithalatına izin verilmiştir. Ancak piyasa denetimlerinde GDO tespit edildiğinden bebek mamalarının toplatılması sağlanmış ve ilgili firma hakkında hukuki süreç başlatılmıştır.” denilmekteydi. 29 Mayıs 2014 günlü Resmi Gazete’de ise GDO yönetmeliğinde değişiklik yapan Bakanlık, tüm bebek mamalarında GDO kullanımını serbestleştirdi.

Biyogüvenlik Kanunu’nun yasaklar başlıklı 5. Maddesinde, GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaklanmıştır. Kanundaki bu açık düzenlemeye rağmen, bugün yapılan yönetmelik değişikliğiyle bu yasak yönetmelikle delinmiştir.

Kanun’daki bu yasağı delmek için Bakanlık, Kanunda tanımı olmayan bir kavramı yönetmeliğe koymuştur. Bu kavram şu şekilde tanımlanmıştır,  “GDO Bulaşanı: Genetik modifikasyon teknolojisi uygulanan veya uygulanmayan bir üründe, birincil üretim aşaması dahil üretim, imalat, işleme, hazırlama, işleme tabi tutma, ambalajlama, paketleme, nakliye veya muhafaza sırasında ya da çevresel faktörler ile teknik olarak engellenemeyen, önlenemeyen veya tesadüfi olarak bulaşan GDO’ları,” piyasa denetimi sırasında ya da Türkiye’ye girişi sırasında,  “Yüzde 0,9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durum GDO bulaşanı olarak” kabul edileceği de bu yönetmeliğe işlenmiştir.

“GDO bulaşanı olan ürünlerde bulaşan olarak tespit edilen genlerin Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması durumunda ürünler onay amacına uygun olarak kullanılabilir.” Denilmiştir. Kısaca Bakanlık şunu demek istemektedir, Türkiye’de Biyogüvenlik Kurulu bugüne kadar sadece hayvan yemi ihtiyacına yönelik ürünlerde bulunan GDO’lara izin vermiştir. Bu GDO’lara Biyogüvenlik Kurulu izin verdikten sonra, aynı gen insan ürünlerinde de çıkarsa, ürünün piyasada kullanılmasına izin verilecektir. Bu düzenleme Biyogüvenlik sistemine tamamen aykırıdır. Biyogüvenlik Kanunu’nu yok saymak demektir. Kanun’un yasaklar başlıklı 5. Maddesinin ç bendinde, “GDO ve ürünlerinin Kurul tarafından piyasaya sürme kapsamında belirlenen amaç ve alan dışında kullanımı” Yasaktır. Oysa bu yönetmelikle hayvan yeminde bulunan gen, eğer ki çocuk maması dahil diğer insan gıdalarında da bulunursa bunlar tüm ürünün binde dokuzunun altındaysa bu ürünlere izin verilecektir. Hem de ister üretim aşamasında isterse de paketleme, nakliye, ambalaj aşamasında gdo bulaşmış olmasına bakılmaksızın. GDO’lu olarak üretilen bir ürünü bile, binde dokuz eşiğinin altında denilerek, GDO’lu olmaktan çıkarmanın yolu bulunmuştur.

Oysaki Biyogüvenlik Kanunu’na  göre “Bulaşan” kavramıyla kast edilen, gıda veya yeme kasten ilave edilmeyen ancak, gıdanın birincil üretim aşaması dâhil üretimi, imalatı, işlenmesi, hazırlanması, işleme tabi tutulması, ambalajlanması, paketlenmesi, nakliyesi veya muhafazası ya da çevresel bulaşma sonucu gıdada bulunan, hayvan tüyü, böcek parçası gibi yabancı maddeler hariç olmak üzere her tür maddeyi kapsar. Oysa bu yönetmelikteki düzenlemeyle, GDO’lu bulaşan kavramı icat edilmiş ve kasten olup olmadığına bakılmaksızın Kanun’daki yasaklar delinmiştir. Bu durumda şunu söylemek mümkündür:  Gıda piyasasında suç işleyen firmaları kurtarmak için, tüm ürünlerde ve en başta bebek mamalarında GDO serbest hale getirilmiştir.

MİLUPA'NIN MAMASINDA GDO TESPİT EDİLMİŞTİ

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarının piyasa denetimleri sırasında aldıkları "Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı" ürünün incelemesi sırasında GDO tespit edilmişti. Gidahareketi.org'un haberine göre; yetkililer, GDO'nun varlığından emin olmak için Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı'na ait şahit numuneleri Ankara Kontrol Laboratuarı'nda gönderdi. Ankara Kontrol Laboratuarı'nın yaptığı analizlerde Milupa'nın GDO içerdiği kesinleşti. Bunun üzerine GDO'lu Milupa'ların ürünlerin toplatılması için, 80 il Valiliği'ne yazı gönderildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada olay doğrulanırken, sorumlular hakkında hukuki süreç başlatıldığı bildirdi. 5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu'nun 15. maddesi, gıdalarda GDO bulunduranlara 5 ila 12 yıl arasında hapis cezası öngörüyor.

Bakanlık da gidahareketi.org'un haberini şu ifadelerle doğrulamıştı:

"İnternet sitenizde yer alan bir bebek maması firmasına ait ithal bebek mamasında GDO tespit edilmesine yönelik bilginin kamuoyuna açıklanmasına ihtiyaç duyulmuştur; söz konusu bebek mamasının ithalat kontrollerinde GDO analizi yaptırılmış GDO tespit edilmediğinden ithalatına izin verilmiştir. Ancak piyasa denetimlerinde GDO tespit edildiğinden bebek mamalarının toplatılması sağlanmış ve ilgili firma hakkında hukuki süreç başlatılmıştır. Bilgilerinize arz ederiz"

BAKANLIK: AMACIMIZ BULAŞMAYA AÇIKLIK GETİRMEK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı son çıkarılan yönetmeliğin, GDO’nun bulaşmasına yönelik mevzuatta bulunan tereddütleri gidermeye yönelik bir düzenleme olduğunu iddia etti. Açıklamada, “Dünyada birçok ülkede ve Avrupa Birliği'nde onaylanmış GDO ve ürünlerinin insan gıdası olarak tüketilmesi serbest olmasına rağmen, ülkemizde GDO içeren gıda üretimine ve ithalatına izin verilmemiştir. Dolayısıyla, Türkiye’de GDO ve ürünlerinin gıda amaçlı olarak kullanılması ve GDO’lu üretim yapılması da tamamen yasaktır." denildi.

Türkiye’de GDO ile ilgili işlemlerin, Biyogüvenlik Kanunu ve bu kanun kapsamında oluşturulan Biyogüvenlik Kurulu’nun almış olduğu kararlar çerçevesinde yürütüldüğüne işaret eden Bakanlık, “Söz konusu Yönetmelik değişikliği, Biyogüvenlik Kurulu’nun önerisiyle, üniversiteler, bakanlıklar ve ilgili meslek kuruluşlarından alınan görüş ve öneriler doğrultusunda hazırlanmıştır.” cümlesine dikkat çekti.

Yönetmelik’te yapılan değişikliklerin ise aşağıdaki nedenlerle yapıldığı belirtilerek, şunlar aktarıldı: "Biyogüvenlik Kurulu, geçtiğimiz yıllarda, ‘sadece yem amaçlı alarak kullanılmak üzere’ 3 soya ve 14 mısır geninin ithalatına izin vermiştir. Ancak, sadece yem amaçlı ithal edilen bazı ürünlerde, mer’i mevzuatımızda bulaşma ve bulaşma miktarının ne olduğu hususu yer almadığından, GDO’lu olmadığı halde, bulaşmadan kaynaklanan mağduriyetler yaşanmıştır. Yapılan bu değişiklik ile ‘Bulaşma’ kavramına açıklık getirilerek bu tereddüt, eksiklik ve mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmıştır."

GDO'YA HAYIR PLATFORMU,HALKA ÇAĞRI YAPTI

GDO’ya Hayır Platformu da konuya dair yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğinin, GDO'lu gıdaların bugünden itibaren sofralara geleceğinin net bir ifadesi olduğu belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yerildi:

"Yönetmelikte yapılan düzenleme Biyogüvenlik Kanunu'na aykırıdır. Zira, kanunun "Yasaklar" başlıklı 5. maddesinin (d) fıkrasında "GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanımı" yasak olduğu açıkça belirtilmektedir. Buna karşın yönetmelikte hiçbir ayrım yapılmadan "GDO bulaşanı" kavramı getirilerek gıdalarda %0,9 ve altında onaylanmış GDO bulunmasına izin veriliyor olması kanuna aykırılık teşkil etmektedir. Kanunun izin vermediği bir konu yönetmelikle izinlendirilmiştir. Biyogüvenlik Kurulu'nun gıda amaçlı izin verdiği hiçbir GDO yoktur.

Son derece büyük üzüntülerin üst üste yaşandığı ülkemizde, daha geçtiğimiz hafta bebek mamalarında bile GDO tespit edilmişken, yapılan bu yönetmelik değişikliği ile halkımızın yine bir tedirginlik ve sıkıntı içerisine sokulmuştur. Bu tür davranışlar halkımızın gözünde Bakanlığı tek bir sözüne dahi inanmayacağı bir kurum haline getirmektedir.

Halkımıza sesleniyoruz! GDO'ya prim tanıyanlara tepkinizi belirtiniz! Sakın tepkisiz kalmayınız! Tarım Bakanlığına, İl Müdürlüklerine, İlçe Müdürlüklerine GDO istemediğinizi belirtiniz!"

'BİNDE 9 KRİTERİ BİLİMSEL DEĞİL'

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, yönetmeliğin, kesinlikle Biyogüvenlik Kanunu’na aykırı olduğunu işaret etti. Atalık, son günlerde gündeme gelen bebek maması olayını hatırlatarak “Biyogüvenlik Kanunu’nun izin verdiği hiçbir GDO’lu ürün yok. Kanun özetle, bebek maması ve ürünlerinde ve küçük çocuk ek besinlerinde kesinlikle yasaklıyor. Bu yönetmelikle, yediklerimizin tamamında GDO bulunmasına yol açıyor. Üstelik binde 9’luk kriterin de hiçbir bilimsel yanı yok” dedi.

DANIŞTAY’DA DAVA AÇILACAK

Tüketici Hakları Derneği avukatı Emre Baturay Altınok, bu yönetmelikle birlikte ‘GDO var-yok’ analizinin bir hükmünün kalmadığına işaret etti. Av. Altınok, GDO’lu ürün ithalatı yapanlara hapis cezası verildiğini ve bu cezanın paraya çevrilmediğine işaret ederek, yapılan son değişiklikle bu cezada önemli bir yumuşamaya gidilmiş olduğunu işarete etti. “Yönetmelik ithalatçılara nefes aldırmış oldu. Bu yönetmelik, kanun hükmünü aşan bir boyutta” diyen Av. Baturay yönetmeliğin iptaline karşı pazartesi günü Danıştay’da dava açacaklarını kaydetti.

Av. Fevzi ÖZLÜER - www.evrensel.net

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 1593 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Sağlık-Beslenme

Giresun'da Virüs Yaygınlaşıyor!

Giresun'da Virüs Yaygınlaşıyor! Giresun'da pandemi yaygınlaşıyor

Sağlık Hizmetlerine %58 Zam

Sağlık Hizmetlerine %58 Zam laboratuar tahlil ücretleri yüzde 209 artırıldı

Tıbbi cihazlar artık ücretsiz

Tıbbi cihazlar artık ücretsiz Vatandaş ihtiyaç duyduğu tıbbi cihazları artık ücretsiz alacak

Sağlıkçılara Çirkin Saldırı

Sağlıkçılara Çirkin Saldırı Hasta yakınları sağlıkçılara saldırdı

Kalp krizinin belirtileri

Kalp krizinin belirtileri Vücudunuz Kalp Krizi Gerçekleşmeden 1 Ay Önce Sizi Uyarıyor

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss