Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sağlığa 10 çeşit katkı payı ödüyoruz
20 Kasım 2014, 00:05

Sağlığa 10 çeşit katkı payı ödüyoruz

Sağlıklı Soygun

SAĞLIĞA 10 ÇEŞİT KATKI PAYI ÖDÜYORUZ

Sağlıkta dönüşümün anahtarı,kamusal alanın tasfiyesi,özel sermayeye para aktarımıdır.

Hükümetin en çok övündüğü alanlardan biri olan sağlıkta sorunlar çığ gibi büyüyor.

Vatandaş sağlığı için 10 çeşit katkı payı ödüyor:

*İlaç bedelinin yüzde 10-20’si

*Muayene için 5-12 Türk Lirası

*Reçete için 3 Türk Lirası

*Eşdeğer ilacın en ucuzunun Yüzde 10’u

*İlaç kutusu başına 1 Türk Lirası

*Tetkik parası

*Öncelikli tetkik parası

*Özel hastane işlemlerinde liste fiyatından %200’e ulaşan oranlarda ödeme

*İstisnai Hizmetlerde hastaneye göre değişen otelcilik ücretleri ödemesi

*Telefonla randevu için 4.5 lirayı bulan harcama.

SAĞLIĞIN BÜTÇESİ - DR.CEM ŞAHAN

Sağlıklı Soygun

Dünkü Hürriyet’in manşetinde Dr. Eser Alptekin’in, sağlık sektöründe nasıl soyulduğumuzu ortaya koyan müthiş açıklamaları vardı. Eser benim en yakın arkadaşlarımdandır ve tıp alanında, halkı korumak için verdiği uzun ve çileli mücadelenin en yakın tanıkları arasındayım. Biliyorsunuz, bu ülkede leblebi çekirdek gibi MR çekiliyor. Neredeyse nezle şikâyetinizde bile sizi hemen MR’a gönderiyorlar. Bir MR için yerine göre 700 liradan 4 bin liraya kadar para ödüyorsunuz. Ama Eser’in -beni de- gönderdiği MR sadece100 lira alıyor. Hem de çok kaliteli. Peki aynı işlem yapıldığı hâlde nasıl bu kadar yüksek farklar ortaya çıkabiliyor? Herkes bu sorunun cevabı üzerine düşünmeli bence.

Gereksiz Ameliyatlar

Bir başka konu da ameliyatlar. Bugüne kadar Eser Alptekin sayesinde kaç dostumu bel, boyun, omurga ameliyatlarından kurtarmış olduğumu hatırlamıyorum bile. Çünkü o 25 yıldır bize, bu alanda yapılan ameliyatların çoğunun gereksiz hatta sakat bırakma ihtimali olduğunu anlatıyor. Gazeteden bir arkadaşımın oğlu boyun ameliyatına girmek üzereydi. Bir kez de Eser’in fikrini alalım diye çok ısrar ettim. Bana pek inanmadı, oğlunu dört ayrı profesöre gösterdiklerini ve dördünün de ameliyat şart dediklerini belirtti. Ertesi gün ameliyat olacaktı. Sonunda ısrarlarıma dayanamayarak, hatırım için hastayı Eser Alptekin’e göstermeye razı oldu. Eser muyaneden sonra “Bu hastayı ameliyat etmek cinayettir” dedi ve fizik tedavi uyguladı. O gün bugündür arkadaşımın oğlu sapasağlam. Elbette ki ameliyat gereken vakalar olabilir, buradan bilir bilmez ahkâm kesmeyelim ama çok güvendiğim Eser Alptekin bu alanda ancak yüzde 1 vakanın ameliyata ihtiyaç gösterdiğini söylüyor. Tam tersine, ben onun kliniğinde ameliyattan sonra sakat kalmış birçok kişinin tedaviye geldiğini gördüm.

Ya İndirim Olmasaydı!

Birçok kez söylediğim gibi Türkler ateşle imtihanı geçti ama parayla imtihanı geçemedi. Kamu olsun, özel olsun her yanımız bizi kazıklamak isteyenlerle dolu. Herkes vatandaşın cebindeki üç kuruşa dikmiş gözünü. Ama içlerinde en çok sağlık ve gıda alanındaki hırslar canımı sıkıyor. Çünkü söz konusu olan insan sağlığı. Kendimden bir örnek vereyim: Geçenlerde babam Ankara’nın ünlü bir hastanesinde iki hafta yatmak zorunda kaldı. Yattığı oda ve tedavi masrafları devlet tarafından karşılandı. Ama refakatçi için küçük bir oda daha vermişlerdi. Birkaç koltuk, bir iki sehpa. Hepsi bu. İnanın o küçük oda için bizden istenen ücret Hilton’dan Sheraton’dan çok daha pahalıydı. Hem de yüzde 50 indirim yaptıklarını söylediler. Herhâlde o indirimi de yapmasalar bir tek refakatçi odası Paris’teki Ritz fiyatlarını aşacaktı. İstanbul’daki hastanelerin, Emekli Sandığı ve sigorta kapsamındaki hastalardan, katkı payı adı altında aldıkları ücretler tavana vurmuş durumda. Kısacası canının derdine düşmüş olan halk; sağlık sektörünün elinde oyuncak olmuş. Dr. Eser Alptekin, servetler kazanmak yerine, bütün lobilere karşı mücadele ederek halkı uyarmak istiyor. Ne mutlu ona. Belki banka hesabı daha mütevazı kalıyor ama yüreği ve onuru büyüyor. (Zülfü Livaneli, Mart 2013)araştıralım.net

SAĞLIKTA KAÇ ÇEŞİT VE NE KADAR KATILIM PAYI ÖDENİYOR?

Son 12 yılda sağlıkta ödenen katılım paylarının toplam sağlık harcaması içindeki payının %12’lerden %45’lere çıktığı ve adeta sağlık hizmeti almak isteyen vatandaşların her aşamada katılım payı ödediği iddialarından hareketle Sağlık Bakanının cevaplandırması istemi ile soru önergesi verildi.

Konuyu gündeme getiren Milletvekili Özgür ÖZEL, verdiği soru önergesinde;

“Son 12 yılda sağlıkta ödenen katılım paylarının toplam sağlık harcaması içindeki payı %12’lerden %45’lere kadar çıkmış ve adeta sağlık hizmeti almak isteyen vatandaşlarımızın reçete ücretinden, telefonla randevuya kadar katılım payı ödemediği aşama kalmamıştır. Oysa dünyada katılım payı maliyete ortak etmek amacıyla değil bir farkındalık yaratmak amacıyla genelde 1 ya da 2 çeşit olarak alınmaktadır ve bir tek ülkemizde hastayı maliyeti karşılamaya ortak etmekte amacıyla alman tam 11 çeşit katılım payı bulunmaktadır. Hastanede, eczanede ve maaşından olmak üzere farklı kanal aracılığı ile alınan bu katılım paylan bir taraftan vatandaşlarımızın belini bükerken, diğer taraftan da eczacı ile hastayı karşı karşıya getirmektedir.

Vatandaşlarımız AKP tarafından 12 yıldır tekrarlanan retorik gereği ücretsiz muayene olacağım sanarak sağlık kuruluşuna gitmekte, muayene olmakta ancak muayene katılım payını o sırada değil, ilacı alırken eczanede ödemektedir.

Eczacılarımız da kanun gereği ilaç katkı payının yanı sıra genelgeyle alınacağı bildirilen poliklinik muayene katılım payını da vatandaştan tahsil etmek zorunda kalmakta ancak bunu hastalar bilmediği için sanki eczacının aldığı bir ücret gibi algılanmaktadır.

Yani ücretsiz muayene ücretli hale gelmekte, devletin muayene sonrasında almadığı muayene parası da eczacı tarafından devlet adına tahsil edilerek, eczacılar adeta tahsildara, eczaneler vezneye dönüştürülmektedir. Eczacı bir taraftan devletin vatandaşı bilgilendirmesi gereken bu hususu hastaya bildirmekle uğraşırken, diğer taraftan muayene ücretlerini tahsil etmektedir. Bu uygulama hayata geçirilirken AKP hükümetleri tarafından hedeflenen “sağlıkta yıldırma politikası” nihayet başarıya ulaşmıştır ve katılım paylarından bezen hastalar, muayene ücretlerini ödemeyerek, reçetesiz ilaç alma yoluna gitmektedir. Şimdilerde ise vatandaşların ödemedikleri bu ücretler 3 haneli rakamlara ulaşmıştır” diyerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK tarafından cevaplandırılmak üzere konuya ilişkin şu soruları sordu:

1. Bugüne kadar vatandaşların ödemediği ve sistemde biriken muayene ücreti tutarı ne kadardır?

2. 2013 yılında vatandaşların ödemediği ve sistemde biriken muayene ücreti tutarı ne kadardır?

3. 2014 yılının ilk 6 ayında vatandaşların ödemediği ve sistemde biriken muayene ücreti tutarı ne kadardır?

4. Vatandaşlarımızın borcu olan brikmiş muayene ücretlerinden en yüksek rakamlardan ilk bin adedinin büyükten küçüğe tam listesi nedir? 

5. 2013 yılında Kurumun tahsil ettiği reçete katkı bedelleri ve 3 kutu ilaçtan sonra her kutuya 1 lira olarak alınan kutu başı ücretlerin ayrı ayrı olmak üzere tutarları nedir?

6. 2014 yılının ilk 6 ayında Kurumun tahsil ettiği reçete katkı bedelleri ve 3 kutu ilaçtan sonra her kutuya 1 lira olarak alınan kutu başı ücretlerin ayrı ayrı olmak üzere tutarları nedir?

7. Yıllardır söz verilen ama bir türlü yerine getirilmeyen muayene ücretlerinin eczanelerde tahsil edilmesi uygulamasına ne zaman son verilecektir?

Memurunyeri.com

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 1041 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Sağlık-Beslenme

Giresun'da Virüs Yaygınlaşıyor!

Giresun'da Virüs Yaygınlaşıyor! Giresun'da pandemi yaygınlaşıyor

Sağlık Hizmetlerine %58 Zam

Sağlık Hizmetlerine %58 Zam laboratuar tahlil ücretleri yüzde 209 artırıldı

Tıbbi cihazlar artık ücretsiz

Tıbbi cihazlar artık ücretsiz Vatandaş ihtiyaç duyduğu tıbbi cihazları artık ücretsiz alacak

Sağlıkçılara Çirkin Saldırı

Sağlıkçılara Çirkin Saldırı Hasta yakınları sağlıkçılara saldırdı

Kalp krizinin belirtileri

Kalp krizinin belirtileri Vücudunuz Kalp Krizi Gerçekleşmeden 1 Ay Önce Sizi Uyarıyor

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss