Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Binlerce insan yaşam hakkı için yürüdü
10 Kasım 2014, 12:37

Binlerce insan yaşam hakkı için yürüdü

Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) tarafından Trabzon'da düzenlenen mitinginde binlerce insan yaşam hakkını savundu,hükümeti uyardı

Trabzon'da binlerce insan yaşam hakkı için yürüdü

Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) tarafından Trabzon’da düzenlenen ‘’Karadeniz Kararmasın, Geleceğimiz Solmasın’’ mitinginde binlerce insan hidroelektrik santrallerine, nükleer ve termik santrallere, kıyıların yağmalanmasına, projelendirme aşamasında olan Yeşil Yol Projesi’ne karşı yaşam hakkını savundu, hükümeti uyardı. Bu arada Trabzon'da çevre mücadelelerine katılan emekli öğretmen Bekir Elvan'ın cenazesi alana getirildi, alkışlarla uğurlandı.

Başta Trabzon, Rize, Giresun, Artvin, Ordu, Samsun, Snop olmak üzere ülkenin birçok yerinden gelen binlerce yurttaş, Cumhuriyet Caddesi’nden Maraş Caddesi boyunca Atatürk Alanı’na yürüdü. En önde Derelerin Kardeşliği Platformu pankartının önünde çimento fabrikası vr taşocaklarına karşı mücadele eden Tonyalı köylü kadınları yürüdü. CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu ile İstanbul Milletvekili Melda Onur ile çok sayıda dernek, oda ve sendika temsilcisinin de destek amacıyla katıldığı yürüyüşte, hükümetin çevreyi ve yaşam alanlarının talan edilmesini destekleyen politikası ile sermayenin yaşam hakkına kasteden projelerini protesto eden sloganlar atıldı, pankart ve dövizler taşındı. Yılcalı’da zeytin ağaçlarını korumak için mücadele eden köylülere selam gönderildi.

Düzenleme komitesi tarafından açış konuşmasını yapan Gültekin Yücesan, hükümetin yaşam hakkına saldırı anlamı taşıyan projeleri gözden geçirmesini istedi.

YEŞİL YOL RANT PROJESİ

Derelerin Kardeşliği Platformu' Dönem Sözcüsü Ömer Şan, dereler ve vadiler olmak üzere tüm çevrenin AKP  Hükumeti’nin kontrolündeki şirketlerin yoğun saldırısı altında olduğunu,  ‘enerji ihtiyacımız var’ söylemi altında vadilerin HES’lerle doldurulduğunu, yaşamsal önemi bulunan suyun ticari bir metaya dönüştürülerek yaşam hakkına doğrudan saldırıda bulunulduğunu savundu. Suyun kullanım hakkının 49 yıllığına kiralanması, HES inşaatlarının yarattığı tahribatlar ve HES’lerin yapıldığı ya da yapılacağı yerlerdeki köylülerin suya ulaşmada yaşadığı zorlukların, kuruyan derelerle halk tarafından çok daha net biçimde anlaşıldığını belirten Şan,  şöyle konuştu:

‘’Ancak yerli şirketlerin ve arkalarındaki yabancı şirketlerin saldırıları sadece suyla sınırlı değil! Yaylalarımıza, meralarımıza, ormanlarımıza ve yeraltı varlıklarımıza da göz dikmiş durumdalar. Hükümet, işbirliği içinde olmuş olduğu bu yapıların yağması için her türlü yasal düzenlemeyi yapıyor. Yeni projelendirilen Yeşil Yol, bölge için zülüm yoludur. ‘Cennet yolu’ dedikleri, şirketler için daha kolay yağma ve rant yolu demektir. Samsun’dan başlayarak, Artvin’e kadar devam eden ve bölgedeki tüm yer altı ve yerüstü varlıklarının, iktidar yanlısı şirketlerin emrine sunarak ranta açan bu proje; iktidar/siyaset/şirket ilişkisinin parasal döngüsünün kurulması projesidir”

VATAN HES’LERİNİZSE,NÜKLEER VE TERMİKSE…

Ömer ŞAN, Yeşil Yol Projesi ile  halkın mülksüzleştirileceği, binlerce yıldır yaşadığı topraklardan ve yarattığı kültürden kopartılması uzaklaştırılacağı savundu ve termik ve nükleer santrallerle, siyanürlü maden arama çalışmalarıyla yaşamların tehlikeye atıldığını, sağlıklı yaşam hakkının insanların elinden alındığını, doğada onarılamayacak yaralar açıldığını söyledi Şan, ‘’Bizi halka kötü göstermek için vatan haini diyorlar, lobilerin adamları  diyorlar. Tonyalı kadınlara sesleniyorum, siz lobinin adamı mısınız? Kim vatan haini? Eğer termikler ve nükleer santrallerse, HES’lerse vatanı sevmek, eğer siyanürse, ormanları, kıyıları tahrip etmekse vatanı sevmek, biz öyle bir vatanı sevmiyoruz. Biz vatan, doğayı, varlığı, suyu, ormanı, börtü böceği korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak için mücadele ediyoruz’’ dedi.

Daha sonra kadınların çeşitli mücadele deneyimlerini paylaşmasının ardından miting sona erdi.

Trabzon'da çevre mücadelelerine katılan emekli öğretme ve sendikacı Bekir Elvan'ın cenazesi alana getirildi, alkışlarla uğurlandı.

viratrabzon

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 632 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Çevre

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı Giresun Valiliğine dilekçe yağdırdılar.

Balık stoku tükeniyor

Balık stoku tükeniyor Prof. Dr. Sarı: “Balık bu sene olsa seneye olmaz."

Giresun Valiliği Suç İşliyor!

Giresun Valiliği Suç İşliyor! Mahkemenin kesin kapatma kararını tanımayan Vali Ünlü Çavuşlu'ya çöp dökmeye devam ediyor.

Dere Talanı İstifa Getirdi

Dere Talanı İstifa Getirdi Özel İdare sekreteri vekil Öztürk tartışması istifa ettirdi

Çanakçı'da HES Mücadelesi

Çanakçı'da HES Mücadelesi Nihat Öztürk yazdı

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss