Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kardeş dereler Trabzon'a aktı
09 Kasım 2014, 22:29

Kardeş dereler Trabzon'a aktı

Trabzon'da yapılan dev çevre mitingine binlerce çevre aktivisti katıldı

Kardeş dereler Trabzon’a aktı

Tonya Çevre Platformu’nun (TÇP) katıldığı, Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) tarafından Trabzon’da düzenlenen ‘’Karadeniz Kararmasın, Geleceğimiz Solmasın’’ mitinginde binlerce insan hidroelektrik santrallerine, çimento fabrikasına, nükleer ve termik santrallere, projelendirme aşamasında olan Yeşil Yol Projesi’ne kıyıların yağmalanmasına karşı yaşam hakkını savundu, hükümeti uyardı.

Bu arada Trabzon'da çevre mücadelelerine katılan emekli öğretmen Bekir Elvan'ın cenazesi alana getirildi, alkışlarla uğurlandı.

KARADENİZ İSYANDA

Trabzon’da yapılan dev çevre mitingine binler katıldı. Alanlara sığmayan çevreciler, AKP iktidarının hayatı tehdit eden projelerine isyan ettiler. Çevreciler, adalet önünden bir bir iptal edilen projelerinden vaz geçmelerini istediler.

BİR GARİP BÜYÜME

Derelerin Kardeşliği Platformu, Trabzon’da ‘’Karadeniz Kararmasın, Geleceğimiz Solmasın’’ eylemi renkli geçti. Karadeniz ve Türkiye’nin birçok ilinden yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı eylemde, doğayı ve yaşamı tehdit eden bütün rant projelerine çevreciler ses yükseltti. Mitingde konuşan Gültekin Yüceasan, “Bir garip büyüme adı altında bu ülke uluslararası ve ulusal şirketlerin çıkarlarına terk edildi.” dedi.

HUKUK DİNLEMİYORLAR

Derelerin Kardeşliği Platform sözcüsü Ömer Şan ise “Bütün yaptıkları projeler bir bir mahkemelerden yargıdan dönerken ve yaptıkları hukuka aykırı bulunurken hâlâ aynı şekilde diretiyorlar. Mahkeme kararlarını dinlemiyorlar. Niye diretiyorlar, çünkü rant var işin içinde. Yaşam alanlarını yok eden bu rantı söyledik ama onlar rantı paylaşmanın peşine düştüler” dedi.

Hidroelektrik santralleri (HES), Termik Santraller, Nükleer Santraller, Çimento Fabrikası, Yeşil Yol ve maden arama ve çıkarma işlemlerine karşı çıkan çevreciler, Trabzon’da hükümeti uyardı. Trabzon TEDAŞ önünden yürüyen çevreciler Maraş Caddesi boyunca slogan atıp AKP iktidarına çevreyi katleden projelerine öfke kustu. Meydan Parkı’nda toplanan çevreciler ayrılan alana sığmadı. Dev mitinge CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ve CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu da destek verdi. Mitingin en renkli grubu ise Tonya’da çevre için mücadele veren Tonyalılar oldu. Tonyalı kadınlar yerel giysileri ile yürüyüş ve mitingde yer aldı. Tonyalılar, taşıdıkları pankartlarla, Tonya’da çimento fabrikasına, HES’lere ve siyanürle altın aramaya izin vermemekte kararlı olduklarını ifade ettiler.

BİR GARİP BÜYÜME

Mitingin açılış konuşmasını yapan Gültekin Yücesan,

Hayatımızı ilk tanıdığımız dereler, ormanlar ve gökyüzü çok daha güzeldi diyen Gültekin Yücesan, “Bir garip büyüme adı altında bu ülke uluslararası ve ulusal şirketlerin çıkarlarına terk edildi. Şirketlerin devasa büyüyen bilançoları halkın çıkarlarının büyüdüğü yalanıyla sarmalanarak topluma yutturulmaya çalışıldı. Şirketlerin devasa bilançoları kişi başına bölünerek kişi başı düşen gelir olarak sunulurken kişinin başına şiddet ve yoksulluk düştü.

SÖMÜRÜ ÇETELERİ

Bütün bunlar yetmezmiş gibi toplumu mahkum ettikleri hayata da dokunmaya kalktılar. Kazanç hırsıyla bilenen bu sömürü çeteleri AKP hükümetini arkalarına alarak gittikleri yerlerdeki bireyleri satın almaya çalıştılar. Başaramadıklarında yargı kararlarından kurtulmak için yasaları değiştirmeye çalışıyorlar. Bunlarda yetmezse güvenlik güçlerini kendi halkına saldırtıp şantiyelerini kurmayı planlıyorlar.

HÜKÜMETİ UYARDI

Yüceasan , “Elektrik ihtiyacını bahane edip derelerimizi, madenleri bahane edip yayla ve meralarımızı, turizmi bahane ederek tüm doğal güzelliklerimize el koyarak mevcut hayatımızdan mevcut yurdumuzdan tamamen çekilmemizi istiyorlar“

AKP hükümetine seslenen Yücesan, “Demokratik mücadele kanallarını tıkamayınız. Halkın sesine kulak veriniz. Şiddeti esas alarak yönetmeye çalışmayınız. Unutmayınız ki şiddet yoluyla gerçekleşmemiş hiçbir özgürlük yoktur.” diyerek hükümeti uyardı.

VATANINA SAHİP ÇIK

DEKAP Sözcüsü Ömer Şan, mitingle doğal yaşam alanları için mücadele ettiklerini belirterek, "Bu mücadele bizim ekmek ve su gibi görevimizdir. Suyuna, toprağına, havasına, yaylasına, ekmeğine sahip çıkmayan, yarın özgürlüğüne, bağımsızlığa vatanına sahip çıkamaz. Biz bunun için buradayız. Her şey bizim için değil yaşadığımız alanda kurt da var börtü böcek de var. Onlar için de konuşuyoruz. Yaşam hepimize bir davranıyor.

HUKUKU KATLETTİLER

Yasa koyucular, yasaları yürütmekle mükellef olanlar hem hukuku katlediyor, hem yasaları katlediyor. Bütün yaptıkları projeler bir bir mahkemelerden yargıdan dönerken ve yaptıkları hukuka aykırı bulunurken hâlâ aynı şekilde diretiyorlar. Mahkeme kararlarını dinlemiyorlar. Niye diretiyorlar, çünkü rant var işin içinde. Yaşam alanlarını yok eden bu rantı söyledik ama onlar rantı paylaşmanın peşine düştüler” dedi.

TONYA BURADA, BAKAN NEREDE?

Tonya Çevre Platformu adına söz alan Hasan Kalyoncu ve Bekir Uzunoğlu da yaptıkları konuşmalarda, çevreye, doğaya, yaşama olan saldırıları eleştirdi.

Kalyoncu konuşmasında, “Bilirsiniz bir Bakan vardı. Tonya’yı sildim demişti. Trabzon’a sitem ederek bir Tonya’yı absorbe edemediniz, elemine edemediniz demişti. Bakın, işte Tonya burada, Bakan nerede? Tonya absorbe edilemedi ama Bakan absorbe edildi.” dedi.

BETONA TAPANLAR

Kalyoncu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Betona tapanlara, paraya tapanlara söylüyoruz. Atatürk Alanı tanık olsun, Doğamız satılık değildir. İnsan hayatı satılık değildir. Vadilerimizi unutun! HES’lerinize, siyanürünüze, çimento tozunuza, kasalarınıza, çek defterlerinize karşı bizim de yüreğimiz var.”

BUYURSUN GELSİNLER!

Bekir Uzunoğlu da konuşmasında, “Yürüttüğümüz mücadelede şimdiye kadar hukukun dışına çıkmamaya özen gösterdik. Hukuken yürüttüğümüz davaların çoğunu kazandık. HES projesini, çimento fabrikası ve taş ocakları projesinin ÇED raporunu iptal ettirdik. Ama ne oldu? Onlar, hukuku tanımadılar. Hukuku hiçe saydılar, hukuka hile yaptılar. Hukuku arkadan dolandılar. Bu hareketlere de hükümet sürekli çanak tuttu. Ne var ki, bilmedikleri bir şey var. Onlar hukuku tanımıyorsa Tonyalılar da tanımıyor. Bu uyarı onlara son uyarımızdır. Folderesi orada, Livalobo orada. Buyursun gelsinler!” dedi.

Mitingin sonunda, aynı gün Ahi Evren Kalp damar Cerrahi Hastanesinde yaşamını yitiren Tonyalı öğretmenlerden Bekir Elvan’ın cenazesi miting alanına getirildi. Yapılan törenden sonra miting sona erdi.

Tonya haber

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 768 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Çevre

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı Giresun Valiliğine dilekçe yağdırdılar.

Balık stoku tükeniyor

Balık stoku tükeniyor Prof. Dr. Sarı: “Balık bu sene olsa seneye olmaz."

Giresun Valiliği Suç İşliyor!

Giresun Valiliği Suç İşliyor! Mahkemenin kesin kapatma kararını tanımayan Vali Ünlü Çavuşlu'ya çöp dökmeye devam ediyor.

Dere Talanı İstifa Getirdi

Dere Talanı İstifa Getirdi Özel İdare sekreteri vekil Öztürk tartışması istifa ettirdi

Çanakçı'da HES Mücadelesi

Çanakçı'da HES Mücadelesi Nihat Öztürk yazdı

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss