Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İş cinayetlerine son
30 Ekim 2014, 16:19

İş cinayetlerine son

Kapitalizmin tapınakları doymak bilmiyor!

İş cinayetlerine son demek,mücadelenin yükseltilmesi demektir!

Kapitalizmin tapınakları doymak bilmiyor! Bu tapınak, bir gün Soma Madeni olurken, başka bir gün asansörü bozuk Torunlar inşaatı, bir başka gün OSTİM ve yeniden Karaman Maden tapınağı oluyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin 2014 raporuna göre, eylülde hayatını kaybedenlerle birlikte 2014’ün ilk dokuz ayında en az 1414 işçinin öldüğünü kayda geçiyor. 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma'daki işçi katliamının ardından bu kez de Karaman'ın Ermenek ilçesinde 19 işçi madende mahsur öylece bekliyor.

Dünya rakamları da işçilerin hayatlarının ne kadar ucuz olduğunu gösteriyor. Uluslarasın Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre; her yıl 2 milyon 300 binden fazla kadın ve erkek çalışırken hayatını kaybediyor! İşyerinde kullanılan toksik maddeler her yıl 440 bin işçiyi öldürüyor! Her 15 saniyede bir, 1 işçi çalışırken ölüyor!

İşçi katliamlarının en temel nedeninin “kâr için üretim” olduğu biliniyor. Kâr için üretim, işçilerin kolayca işten çıkarılabilmesini, tazminatının verilmemesini, ücretini dahi alamamasını, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmamasını, işçilerin kaydının bile tutulmamasını velhasıl esnek ve güvencesiz çalıştırılmasını gerektiriyor. Tüm bunlar maliyetleri düşürmek için yapılıyor. Yani işçilerin canları hiçe sayılıyor. Ne var ki kâr için üretim ile “toplumsal ihtiyaçlar için üretim” arasındaki çelişki gittikçe şiddetleniyor. Bugün işçi mücadeleleri ve buradan doğan talepler yükseliyor; birleşik sınıf mücadelesinin önü açılıyor.

Kapitalist işletmelerde hiç bir işçi ölmemelidir! Bunun için AKP, gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini tapınaklarına sokacak ve bunların denetlenmesini sağlayacak yasaları demokratik işçi örgütleri ile birlikte çıkarmalıdır. Torba yasalarda geçirdiği işçi haklarını gasp eden tüm düzenlemeler ortadan kaldırılmalıdır. Hükümet taşeron uygulamasına, esnek ve güvencesiz çalıştırmaya son vermelidir. Herkese iş ve insanca yaşam olanağı sunan asgari ücret uygulamasına geçmeli, asgari ücretin belirlenmesine işçi temsilcilerinin katılmaları sağlanmalıdır.

Aykut Bingöl

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Giresun İl Temsilciliği - sykpgiresun@farnakes.com 

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 458 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Ekonomi-Çalışma Hayatı

Fındıkta Fiyat Oyunu

Fındıkta Fiyat Oyunu Taban fiyat 54 lira olarak açıklandı, 46 liradan alım yapılıyor.

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı Tüm-Bel-Sen, kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesini talep ediyor

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı Memur emeklisine ikramiye için son gün 29 Ocak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak Adalet Bakanlığına 3.611 personel alımı yapılacaktır.

Bağ-Kur'luya erken emeklilik

Bağ-Kur'luya erken emeklilik Emekli olamayan Bağ-Kur'lulara iyi haber

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss