Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu Olsun
30 Ağustos 2014, 04:12

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu Olsun

30 Ağustos Zafer Bayramı Nedir?

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu Olsun

30 Ağustos Zafer Bayramı Nedir?

Bugün günlerden 30 Ağustos Zafer Bayramı.

Peki 30 Ağustos Zafer Bayramı Nedir? 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın Tarihi Nedir? 30 Ağustos Zafer Bayramında Neler Yaşanmıştır?

Zafer Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal bayramıdır. Her yıl 30 Ağustos günü kutlanır. Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan bayramdır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terketmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.

Zafer Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal bayramıdır. Her yıl 30 Ağustos günü kutlanır. 30 Ağustos Zafer Bayramı Şiirleri, 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajları, 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlamaları, 30 ağustos Zafer Bayramı Önemi nedir Kaçıncı Yıl Dönemi Kutlanır...

30 Ağustos Zafer Bayramı

Ülke : Türkiye Türkiye Cumhuriyeti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Önemi : Türkiye Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü Büyük Taarruz'un galibiyetini ve düşman birliklerinin ülke sınırlarını terk ettiğinin sevinci olarak kutlanan Türk milli bayramı

Tarih : 30 Ağustos 1922

Zafer Bayramı, ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir'de kutlanmıştır. Resmî olarak Zafer Bayramı ilân edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur. Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanır. Devlet erkânı ve yurttaşlar, Ankara'da Anıtkabir'i, diğer illerde de anıt ve şehitlikleri ziyaret edip, Mustafa Kemal Atatürk'e, silah arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere şükranlarını sunar. Hemen hemen her yerleşim yerinde, askerî birlikler geçit törenlerine katılır. Ayrıca dış temsilciliklerde de çeşitli kutlamalar yapılır. 30 Ağustos günü, Türkiye'de resmî tatildir.

Her yıl, Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları bu tarihte mezun verir. Tüm subay ve astsubay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olur.

Tarihi

23 Ağustos - 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Savaşı'yla Yunan orduları gerilemek zorunda kaldı. Bu uzun zamandır Türk ordularının elde ettiği ilk başarıdır. TBMM tarafından Sakarya Savaşı'ndan sonra Mustafa Kemal'e mareşal ve gazi unvanları verildi. Tarihin bu dönüm noktasından sonra Yunan ordusunun ve diğer işgalci güçlerin topraklardan atılma kararı alınır. Sad planı adı verilen taaruz planı ocak ve nisan aylarında iki kez ertelenir. Tarruzun hazırlıkları tam anlamıyla ağustos ayında tamamlanır. Batı cephesinin kuzeyindeki ve güney cephesindeki Türk birlikleri, büyük bir gizlilik içinde Kocatepe bölgesine kaydırıldı. İstanbul'daki cephane depolarından silah ve cephane gizlice Anadolu topraklarına getirtildi. İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılmaz hâle getirilen toplar onarıldı. Yeni silahlar satın alındı. Orduya taarruz eğitimi yaptırıldı. Gazi Mustafa Kemal'in başkomutanlığını yaptığı Türk ordusu, 26 Ağustos 1922'de düşmana saldırdı. Birkaç saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos'ta düşman çember içine alındı. Sağ kalanlar esir alındı. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis de vardı.

Bu savaş, Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı.

Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden temizlenmiş oldu.

30 Ağustos Zafer Bayramı bugün Ankara’da düzenlenecek resmi törenlerle kutlanacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ilk kez Başkomutan sıfatıyla Çankaya Köşkü’nde düzenleyeceği kutlama töreninde hazır bulunacak. Ancak hem Kılıçdaroğlu hem de MHP lideri Devlet Bahçeli, Erdoğan’ın Köşk resepsiyonuna katılmayacak. Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak bugün ilk kez 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerine ve etkinliklerine katılacak. Erdoğan, devlet erkânı ile birlikte sabah saat 08.45’te Anıtkabir’de düzenlenecek törene katılacak. Erdoğan Cumhurbaşkanı olarak ilk kez Aslanlı Yol’dan yürüyecek, Atatürk’ün mozolesine çelenk koyacak. Saygı duruşunun ardından Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayacak. Erdoğan daha sonra Çankaya Köşkü’ne çıkarak yine ilk kez saat 10.00’da Başkomutan sıfatıyla tebrikleri kabul edecek. Erdoğan, akşam saatlerinde de Köşk’te Zafer Bayramı resepsiyonu verecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Köşk’teki tebrik törenine katılacak. Anıtkabir’de düzenlenecek resmi törene de katılacak olan Kılıçdaroğlu, Atatürk Kültür Merkezi’ndeki geçit törenini de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte şeref locasından izleyecek. Kılıçdaroğlu daha sonra 16.30’da Çankaya Belediyesi’nin Lozan Parkı’nın, 18.00’da da Batıkent Yenimahalle Belediyesi Spor Kompleksi’nin açılış törenine katılacak, ardından İstanbul’a gidecek. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli, Erdoğan’ın Çankaya Köşkü’nde düzenleyeceği resepsiyona katılmayacak.

Kulluğu yok edin...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise bayram mesajında “Kuvayi Milliye destanında olduğu gibi, ‘Yok edin insanın insana kulluğunu” davetinde bulunması dikkat çekti. “Herkesi kol kola, omuz omuza mücadele etmeye” çağıran Kılıçdaroğlu, “Çağırıyorum ki, ‘Bir ağaç gibi tek ve hür, ve bir orman gibi kardeşçe yaşayalım” dedi. Kılıçdaroğlu, “Tarihimize altın harflerle yazılan 30 Ağustos Zaferi her şeyden önce, bağımsızlığa, kardeşliğe, laik cumhuriyete, demokrasiye ve kadın erkek eşitliğine giden yolları açmıştır” değerlendirmesini de yaptı. 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle siyasiler kutlama mesajları yayınladı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “milli hafızamızdan hiçbir zaman silinmeyeceğini” belirterek “Bu zaferle, bayrağımız özgürce dalgalanacağı gönderdeki yerine yeniden çekilmiş ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ilk adımları atılmıştır” dedi.

Kutlamalar nedeniyle İstanbul’da bazı yollar kapalı Bu yollara dikkat

30 Ağustos Zafer Bayramı için İstanbul’daki ilk tören İstanbul Valiliği tarafından 09.30’da Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk sunulması ile başlayacak. Daha sonra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, valilik binasında saat 10.15’te tebrikleri kabul edecek. Saat 11.00’de Vatan Caddesi’nde resmi geçit töreni düzenlenecek. 19.30’da Haliç Kongre Merkezi’nde resepsiyon verilecek. Saat 21.00’de de havai fişek gösterisi yapılacak. Beşiktaş Belediyesi Zafer Bayramı’nı saat 19.00’da fener alayı ve konserlerle kutlayacak. Etiler’deki İlhan Selçuk ve Cumhuriyet Aydınlanmasını Yaratanlar Heykeli önünden Arnavutköy sahiline dek marşlarla yürünecek. Beşiktaş Belediye Başkanı avukat Murat Hazinedar’ın da katılacağı etkinlikte, fener alayından sonra teknelerle Beşiktaş İskelesi’ne hareket edilecek ve havai fişek gösterileri yapılacak. Saat 21.30’da Yüksek Sadakat, Beşiktaş Meydanı’nda konser verecek. Avcılar Belediyesi ise 30 Ağustos’ta Avcılar’da 300 çocuğu ücretsiz sünnet ettirecek. Saat 20.30’da ise Avcılar Belediyesi Meydanı’nda Sertab Erener sahneye çıkacak. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Bağdat Caddesi Platformu, CHP, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Gönüllü Evleri, HEPAR, İşçi Partisi, 10. Köy, bugün saat 18.00’de Şaşkınbakkal Işıklar’da “30. Ağustos Bağımsızlık ve Zafer Yürüyüşü” düzenleyecek.

Trafiğe kapatılacak yerler şöyle:

“Topkule ve Mahmutbey Köprüsü, Mahmutbey yolu ve Topkule arası, Vatan Caddesi, Oğuzhan Caddesi, Topkapı, Edirnekapı Kavşağı ve Vatan Caddesi kesişim noktası, Mahmutbey Köprüsü ve Sultançiftliği kavşağı arasında kalan yol.

Alternatif güzergâhlar şöyle:

D-100 Karayolu’ndan Vatan Caddesi’ne gidecek sürücüler Haliç Tünel, Edirnekapı, Fevzipaşa Bulvarı, Aksaray güzergahını veya Haliç Tünel, Ayvansaray ışıklardan Balat yolunu takiben Unkapanı ve Sirkeci istikametlerini kullanabilir. l Vatan Caddesi’ni kullanarak Fatih ilçesindeki hastanelere gelecek olan sürücüler Sahil yolunu tercih ederek Samatya’dan CerrahpaşaÇapa- Haseki veya Vakıf Gureba’ya gidebilir. l Fatih istikametinden hastanelere gidecek sürücüler Atatürk Bulvarı-Aksaray ve Millet Caddesi güzergâhını kullanabilir.

GÜNÜN ANLAMI VE ÖNEMİ

Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşmasıyla yurdumuz tamamen elimizden alınıyor, vatanımızda hür olarak yaşama hakkımıza son veriliyordu. Yüzyıllardır üzerinde bağımsız olarak yaşadığımız bu topraklar düşmanlara veriliyor, bizim de bunu kabul etmemiz isteniyordu.

Türk milletinin bu durumu kabul etmesi elbette mümkün değildi. 19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Samsun'a çıkmasıyla, lideriyle kucaklaşan Anadolu, Atatürk'ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. Amasya Genelgesi'nin yayınlanmasının ardından Erzurum ve Sivas Kongreleri yapıldı. Daha sonra 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelen Atatürk, 23 Nisan 1920'de TBMM'yi kurdu. Böy-lece hem memleketin yönetimi halkın iradesine verilmiş oluyordu. Hem de Kurtuluş Savaşı'nın merkezi Ankara oluyordu.

TBMM meclisi yaptığı görüşmelerde yurdun durumunu ve kurtuluş çarelerini aradı. "Misak-ı Millî sınırları içinde vatanın bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı görüşü"nden hareketle, düşmanla mücadele kararı alındı. Oluşturulan düzenli ordularla savaşa girildi. İlk başarı, Doğu'da Ermeni çetelerine karşı kazanıldı. Daha sonra, Batı cephesinde, Yunanlılarla, I. İnönü ve II. İnönü Savaşları yapıldı. Bu savaşların kazanılmasıyla Yunanlılar'a büyük bir darbe indirilmiş oldu. Bunun üzerine Yunan ordusu yeniden saldırıya geçti. Saldırı üzerine Mustafa Kemal, or-dularına: "Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bu satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz." emrini verdi.

Türk askeri, büyük bir azim ve fedakârlıkla bu karara uydu. 23 Ağustos ve 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Meydan Muharebesiyle, Türk milleti 1699 Karlofça Antlaşmasından beri ilk defa toprak kazanmaya başlıyordu. Sakarya Savaşı, Türk milletinin savunma durumundan taarruz durumuna geçtiği önemli bir savaş olarak da tarihe geçti. Bu zafer sonunda, TBMM tarafından, Mustafa Kemal'e "gazi" unvanı ve "Mareşal" rütbesi verildi.

Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Sakarya Savaşı'ndan sonra, büyük bir taarruzla düşmanı tamamen yok etme kararı alındı.

1922 yılı Ağustosuna kadar, hazırlıklar tamamlandı. Güneydeki Türk birlikle-ri, büyük bir gizlilik içinde Batı cephesine kaydmld". İstanbul'daki cephane depolarından silah ve cephane kaçırıldı. İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılmaz hâle getirilen toplar onarıldı. Yeni silâhlar satın alındı. Ordumuza taarruz eğitimi yaptırıldı. Bu hazırlıklardan sonra, Gazi Mustafa Kemal'in başkomutan-lığını yaptığı ordumuz, 26 Ağustos 1922'de düşmana saldırdı. Bir saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos'ta düşman çember içine alındı. Sağ kalanlar esir alındı. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis'te vardı.

Bu savaş, Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık

Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı.

Büyük Taarruzun başarıyla sonuçlanmasından sonra düşman, İzmir'e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla yurdumuz düşmandan temizlenmiş oldu. Hain düşmanın, haksızca ve alçakça işgaline "dur" diyen ve kanımızın son damlasını akıtmadan yurdumuzu bırakmayacağımızı dünyaya ispatlayan bu büyük zaferi her yıl, 30 Ağustos günü, bayram yaparak kutluyoruz.

Tüm ülkemizin ve vatandaşlarımızın www.gorelesol.com olarak 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı en içten dileklerimizle kutlarız.

30 Ağustos Zafer Bayramınız Kutlu Olsun...

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 785 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Af Yasası Çıktı

Af Yasası Çıktı Yaklaşık 100 bin kişi tahliye olacak.

Yaşasın 8 Mart

Yaşasın 8 Mart Bize diyorlar ki,

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı Ad ve soyadlardaki yanlış yazımlar mahkeme kararı olmaksızın değiştirilmesi süreci devam ediyor.

23 Nisan Sadece Tören Değildir

23 Nisan Sadece Tören Değildir Çocukların Yaşadığı Ağır Sorunlara Kalıcı Çözümler Üretilmelidir!

İşte referandumun oy pusulaları

İşte referandumun oy pusulaları Türkiye'de ise seçmenler 16 Nisan'da sandık başında olacak.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss