Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Espiye'deki HES projesine suç duyurusu!
25 Ağustos 2014, 23:00

Espiye'deki HES projesine suç duyurusu!

HES,çevre,doğa ve tarih katliamına neden oluyor

Espiye'deki HES projesine suç duyurusu!

Giresun'un en büyük ikinci ilçesi olan Espiye'nin tarihi Ericek Köyü'ne İÇTAŞ firması tarafından yapılan Hidro Elektrik Santrali (HES), çevre,doğa ve tarih katliamına neden oluyor.

Geçimini hayvancılık ve arıcılıkla sağlayan tarihi köy, Giresun'un en büyük ve en güzel orman köylerinden biri. Köprü, han ve eski evleriyle yakın geçmişimizin izlerini taşıyan Ericek Köyü'nde Hes projesi ile yaşanan doğa ve tarih cinayetine yetkililerin seyirci kalması Espiye ve Köy halkının büyük tepkisine neden oluyor. Başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'i göreve davet edip katliamı durdurmaya çağıran köy sakinleri, tarihi ve doğal güzelliği ile Giresun'un en eski ve en güzel köyü olan Ericek'te yaşan orman cinayetin sorumlularından hesap sorulmasını istediler.

Espiye halkının yayla yolu güzergâhında bulunan tarihi köyde göz göre bir yılı aşkındır süren orman katliamı, gurbetten yaylaya giden vatandaşların da büyük tepkisine neden oluyor.

DEVRİ ALEM CİNAYETİ GÖRÜNTÜLEDİ

Karadeniz'de kültür ve medeniyet tarihimizin izlerini araştıran DevriAlem Programı da tarihi Ericek Köyü'nde yaşanan cinayetin görüntülerini belgesel haline getirdi. Hes projesi kapsamında Ericek Köyü'ndeki tarihi tepeyi kazıyan ve ağaçları kökünden söken yüklenici firmanın yüzlerce dönüm yeşil dokuyu sorumsuzca yok etmesi vicdanları sızlatıyor.

TARİHİ KÖPRÜ TEHLİKEDE

Tarihi İpek Yolu'nun bir bölümünün geçtiği ve Fatih Sultan Mehmet'in Gümüşhane üzerinden gelerek Trabzon'u fethinde kullandığı yol ve aynı zamanda o dönemden kalma tarihi taş köprü, Giresun ve Karadeniz tarihi için çok önemli bir eser. HES projesiyle yıkılma tehlikesi altında olan Köprünün koruması için yetkili kurum ve kuruluşları göreve davet ediyoruz.

1000 YILLIK GENELEĞE SON DARBE!

Hes projesi, Espiye'de 1000 yıllık otçu göçü geleneğini de bitirdi. İlk baharda hayvanlarla ve mısırların kazılmasıyla Temmuz ayında yürüyerek yaylaya çıkan ve 1000 yıldır süren bu gelenek Hes projesiyle tarihe karıştı.

Hayvanları ile yaylaya yürüyerek gitmek isteyen ve Ericek Köprüsü ve tarihi taş döşeme yolunu kullanmak isteyen vatandaşlar, tehlike dolasıyla bu yolu kullanmaya korkuyorlar. Espiye halkının bin yıldır yürüdüğü ve her kilometresinde ayak izleri ve hatıralarının bulunduğu yolun HES dolasıyla tahrip edilip ulaşıma kapatılması Espiye'nin en eski kültürüne de büyük darbe vurdu.

SUÇ DUYURUSU

Giresun Gönül Dostları Birliği Platformu ve Devri Alem Belgesel Programı, Tarihi Ericek Köyü'nde yaşanan tarih, kültür ve doğa katliamına durulması ve sorumlular hakkında gereken yasal işlemlerin yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na suç duyurusunda bulundu.

Yeşilgiresun

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 2258 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Çevre

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı Giresun Valiliğine dilekçe yağdırdılar.

Balık stoku tükeniyor

Balık stoku tükeniyor Prof. Dr. Sarı: “Balık bu sene olsa seneye olmaz."

Giresun Valiliği Suç İşliyor!

Giresun Valiliği Suç İşliyor! Mahkemenin kesin kapatma kararını tanımayan Vali Ünlü Çavuşlu'ya çöp dökmeye devam ediyor.

Dere Talanı İstifa Getirdi

Dere Talanı İstifa Getirdi Özel İdare sekreteri vekil Öztürk tartışması istifa ettirdi

Çanakçı'da HES Mücadelesi

Çanakçı'da HES Mücadelesi Nihat Öztürk yazdı

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss