Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cumhurbaşkanlığına kadar Başbakan kalabilir
19 Ağustos 2014, 02:59

Cumhurbaşkanlığına kadar Başbakan kalabilir

Hakyemez,İstifa talebi muhalefetin kötü bir senaryosudur

Cumhurbaşkanlığına kadar Başbakan kalabilir

İstifa talebi muhalefetin kötü bir senaryosudur.

Anayasa profesörü Hakyemez, Başbakan Erdoğan’ın görevi devralacağı 28 Ağustos’a kadar kanunen başbakan olduğunu belirterek, “İstifa seçeneği seçimi kaybedeceklerini bilen muhalefetin uydurduğu kötü bir vesayet senaryosuydu” dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Anayasa Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi ve Akil İnsanlar Karadeniz Heyeti Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, milletin oyu ile seçilen ilk cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan için YSK'nın TBMM'ye gönderdiği mazbata sonrasında başlatılan 'Erdoğan, artık Başbakan ve milletvekili değil' tartışmalarını STAR'a yorumladı.

2007 yılında TBMM'nin Cumhurbaşkanı seçmeni engellemek için icat edilen 367 oy krizinin benzerinin bugün Erdoğan'ın seçilmesi sonrasında Anayasa'nın 101'inci maddesiyle tekrarlanmaya çalışıldığını belirten Prof. Hakyemez, "Yeni bir 367 garabeti yaratmaya çalışıyorlar. Gül'ün görevi bıraktığı Erdoğan'ın yemin ettiği güne kadar Erdoğan , Başbakan'dır.

 Diyorlar ki 'Erdoğan Başbakan değil, vekil tayin etsin' Madem Erdoğan Başbakan değil, milletvekili de değil o zaman vekili nasıl tayin edecek?" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görevini bıraktığı ve Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak yemin edeceği güne kadar görevini sürdüreceğinden söz eden Prof. Hakyemez, şöyle devam etti:

13 GÜN DAHA BAŞBAKAN

"Gül'ün yeni hükümet kurulması için Başbakan adayına görev vermesi lazım bu senaryoya göre. Yani söyledikleri mantıksız. Seçimi kaybedeceğini bilenlerin önceden hazırladığı bir senaryo bu. Üstelik de Türkiye'de Başbakan'ın her saniye çok kritik kararlar vermesi gereken dönemden geçerken yapılmış bir hamle. Dolayısıyla, Erdoğan görevi devralacağı 13 günlük süre boyunca Başbakan'dır."

BAŞARISIZ VESAYET GİRİŞİMİ

Türkiye Cumhuriyeti'ni 1982 Anayasası'ndan örnekle Başbakan Erdoğan'ın görevinin devam ettiğine işaret eden Prof. Hakyemez, şöyle konuştu: "1982 Anayasasında seçilen cumhurbaşkanının varsa siyasi parti üyeliği ve milletvekilliğinin sona ermesinin öngörülmesi, benimsenen hükümet sisteminde cumhurbaşkanına tanınan konum ile doğrudan ilgilidir. Benimsenen modelde, seçilen cumhurbaşkanı görev süresi boyunca milletvekili olarak görev yapamayacak ve siyasi partiye üye olamayacaktır...

Bu nedenle cumhurbaşkanlığı seçiminde seçimi kazanan kişinin cumhurbaşkanlığı görevine başlayacağı tarihe kadar siyasi parti ve parlamento üyeliğinin devam etmesi hiçbir sakınca doğurmayacaktır. Aksi durumda ise 13 günlük süre boyunca seçimi kazanan kişi ne milletvekili olarak görev yapabilecek ne de önceki cumhurbaşkanının görev süresi dolmadığından cumhurbaşkanı yetkilerini kullanabilecektir. Bu nedenle aksi görüşün kabulü mantıki açıdan da imkansızdır. Kafalarına göre hukuk yorumluyor.

Amaç; Erdoğan parti genel başkanlığından düşsün, AK Parti karışsın isteniyor. 367 krizinin benzerini çıkartma çabası budur. Yine bir vesayet denemesi"

günebakış

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 663 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Af Yasası Çıktı

Af Yasası Çıktı Yaklaşık 100 bin kişi tahliye olacak.

Yaşasın 8 Mart

Yaşasın 8 Mart Bize diyorlar ki,

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı Ad ve soyadlardaki yanlış yazımlar mahkeme kararı olmaksızın değiştirilmesi süreci devam ediyor.

23 Nisan Sadece Tören Değildir

23 Nisan Sadece Tören Değildir Çocukların Yaşadığı Ağır Sorunlara Kalıcı Çözümler Üretilmelidir!

İşte referandumun oy pusulaları

İşte referandumun oy pusulaları Türkiye'de ise seçmenler 16 Nisan'da sandık başında olacak.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss