Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kürtler eski statükoyu yıkarak yenisini inşa ediyor
05 Ağustos 2014, 05:21

Kürtler eski statükoyu yıkarak yenisini inşa ediyor

Demirer: Kürtler eski statükoyu yıkarak yenisini inşa ediyor

Demirer: Kürtler eski statükoyu yıkarak yenisini inşa ediyor

Munzur, Kültür ve Doğa festivali kapsamında kentin dört bir yanında çeşitli panel ve etkinlikler tüm hızıyla devam ederken festivalin en dikkat çekici panellerinden bir tanesi Ortadoğu'da yaşanan son gelişmeler ve uluslararası güçlerin Rojava'daki oyunları oldu.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Ortadoğu bağlamında geliştirdiği demokratik ulus perspektifin Rojava devrimine önemli bir katkı sunduğunu dile getiren Yazar Temel Demirer,

"Kürtler bu gün eski statükoyu yıkarak yerine yeni bir sistem inşa ediyorlar" dedi.

Dersim'de gerçekleştirilen Munzur, Kültür ve Doğa festivali kapsamında kentin dört bir yanında çeşitli panel ve etkinlikler devam ederken, festivalin 3'üncü gününde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'in Rojava'ya dönük yaptığı saldırılar başta olmak üzere Ortadoğu'da yaşanan son gelişmeler masaya yatırıldı.

Uluslararası güçlerin Rojava çıkmazı başta olmak üzere devrimin toplumsallık açısında getireceği kazanımlar konusunda DİHA'nın sorularını yanıtlayan araştırmacı yazar Temel Demirer ile Evrensel Gazetesi yazarı Yusuf Karataş, Rojava'daki toplumsallığın tüm Ortadoğu halkları açısında anlamlı bir model olduğunu kaydetti.

'Silahlanmış bir halk kendi ulusal kurtuluş inşasını gerçekleştiriyor'

Artık Ortadoğu'da emperyalistler tarafından çizilmiş sınırların hiçbir meşruiyetinin kalmadığını dile getiren Temel Demirer,

"Dört parçada bölünmüş Kürdistan tarih sahnesine yeniden çıkıyor. Yeniden bir ulusal inşa gerçekleşmesi kaçınılmazdır" dedi.

Kürt halkının on yıllardan beri verdiği mücadele sayesinde Rojava devriminin açığa çıktığını ve oldukça anlamlı bir çıkışı yakaladığını söyleyen Demirer,

"Ben Rojava'yı kurtarılmış bölge olarak tanımlıyorum. Burada silahlanmış bir halk kendi ulusal kurtuluş inşasını gerçekleştiriyor. Tabi ki Kürtler bu inşayı gerçekleştirirken ötekisiz bir şekilde yapıyor. Bütün ezilenlerle birlikte kendi geleceğini kuruyor" diye konuştu.

'Haklı direnişi sayesinde kadınların da ön plana çıktıklarını görüyoruz'

Rojava'daki devrim havasının tüm dört parçada ciddi bir moral kaynağı oluşturduğunu ifade eden Demirer, devrimin ilerlemesi durumunda aynı şekilde dört parçada kaldıraç rolünü oynayacağını kaydetti.

Rojava varlığının Türkiye'nin tel örgülerini tamamen ortadan kaldırdığını dile getiren Demirer,

"21. Yüzyılın şafağında tüm ezilen tüm ulusların artık tarih sahnesinde olacakları ve olması gerektiğini görüyoruz. Bu temelde Ortadoğu'da gelişen demokratik ve haklı direnişi sayesinde kadınların da ön plana çıktıklarını görüyoruz" diye belirtti.

Devrimin bir inşa süreci olduğunu vurgulayan Demirer, toplumsal yaşamı inşa süreçlerinde herkesin kendinden bir şeyleri kattığını dile getirdi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Ortadoğu bağlamında geliştirdiği demokratik ulus perspektifin Rojava devrimine önemli bir katkı sunduğunu dile getiren Demirer,

"Kürtler bu gün eski statükoyu yıkarak yerine yeni bir sistem inşa ediyorlar" dedi.

'Devrim baskı altına alınmak isteniyor'

Uluslararası güçlerin halkların demokratik geleceğini engellemek adına Ortadoğu denklemlerini yeniden dizayn etme arayışına girdiklerine dikkat çeken Evrensel Gazetesi yazarı Yusuf Karataş ise, aynı güçlerin Ortadoğu'da bulunan bir takım radikal İslamcı kesimleri kendi amaçları doğrultusunda kullandıklarını vurguladı.

Suriye'de bilinçli olarak bölgesel kamplaşma yaratıldığını dile getiren Karataş,

"Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çeteleri eliyle kafalarında kurguladıkları temel eğilim Rojava devrimini baskı ve kontrol altına almaktı. Rojava'nın Ortadoğu'da yaşanan kutuplaşmalara karşı anlamlı bir model olması radikal İslamcı kesimler tarafından benimsenmiyor. Bundan kaynaklı sürekli olarak saldırı halindeler" diye konuştu.

(ekip/hd/mö)

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 643 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Af Yasası Çıktı

Af Yasası Çıktı Yaklaşık 100 bin kişi tahliye olacak.

Yaşasın 8 Mart

Yaşasın 8 Mart Bize diyorlar ki,

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı Ad ve soyadlardaki yanlış yazımlar mahkeme kararı olmaksızın değiştirilmesi süreci devam ediyor.

23 Nisan Sadece Tören Değildir

23 Nisan Sadece Tören Değildir Çocukların Yaşadığı Ağır Sorunlara Kalıcı Çözümler Üretilmelidir!

İşte referandumun oy pusulaları

İşte referandumun oy pusulaları Türkiye'de ise seçmenler 16 Nisan'da sandık başında olacak.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss