Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fındık Rekoltesi Gerçekçi Olmalıdır
21 Temmuz 2014, 21:02

Fındık Rekoltesi Gerçekçi Olmalıdır

Fındık rekoltesinin tahminen ne olacağı hususu bu aylarda her zaman olduğu gibi gündemdedir

Değerli Basın Mensupları,

2014 ürünü fındık rekoltesinin tahminen ne olacağı hususu bu aylarda her zaman olduğu gibi gündemdedir.

Öncelikle konu çok önemlidir. Her kesimde merak uyandırması normaldir. Üreticiden başlayarak zincirin her halkasında yer alan kesimler yanında Türk sanayici/ihracatçısı ve yine bağlantılı olarak fındığımızı mamullerinde kullanarak dünyanın bir çok ülkesinde kendi dağıtım kanalları aracılığıyla son tüketiciye ulaştıran dış alıcılar ve onlara bağlı sanayi sektöründe yer alanlar, önümüzdeki 1 yıl için arz miktarının ne olabileceğini tahminen de olsa bilmek isterler.

Bu nedenle rekolte tahmini bilimsel bir çalışma olmasının yanında ticareti etkileyen ciddi bir eylemdir.

Ancak ne yazık ki bu çalışmanın bazı kesimlerce bir spekülasyon ve popülizm aracı olarak görüldüğü de bir gerçektir. Bulundukları mevki gereğince “düşük açıklanmalıdır” ön yargısı ile hareket edenlerin yıllardır bir türlü değişmek bilmeyen tavırları, sektördeki her kesime zarar vermektedir.

Özellikle işin içinde bilim adamları ve teknik kadrolar olmasına rağmen bu tutumun değişmemesi çok daha vahim bir durumdur.

Elbette her kurum tahmin yapabilir. Herkesin kendine göre geçerli yöntemleri olabilir. Ancak her tahminin ve çalışmanın bir doğrulama yöntemi de vardır. Sonuçta her kurum kendisini bu yolla kontrol etmelidir.

Bu konuda Devlet adına her türlü fındık alım satımında tescil görevini yapan Ticaret Borsalarının müstahsil satışları kaydı ve ilgili resmi mevzuatına göre İhracatçı Birlikleri kaydına girme zorunluluğu olan resmi ihracat rakamları baz alınmalıdır.

Bu yılda isabetsiz ve mesnetsiz açıklanan rekolte tahminleri hakkında hüküm verebilmemiz için öncelikle 2013 yılı tahminlerine ve bu tahminlerin gerçekleşme durumuna bir göz atalım.

Ziraat Odaları 2013 yılı tahmini 484.000 ton kabuklu fındık idi. Açıklamayı da bizzat genel başkanları yapmıştı. İhracatçılar Birliği olarak bizim tahminimizde 661.000 ton idi. Bu bağlamda ekte sunduğumuz resmi borsa kayıtlarına göre daha Mayıs sonu itibarıyle gerçekleşen kayıt 653.458 tona ulaşmıştır. (Tablo : 1) Bu rakamın sezon sonu itibariyle 665.000 tona ulaşması beklenmektedir. Arada 180.000 ton civarında ihmal edilmesi mümkün olmayan büyük bir fark vardır. Bu büyük yanılgıyı tüccarın elindeki stoklara, kurumların stoktan mal satışına bağlamak ise çok büyük bir pişkinlik ve cehalet örneğidir. Stoklardan gelen fındık Mars dan gelemeyeceğine göre elbette ki üretimden gelmiştir. Ziraat Odalarının maalesef piyasalarda fındığın nasıl işlem gördüğünden ve üretici borsa tescillerinin nasıl yapıldığından, bu hesapların nasıl tutulduğundan bile haberi yoktur. Lütfen öğrensinler; Stok devri her yıl olur. Ancak sadece üreticinin elinde bekleyen işlem görmemiş ürünler satıldığında yeni kayıtlara girer. Bu durum önceki yıllarda da vardı, bu yıl da olacaktır. Sonuçları da etkilemez. Her kademedeki tüccar ve sanayicinin stoklarında bulunup, yeni sezona devreden fındıklar ise zaten yasal olarak tescil işlemi yapılarak kayıtlara alınmış bulunmaktadır.

Bu nasıl bilimsel bir tahmindir?. “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz” atasözünden ders çıkarıp bu çevrelerin arkalarına bakmaları, biz nerede yanlış yapıyoruz? Demeleri gerekmez mi? Bu yanılma dikkate alınmadan yapılmakta olan yeni tahminlerin inandırıcı olması mümkün değildir.

Gerçi bu film yeni değil… 2004 yılındaki don olayından sonra bilimsel (!) açıklamalar yaparak “önümüzdeki 5 yıl fındık olmaz” diyenler şimdi de gelecek 3 yıl hiç ürün olmayacağını öngörebilmektedirler.Bilim adamı onun bunun değil sadece bilimin ve gerçeklerin hizmetinde olur.Bunu da unutmayalım.

Rekolte tahmini önemlidir ve mutlaka yapılmalıdır. Bunda biz ihracatçıların bir sorumluluğu olmasa da bizi ilgilendirmez diyemeyiz. Bu nedenle popülist ve spekülatif gerekçelerle rakam açıklamak yerine doğruya en yakın tahmini yapmak zorundayız. Bu durum ülkemizin ve kurumlarımızın prestiji açısından da önemlidir. Kimsenin “yanıldık, ne yapalım” demek lüksü yoktur. Zira her yıl yanılmayı adet haline getirmiş olanlar yine yanıldıklarında, tekrar palavra tahminler yapacak yerde bir otokontrol mekanizmasını artık çalıştırmalıdırlar. Özellikle Batı Karadeniz Bölgesi için tahminlerin gerçeklerin daima çok altında olması, bu bölgede dikim alanlarının çok genişlediğini açıkça göstermiyor mu? Fındık Tanıtım Grubu (FTG) olarak Tarım Bakanlığımızla müşterek yürüteceğimiz yeni bir proje çerçevesinde fındık üretilen tüm illerimizin uzaydan algılama metodu ile alan büyüklüklerinin tespiti yeniden yapılacaktır. Projenin finansmanı FTG tarafından karşılanacaktır.

Otokontrol mekanizmasına neden ihtiyaç duymak zorunda olduklarını en iyi anlatan son 5 yıllık rekolte tahminleridir ve ilişikte sunulmaktadır. (Tablo : 2)

Görüleceği üzere bu çevreler her seferinde yanılmaktadırlar. Sürekli yanılgıda ısrar iyi niyet sınırlarını maalesef zorlamakta hatta aşmaktadır.

Fındık üzerinden siyaset yapmak, ucuz halk kahramanlığı yapmak isteyenler için siyasete girme yolları açıktır.

Bu kesimleri tekrar düşünmeye ve nerede yanlış yaptıklarını değerlendirmeye davet ediyoruz.

Karadeniz ve İstanbul Fındık İhracatçı Birliklerinin oluşturduğu Sektör Kurulunca açıklanması kararlaştırılan 2014 ürünü rekolte tahmini 514.000 tondur. Kamuoyuna deklare ediyoruz.

Bu vesile ile her yıl büyük bir isabetle tahmin yapan Ziraat Mühendislerinden müteşekkil değerli ekibimizi, Sn.Şenel Öztürk‘ün şahsında tebrik ediyorum.

İlyas Edip SEVİNÇ

Fındık ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 652 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yöreden

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!” Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"

Hemşire, hastanede ölü bulundu

Hemşire, hastanede ölü bulundu Hemşire, görev yaptığı hastanede ölü bulundu

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı olayla ilgili 9 şüpheli tutuklandı.

Espiye'de uyuşturucu operasyonu

Espiye'de uyuşturucu operasyonu Uyuşturucu tacirleri 2 kişi tutuklandı

Giresun’da feci ölüm

Giresun’da feci ölüm Testereyle boynundan yaralanan genç hayatı kaybetti.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss