Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fındığı İtalyanlara yem ettik
20 Temmuz 2014, 21:48

Fındığı İtalyanlara yem ettik

Türkiye, dünya piyasasında elinde tek koz olarak bulundurduğu fındığı da İtalyanlara kaptıracak

Fındığı İtalyanlara yem ettik

Uygulanan yanlış politikalar yüzünden tarımda kendine yeten ülke konumunu kaybeden Türkiye, dünya piyasasında elinde tek koz olarak bulundurduğu fındığı da İtalyanlara kaptıracak.

Türkiye’de bu yıl yaşanan olumsuz hava koşulları yüzünden fındık rekoltesi az. Öyle ki Tarım Bakanlığı, Ziraat Odaları Birliği ve ihracatçılar tarafından açıklanan rekolte tahminleri farklılık gösterse de ihracat için gerekli olan 600 bin tonun çok altında kalıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) açıkladığı rekolte tahminine göre Türkiye fındık üretiminin yüzde 98’ini karşılayan 14 ildeki rekolte bu yıl 371 bin tonun biraz üzerinde.

Yine TZOB’un bildirdiğine göre, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin elinde bulunan fındık stokları da bu yıl sıfırlanacak.

EN AZ 10 TL

Rekoltenin yerlerde süründüğü bu yıl üreticinin asıl merak ettiği konu ise fındığın kilosunun ne kadar olacağı. Geçen hafta konuya ilişkin bir açıklama yapan Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, “Aslında stoğun olmadığı, ürünün çok az olduğu yıllarda fiyatının ucunu kestirebilmek mümkün değil ama fındık 10 liranın altına düşmez” dedi.

Bu yıl rekoltenin en yüksek olduğu Sakarya’nın Ticaret Borsası Başkanı Cevdet Mete de, yaklaşık bir ay sonra pazara inecek fıkdığın fiyatının 10 TL’den alıcı bulacağını söyledi.

TÜRKİYE ETKİSİZ KALDI

Fındıkta rekolte ve fiyat gelişmeler böyle iken Türkiye’nin fındık işleme ve ihracatında en büyük paya sahip olan Oltan Gıda’nın İtalyan Ferrero’ya satıldığı önceki gün resmen açıklandı. Konuya ilişkin dün bir açıklama yapan Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin ise, Oltan Gıda’nın, çikolata üreticisi İtalyan Ferrero’ya satılmasının, Türkiye’nin uluslararası fındık fiyatlarının belirlenmesinde etkili olma imkanını büyük ölçüde ortadan kaldıracağını bildirdi.

Oltan Gıda’nın, çikolata üreticisi İtalyan Ferrero’ya satılmasının üreticilerde endişe yarattığını ifade eden Başkan Yetkin, “Ferrero tarafından satın alınan Oltan Gıda ise fındık ihracatı ve fındık işlenmesi alanında ülkede bir numaralı kuruluş durumunda. Türkiye’de toplam 5 fındık kırma fabrikası, 2 iç fındık seçme tesisi ve Trabzon’da fındık entegre tesisi bulunan Oltan Gıda’nın satılmasıyla ülkemizin fındık ihracatının yarıdan fazlası ve fındık işleme sanayisinin en önemli kuruluşları, dünyanın en büyük çikolata firmalarından birinin denetimine girmiş bulunuyor. Bu durum, yıllardır fındık tüccarları karşısında yeterli pazarlık gücüne sahip olmadığı için ürünlerini ucuza satmak zorunda kalan üreticilerimizi endişeye sevk ediyor” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİ EZİLECEK

Yerli tüccarların fındığı ucuza satın alma girişimleri karşısında direnmeye çalışan üreticilerin, şimdi çok daha büyük ve güçlü bir alıcı karşısında kaldıklarını ifade eden Yetkin, şöyle konuştu: “Bu yıl fındık rekoltesinin düşük olması nedeniyle fiyatların yüksek olması üreticilerin pazarlık gücünü artırsa da gelecekte fındık alımında ve işlenmesinde kartelleşme durumunun ortaya çıkması durumunda özellikle küçük üreticilerden oluşan fındık üreticileri çok zor durumda kalacak. Dünyanın başka bölgelerinde de fındık üretimini geliştirme imkanına sahip dev şirket.

Türkiye’nin fındık piyasasındaki ağırlığını da zaman içinde azaltabilecek. Bu son gelişme, dünyanın bir numaralı fındık üreticisi olan Türkiye’nin uluslararası fındık fiyatlarının belirlenmesinde etkili olma imkanını da büyük ölçüde ortadan kaldıracak”

www.aydinlikgazete.com

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 749 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yöreden

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!” Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"

Hemşire, hastanede ölü bulundu

Hemşire, hastanede ölü bulundu Hemşire, görev yaptığı hastanede ölü bulundu

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı olayla ilgili 9 şüpheli tutuklandı.

Espiye'de uyuşturucu operasyonu

Espiye'de uyuşturucu operasyonu Uyuşturucu tacirleri 2 kişi tutuklandı

Giresun’da feci ölüm

Giresun’da feci ölüm Testereyle boynundan yaralanan genç hayatı kaybetti.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss