Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eroğlu'nun
02 Temmuz 2014, 23:10

Eroğlu'nun "kurtardık" dediği gölde binlerce balık öldü

Yeryüzü cenneti Bafa Gölü ölüm kusmaya başladı.

Bakan Eroğlu’nun ‘kurtardık’ dediği gölde binlerce balık öldü

Aydın ve Muğla illeri sınırılarında yer alan bir zamanların yeryüzü cenneti Bafa Gölü ölüm kusmaya başladı.

Her yıl yinelenen toplu balık ölümlerinin kirlilik kaynaklı oksijensizlik yüzünden olduğunu belirten Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, kirlilik ve bulanıklığın gölün batı kesimini çamur rengine dönüştürdüğüne dikkat çekerek, “bu tür doğal olmayan renk değişiminin görüldüğü sularda öncelikle aşırı oranda oksijen seviyesinin düşmesi kaçınılmazdır ve her zaman için beklenen bir durumdur” dedi.

RADİKAL ÖNLEM ALINMAMASI BAFA’YI ÖLÜM ÇUKURUNA DÖNÜŞTÜRDÜ

Bafa Gölü’nde her yaz yinelenen balık ölümleri ihmal ve ilgisizlik yüzünden artarak sürüyor. Gölde uzun süredir bilimsel çalışmalar yürüten Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğr. Üy. Yard. Doç Dr. Erol Kesici, göldeki balık ölümlerinin radikal önlemlerin alınmaması sonucu ortaya çıktığını belirterek, sorunun devam etmesi durumunda önümüzdeki yıllarda istenmeyen ekolojik bozulmalarla karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulundu.

EN DAYANIKLI TÜRLERDEN BİRİ OLAN GÜMÜŞ BALIKLARI ÖLÜYOR

Mayıs ayında gölde meydana gelen kirlilik kaynaklı alg patlamalarının ardından Temmuz ayı başında gölün dayanıklı balık türlerinin ölmeye başladığını dile getiren Kesici, “Akdeniz kökenli olan, deniz ve göllerde yaşayabilen dayanıklı bir tür olan gümüş balıkları Bafa Gölü’nde kitleler halinde ölmeye başladı. Çok farklı su özelliklerinde yaşayabilen gümüş balıklarının ölmeleri, düşündürücü olmasının yanında göldeki kirliliğin de göstergesidir” dedi.

‘BALIKLAR ADETA SUDA BOĞULUYOR’

Bafa Gölü’nün batı bölümündeki alg çoğalmasının halen sürdüğüne dikkat çeken Kesici, “Bunun sonucunda gölde sediment miktarı artmakta ve buna bağlı olarak sudaki oksijen seviyesi önemli oranda azalmakta, ardından da su canlıları ve balık ölümleri gerçekleşmektedir. Balıkların solungaçları tıkanmakta, adeta suda boğulmaktadırlar. Kirlilik ve bulanıklık nedeniyle gölün batı kesimini çamur rengine dönüştüren ve bu tür doğal olmayan renk değişiminin görüldüğü sularda öncelikle aşırı oranda oksijen seviyesinin düşmesi kaçınılmazdır ve her zaman için beklenen bir durumdur. Gölün içindeki dayanıklı balıklar kitleler halinde ölüyorsa artık beklenmemelidir ” diye konuştu.

BAKAN EROĞLU: ‘BAFA’YI KURTARAN BİZİZ’

Bafa Gölü’nün kanayan yarası olan balık ölümleri konusunda yetkililere bilgi verildiği öğrenilirken, Mayıs ayı sonunda Aydın’ın Buharkent ilçesini ziyaret eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bafa’daki kirliliğin mevsimsel olduğu görüşünü savunmuştu. Konuyla ilgili bir soruya yanıt veren Bakan Eroğlu, şunları dile getirmişti: "Bafa Gölü'nü kurtaran biziz. Bafa Gölü'nün tamamı bitmek üzereydi. Hatta bir ara ben Devlet Su İşleri genel müdürüyken, Bafa Gölü'nde su seviyesi 25-30 santimetreye kadar inmişti. Neredeyse bitmek üzereydi. Ama Bafa Gölü'nde şu anda bildiğim kadarıyla 2 metre 40 santimetre su var.

SUÇLU: ‘İLKBAHAR VE SONBAHAR KARIŞIMI’

Bafa Gölü'nde olan hadise şudur. Bunu çevre mühendisleri bilir. Biz de çok defa derste anlattık. İlkbahar, sonbahar aylarında gölde bir karışım meydana gelir. İlkbahar ve sonbahar karışımı. Dolayısıyla alttaki çökebilen maddeler yüzeye çıkar. Özellikle yosunlar. Bu bir zehirlenme değil, iklimle alakalı bir hadisedir. Endişe edecek bir durum yoktur. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Bu çevrim sıcaklığa bağlı olarak az veya çok olur. Ama mutlaka olur."

Yusuf Yavuz - Odatv.com

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 644 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Çevre

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı Giresun Valiliğine dilekçe yağdırdılar.

Balık stoku tükeniyor

Balık stoku tükeniyor Prof. Dr. Sarı: “Balık bu sene olsa seneye olmaz."

Giresun Valiliği Suç İşliyor!

Giresun Valiliği Suç İşliyor! Mahkemenin kesin kapatma kararını tanımayan Vali Ünlü Çavuşlu'ya çöp dökmeye devam ediyor.

Dere Talanı İstifa Getirdi

Dere Talanı İstifa Getirdi Özel İdare sekreteri vekil Öztürk tartışması istifa ettirdi

Çanakçı'da HES Mücadelesi

Çanakçı'da HES Mücadelesi Nihat Öztürk yazdı

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss