Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ormanlar işletmelere açılıyor!
19 Nisan 2014, 05:59

Ormanlar işletmelere açılıyor!

Son ormanlar yeni kanun ile yağmalanacak

Ormanlar işletmelere açılıyor!

Ormanlar işletmelere açılıyor: Havaalanı,patlayıcı madde deposu,enerji üretim santralleri,petrol ve doğalgaz boru hattı,su tesisleri,mezarlık,atış poligonu…

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında (18 Nisan 2014) Orman Kanunu’nun 16, 17/3 ve 18. maddelerinin uygulanmasına ilişkin iki yönetmelik yayımlandı.

Yönetmelikler ile “ormanlık alanlarda kamu yararı ve zaruret bulunması halinde” izin verilebilecek tesisler sıralandı: Havaalanı,patlayıcı madde deposu,enerji üretim santralleri,petrol ve doğalgaz boru hattı,su tesisleri, mezarlık,atış poligonu…

Ayrıca “devlet ormanları içinde; balık üretim tesislerine,odun kömürü gibi işletilmesinde ağaç kullanılan ocaklara,define aramasına,arkeolojik kazı ve restorasyon yapılmasına izin verilebilir” dendi.

Balık üretim tesisi izinlerinde; “balık üretimine yönelik tesislerle birlikte kurulması zorunlu bekçi kulübesi, yatakhane,depo,idari büro gibi geçici tesislere”, “baraj,gölet,göl ve deniz yüzeyinde yapılan balık üretimi ile ilgili olarak ormanlık alanda bekçi kulübesi,depo,ağserme yeri ve kuluçkahane yapımına” da izin verilebilecek.

Özel yükseköğretim kurumları dışında,yükseköğretim kurumlarının eğitim ve araştırma amaçlı tesislerine ve izin verilen bu alan içinde izin sahibi yükseköğretim kurumuna veya Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne yurt yapılması için izin verilebilecek.

Şehir hastaneleri ve eğitim kampusleri ormanlara

Yönetmeliğe göre,sağlık ve eğitim tesisleri için gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine sağlık,eğitim ve spor tesisi yapmak maksadıyla izin verilmiyor.

“Ancak kamu özel işbirliği modeli çerçevesinde yapılacak sağlık ve eğitim tesislerinde ilgili bakanlıkların talebi üzerine yüklenici adına üst hakkı tesis edilebilir” diyerek kamu-özel ortaklığıyla kurulacak “şehir hastaneleri” “eğitim kampusleri”nde yüklenici firmanın önü açılmış oldu.

Son ormanlar yeni kanun tasarısıyla yağmalanacak

Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen Orman Kanunu Tasarısı meclise sunuldu. Tasarıya göre, Türkiye’nin kalan son ormanlarının gerekli görülen alanları orman vasfından çıkarılacak, imara açılacak, kentsel dönüşümle yağmalanacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın hazırladığı Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen, “Orman Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” meclis TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Tasarının en önemli maddelerinden birinde, Orman Genel Müdürlüğü’ne bazı alanları “orman sınırı dışına çıkarma” yetkisi veriliyor. Tasarıya göre, bilim ve fen bakımından orman olarak korunmasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi mümkün olmayan yerler, orman sınırlarının dışına çıkartılabilecek. Bu kararı da Orman Genel Müdürlüğü verecek. Orman alanlarının genişletilmesi gibi çalışmalar yerine orman dışına çıkartılacak alanlar ön plana çıkarılıyor. Bu yasayla ormanlık alanların daralması giderek artacak.

Bir diğer “orman talanı” ise, “Afet riski olan alanlarda yaşayan vatandaşlara yeni ikamet alanı yaratmak için orman alanlarından yararlanılabilecek” maddesiyle yapılacak. Kentsel dönüşüm yağmasına ormanlık alanlar da eklenecek.

Yapılaşma özel orman alanlarına da açılacak. Özel orman alanlarında, imar planlarına uygun projelere göre inşaat yapılabilecek. Bu alanda yapılacak binaların taban alanı toplamı, özel orman alanının yüzde 6’sını geçemeyecek. Bu durumda, mevcut yapılar kaçak sayılmayacak ve işlem yapılmayacak. Yeni yapılar da bu şartlarda yapılabilecek.

Yapılaşma yasağı getiren kıyı kanunu bir tek ibadethaneler için delinecek. Kıyılarda cami yapılmasına izin verilecek. Hürriyet’e bu düzenlemeyle ilgili konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Kıyılarda köyler var. Cami yaptırmak istiyorlar, kıyı kanununa takılıyor. İbadethaneler için istisna getirdik” dedi.

Radikal’e konuşan Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ali Küçükaydın tasarıyı, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı artık arsa bulamıyor ve ormanları arsa olarak kullanmanın yollarını arıyorlar” diyerek eleştirdi.

Küçükaydın şöyle konuştu:

‘İstanbul’daki birçok bölge deprem riski altındadır veya dere yataklarında sel veya heyelan riski altındadır’ dediniz, burayı boşalttınız ve ormandan bir yer çıkardınız, buraya şehri yerleştirdiniz. Çevre ve Şehir Bakanlığı artık buranın imarını, parselizasyonunu, her şeyini yapacak ve ondan sonrada satışlar olacak.”

Çevre Mühendisleri Oda Başkanı Baran Bozoğlu ise Su Kanunu, Tabiatı ve Biyoçeşitliliği Koruma Kanunu, Çevre Kanunu tasarılarını da hatırlatarak, “Tarihe not düştüğümüz bu önemli değişiklikler umarız ülkemizin gelecekteki ekolojik krizinin tohumları olmazlar” dedi. Tasarıda, ihtiyaç duyulması halinde kıyılarda ibadethane açılabilmesini sağlayan maddeyi eleştiren Bozoğlu, “Kıyı alanlarında zaten belirli kapalı mekânlar olabiliyor, ibadet için bu alanlar zaten kullanılabilir. Yeni bir inşaat alanı yapılmasının önünü açmak, kıyılarımız, doğamız için iyi olmayacaktır” diye konuştu.

Tasarıda yer alan maddelerden bazıları şöyle:

Herhangi biri devlet ormanındaki bir sahayı 29 yıllığına kiralayabilecek, ayrıca arkeolojik kazı, restorasyon, fidanlık kurmak ya da balık üretmek gibi gerekçelerle de kiralanabilecek ve üzerine yapılar dikilebilecek.

Yer altı suları,DSİ tarafından üçüncü kişilere kiraya verilebilecek.

Yangın görmüş ormanlarla, gençleştirmeye ayrılmış veya ağaçlandırılmış sahalarda hayvan otlatılamayacak. Bu sahalarda fidan ve ağaçların boyu, hayvanların zarar veremeyeceği seviyeye ulaştığında otlatmaya izin verilebilecek.

Kamulaştırma Yasası’nda yapılacak değişiklikle kamulaştırma işlemlerinin hızlandırılması hedefleniyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü’nde orman muhafaza memuru olarak çalışan personelden emekli olanlar da silah taşıyabilecek ve bulundurabilecek.

Sendika.Org

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 1027 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Çevre

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı Giresun Valiliğine dilekçe yağdırdılar.

Balık stoku tükeniyor

Balık stoku tükeniyor Prof. Dr. Sarı: “Balık bu sene olsa seneye olmaz."

Giresun Valiliği Suç İşliyor!

Giresun Valiliği Suç İşliyor! Mahkemenin kesin kapatma kararını tanımayan Vali Ünlü Çavuşlu'ya çöp dökmeye devam ediyor.

Dere Talanı İstifa Getirdi

Dere Talanı İstifa Getirdi Özel İdare sekreteri vekil Öztürk tartışması istifa ettirdi

Çanakçı'da HES Mücadelesi

Çanakçı'da HES Mücadelesi Nihat Öztürk yazdı

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss