Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ovacık'ta su ucuzlayacak,ulaşım bedava!
06 Nisan 2014, 15:38

Ovacık'ta su ucuzlayacak,ulaşım bedava!

Maçoğlu,ilçeyi nasıl yöneteceklerini basınla paylaştı

Ovacık'ta su ucuzlayacak,ulaşım bedava!

Dersim'de "ilk komünist belediye" olarak adını duyuran Ovacık'ın yeni belediye başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, ilçeyi nasıl yöneteceklerini basınla paylaştı.

Ovacık'ta DHF ve TKP işbirliğiyle seçime giren ve kazanan Mehmet Fatih Maçoğlu, ilçede yapmak istediklerini ve belediyeyi nasıl yöneteceklerini Vatan gazetesinden Kemal Göktaş'a anlattı. Göktaş'ın soruları ve Maçoğlu'nun yanıtları şu şekilde:

- Komünizm nedir sizce?

Ötekileştirmenin, ayrımcılığın olmadığı, sömürünün kaldırıldığı bir dünyadır komünizm. Ama çok ideolojiye boğmadan ‘İnsanların ve bütün canlıların birlikte yaşabileceği, paylaşabileceği toplumsal bir yaşam biçimi’ olarak da tanımlayabiliriz.

- Size neden bu kadar ilgi gösterildi?

Türkiye’de sosyalist, komünist kelimeleri geçmişte ucube gibi görünüyordu ama gelinen noktada baskıların, faşizan yapının güçlenmesi ile birlikte komünizm toplumun gözünde yine bir özgürlük umudu oldu.

Halk meclisleri kurulacak

- Komünist belediyenin farkı ne olacak?

En önemli iddiamız halkın kendini yönetmesi. Devrimci halk meclisleri, mahalle komiteleri, gençlik komisyonları ve kadın komisyonlarından oluşacak. Belediye başkanı burada bir koordinatör ya da bir memur olacak. Halk meclislerinde, muhtarlar , toplumun ileri gelenleri, dileyen kamu kuruluşları, partiler, dernekler vs yer alacak. 20-30 kişi arasında bir meclis oluşturulacak. 3 yılda bu sistem tam kurumsallaşmazsa halka oyunu geri çekerek bizi belediye başkanlığından alma hakkına sahip olduğuna dair söz verdik.

- Projeniz var mıydı?

Biz hiçbir proje sözü vermedik. Zaten halkın da bize ne yapacağımızdan çok, ne yapmamamız konusunda önerileri vardı. ‘Yalan söylemeyin, adam kayırmayın, grupçuluk yapmayın, belediyenin bütçesini şeffaf olarak açın’ dediler.

- Sizden çözüm bekleyen sorunlar neler?

İşsizlik sorunu büyük. Belediye’nin 1.2 milyon borcu, 600 bin lira alacağı var ama alacakların tahsil edilmesi çok zor. Borçlu genelde esnaf. İnsanlar burada 3 ay, 4 ay para kazanıyor. 200-300 liralık kirasını bile ödeyemiyor. İller Bankası’ndan aylık 70 bin liranın geldiği bir ilçe burası. O da personele gidiyor. Başka geliri yok. Bizden önce Dünya Bankası, Avrupa Birliği ve SODES üzerinden projeler yaparak bir şeyler yapmaya çalışmışlar. Biz de bu projeleri takip edeceğiz, ayrıca dayanışma gösterecek dostlarımızın katkısıyla gelir elde etmeyi umuyoruz.

- Sizin başarınız bir modelin başarısı olacak. Ama başarısız olursanız da “komünist belediyecilik” yenilecek. Bu ağır bir sorumluluk değil mi?

Biz haddimizi ve omzumuzdaki yükü biliyoruz. Asıl başarımız söz, yetki ve kararın halkta olmasıdır. Onu yapmadıktan sonra dışarıdan gelen kaynaklarla şehir değişse bile, psikolojik olarak toplumun algısı değişmeyecek ve bu çok anlamlı olmayacak.

Doğa tutkunu, amatör futbolcu

Maçoğlu, sürekli gülümseyen yüzü, sıcak ve samimi tavırlarıyla Ovacık’ta sevilen bir isim. 2 kız çocuğu babası Maçoğlu, amatör futbolcu, doğa tutkunu, atletizm geçmişi var. Ovcacıklıların sevgisini ise sağlık memuruyken yaptığı bedava iğneler ve pansumanlarla kazanmış.

Halk ilgiden memnun

Ovacıklılar, beklemedikleri ilgiden memnunlar ve bu ilginin sorunlarına çözüm getireceği umudunu taşıyor. Ovacık çarşısı kalabalık, çünkü işsizlik had safhada. Kahveler dolu. Halk, Belediye’nin işsizliğe tamamen çözüm bulamayacağını, köye dönüşü sağlayamayacağının farkında ama “bazı şeylerin değişmesi” beklentisi de var: “Ovacık halkı bir devrim yaptı. Bakalım bundan sonra ne olacak?”

Ulaşım bedava su ucuzlayacak

“Belediyenin tek bir ulaştırma hattı var. 1 liraya yolcu taşınıyordu artık ücretsiz olacak. Mevzuat engel olursa sembolik olarak 25 kuruş da diyebiliriz. Su zaten ucuz. Tonu 75 kuruş ama onu da düşüreceğiz. TKP Küba’ya her yıl 3 öğrenciyi eğitim için gönderiyor. Bu öğrenciler artık Ovacık’tan seçilecek. Buraya çok sayıda insan gelecek. Sıkıntımız yok. Vadilerde, dağların arasında kamplar kuralım diyoruz. İnsanlara ‘Çadırınızı kapın gelin’ diye çağrı yapacağız. Bunun alt yapısını oluşturmamız lazım. Cemevi bitme aşamasında, onu açacağız. İnsanımızın ana dili olan Zazaca konusunda kurs açacağız. Çünkü Zazaca bitmek üzere. Bizim kuşaktan sonra gelen gençler dillerini bilmiyor.”

Küba’dan arayıp tebrik ettiler

TKP Tunceli İl Başkanı Faysal Azamlı Ovacık’ta TKP’nin kazanmasının umut olduğunu söylüyor: “Biz söz, yetki, karar halka sloganıyla seçime girdik ve şimdi bunu yapmak zorundayız. Ranta dayalı yerel yönetim algısını değiştireceğiz. Halkı yönetime katacağız. İnsanlar bizi arıyor. Maaşının yarısını vermek isteyen, iki evinden birini satıp parasını göndermek isteyenler var. Küba’dan, Yunanistan Komünist Partisi’nden tebrikler geldi”

soLhaber

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 1509 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Röportaj-Söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi Dedesi rahmetli Mustafa Kul'un bayrağını taşıyor

Erdoğan'ın halifelik hayali Türkiye'yi tehlikeye attı!

Erdoğan'ın halifelik hayali Türkiye'yi tehlikeye attı! Ortadoğu'yu en iyi bilen gazeteci Hüsnü Mahalli, SÖZCÜ'ye konuştu

Cesur,Devrimci ve Çağdaş

Cesur,Devrimci ve Çağdaş TGB Başkanı Çağdaş Cengiz ile röportaj

Kılıçdaroğlu: AKP kaybedeceğini gördü

Kılıçdaroğlu: AKP kaybedeceğini gördü Kılıçdaroğlu provokasyonlar konusunda uyardı

Yıldırım Mayruk ülkeyi terk ediyor!..

Yıldırım Mayruk ülkeyi terk ediyor!.. Yıldırım Mayruk,Barbaros Şansal ile birlikte ülkeyi terk ediyor!..

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss