Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ABD HES Şartı,Çalmayacaksanız verelim!
06 Nisan 2014, 15:22

ABD HES Şartı,Çalmayacaksanız verelim!

ABD,HES için vereceği hibeye şart koştu: Çalmayacaksanız verelim!

ABD HES Şartı,Çalmayacaksanız verelim!

ABD,HES için vereceği hibeye şart koştu: Çalmayacaksanız verelim!

ABD, Seyhan üzerine yapılacak HES için 669 bin dolarlık hibe anlaşmasına imza attı. Anlaşmada, yolsuzluk ve rüşvet yasalarına uyulması gerektiğine özel vurgu yapıldı, HES'i istemeyen halktan bazı bilgilerin nasıl gizleneceği de 'açıkça' yazıldı!

Taraf Gazetesi'nden Adnan Keskin'in haberine göre ABD, Seyhan’da yapılacak HES için Türkiye’ye 669 bin dolar hibe verirken “yolsuzluk ve rüşvetle ilgili kanunları ihlal etmeme” şartı koydu. Hibe anlaşmasında, HES ve baraj inşaatıyla ilgili gizli bilgilerin halktan gizlenmesi de öngörülüyor.

ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansı (USTDA), Seyhan’da yapılacak 17 Megawatt’lık Hidrogüç Elektrik Santrali projesinin fizibilite çalışması için Türkiye’ye vereceği 669 bin dolarlık hibe anlaşmasını rüşvet-yolsuzluk yapmama kriterine bağladı. Hibe anlaşmasında “yolsuzluk ve rüşvet ile ilgili kanunlar”a dikkat çekildi. Tam metni dün yayımlanan anlaşmada çalışmayı icra edecek yüklenici olarak Verdant Power A.Ş. gösterildi.

Hibe anlaşmasının “Davranış Standartları” başlıklı 3. maddesinde şu ifadeler yer aldı: “USTDA ve hibe alan, kendi ülkelerindeki kamu görevlilerinin ve ticari işletmelerin davranış kurallarının varlığını kabul ederler. Bu nedenle USTDA, Hibe Alan ve Yüklenici Birleşik Devletler ile ev sahibi ülkenin yolsuzluk ve rüşvet ile ilgili kanunlarını ihlal edecek şekilde herhangi bir kamu görevlisine doğrudan veya dolaylı para veya herhangi değerli bir şeyi sağlamayacak, teklif etmeyecek veya vaat etmeyecektir.”

Anlaşmada ABD çıkarları gözetiliyor
Seyhan-1 adıyla yapılacak baraj ve HES için imzalanan anlaşmada ABD çıkarları ise açıkça gözetiliyor. ABD’nin bu hibeyi ABD teknolojisinin, mal ve hizmetlerinin kullanılması amacıyla verdiği belirtilerek; “Bu amacın gereği olarak, hibe alan, dış kaynaklardan projeyi uygulamak için gerekli teknoloji, mal ve hizmetlerin ihalesine ABD’li tedarikçilerin katılmasına izin vereceğini kabul eder” dendi.

Bazı bilgiler halktan gizlenecek
HES için yapılan hibe anlaşmasında, bazı bilgilerin halktan nasıl saklanacağına yönelik hükümlerin açık açık yazılması dikkat çekti.

Anlaşmanın Nihai Rapor başlıklı maddesindeki düzenlemeler şöyle:
“Yüklenici aşağıdakileri USTDA’ya temin edecektir: 1-USTDA kayıtları için bir adet tam Nihai Rapor. Bu nüsha Müşteri (EÜAŞ) tarafından yazılı olarak onaylanmalı ve İngilizce olmalıdır. Eğer varsa gizli bilgilerin belirtilmesi yüklenicinin sorumluluğundadır, USTDA bu tür bilgilerin gizliliğini ilgili kanunlar çerçevesinde muhafaza edecektir. / 2-Nihai raporun kamuya dağıtımı için uygun bir kopyası: Kamuya açık nüsha, halka dağıtım için olacağından, gizli hiçbir bilgi içermemelidir. Eğer Tam nihai rapor gizli bilgi içermiyorsa, bu rapor aynı zamanda Kamuya Açık Nüsha olarak kullanılabilir”

soL haber

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 602 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Çevre

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı Giresun Valiliğine dilekçe yağdırdılar.

Balık stoku tükeniyor

Balık stoku tükeniyor Prof. Dr. Sarı: “Balık bu sene olsa seneye olmaz."

Giresun Valiliği Suç İşliyor!

Giresun Valiliği Suç İşliyor! Mahkemenin kesin kapatma kararını tanımayan Vali Ünlü Çavuşlu'ya çöp dökmeye devam ediyor.

Dere Talanı İstifa Getirdi

Dere Talanı İstifa Getirdi Özel İdare sekreteri vekil Öztürk tartışması istifa ettirdi

Çanakçı'da HES Mücadelesi

Çanakçı'da HES Mücadelesi Nihat Öztürk yazdı

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss