Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye bu soruya yanıt vermeli
04 Haziran 2010, 19:18

Türkiye bu soruya yanıt vermeli

The Times gazetesi başyazısında İsrail'in kanlı saldırısını eleştirirken Türkiye'ye de önemli bir soru yöneltti.

Türkiye bu soruya yanıt vermeli

 

The Times gazetesi başyazısında İsrail'in kanlı saldırısını eleştirirken Türkiye'ye de önemli bir soru yöneltti.

 

İŞTE O YAZI

İsrail’in Gazze’ye giden filoya düzenlediği saldırı felaketti. Kötü düşünülmüş, beceriksizce uygulanmış ve tümüyle ters etki yaratan bir saldırıydı bu. İsrail sınırlarını savunma hakkına sahip, fakat aynı zamanda Ortadoğu’da medeni yönetimin feneri olmayı sürdürmek için vatandaşlarına ve dostlarına karşı sorumluluğu da var. Bu sorumluluğu yerine getiremediğinde sorun sadece onun sorunu olmuyor. İsrail’in dostları ona inanıyor, çünkü temsil ettiği ideallere inanıyorlar. İsrail pazartesi sabahı bu idealleri yerine getiremedi. Tıpkı Gazze ablukasının inatçılığının Hamas’ın kötücül yönetiminin hak ettiği incelemeden kaçmasına izin vermesi gibi, İsrail’in açık denizdeki acemi vahşiliği filodaki kişilerin kusursuz gibi görünmesine izin verdi.

Filoda gerçekten de, anneler ve bebekler, İsrail meclisinin üyeleri, İskoç insani yardım yanlıları, eski Britanya başbakanı Tony Blair’in baldızı ve Wallander’in İsveçli yazarı da vardı. Fakat filo sadece en hastalıklı ironiyle ‘barış eylemcisi’ diye tanımlanabilecek başkalarını da içeriyordu. Görüntüler, komandoların linç kalabalağınca karşılandığını açıkça gösteriyor. İfadeler aynı zamanda, sarkıtılan ilk iplerin bağlandığını gösteriyor. Bu, bir helikopter için felaket sonuçlar doğurabilir. Gemideki bazılarının elinde batonlar, mancınıklar, gaz maskeleri ve bir gemi mutfağına ait olmayan büyük ve kavisli bıçaklar vardı. Bu tür şeylerin bir İsrail savaş helikopterine denk olmadığı açık, fakat insani yardımın standart kargosu olmadıkları da ortada. Gemilerdekileri birçok kişi için, trajik biçimde yanlış gitmiş bir insani yardım değildi bu. Korkunç derecede doğru giden, siyasi bir dikkat çekme yöntemiydi. Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın öfkesi anlaşılır. Fakat hükümetinin cevap vermesi gereken sorular var. Türkiye kanunu gayet iyi uygulayan olgun bir devlet. İsrail’de belgeleri olmadan tutulan eylemciler Türkiye’den de mi belgesiz olarak yola çıktı?

Bıçaklar, sapanlar, gaz maskeleri ve kargonun hepsi Türkiye gümrüğünden çıktı mı?

Kimse ilgilenmedi mi?

Hatta endişelenmedi mi?

Filodaki gerçek barış eylemcileri de, Türk yardım kuruluşu İHH’yle ittifak yaptıkları için suçlamalarla karşılaşıyor olmalılar. Güçlü maddi destek alan, ateşli biçimde İslamcı ve bizzat Hamas’a kabul edilemez derecede yakın duran bu kuruluş, gerçek bir yardım gönüllüsü için garip bir ortak. Bunların hiçbiri İsrail’in beceriksiz eylemlerini savunmak veya ölenlerin trajedisini basite indirgemek amacını taşımıyor. Fakat İsrail’in kötü adam olarak davranırken yaptığı en büyük hata, düşmanlarının kötü adam olarak resmedilemeyeceği bir ortam yaratmak oldu. Hakikat bundan çok farklı.

(The Times,Başyazı, 3 Haziran 2010)

 

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 1408 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Polemik

Zafer Çağlayan İngiltere'ye yerleşiyor

Zafer Çağlayan İngiltere'ye yerleşiyor Çağlayan'ın mallarını satıp İngiltere'ye yerleşeceği iddiaları başkent kulislerini karıştırdı

Gazeteci sosyal medya'da dilediğince yazabilir mi?

Gazeteci sosyal medya'da dilediğince yazabilir mi? Yeni Polemik: Gazeteci "Sosyal Medya'da dilediğince yazabilir mi?

Valiye 'zübük' cezası!

Valiye 'zübük' cezası! Bolu'dan Bilecik'e atanınca Ak Partili Başkan için "o zübük" demişti.

Eski MİT'çi Gündeş'ten bomba iddia

Eski MİT'çi Gündeş'ten bomba iddia Gündeş, "Gülen cemaatine ait Türkiye dışındaki bazı okullarda CIA ajanlarının "İngilizce öğretmeni maskesi" altında...

İsmail Türüt'ten Basın Açıklaması

İsmail Türüt'ten Basın Açıklaması İsmail Türüt'ten Basın Açıklaması

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss